Redacció - 10/01/24
L’Associació Els Verds de Badalona denuncia que, tot i la construcció urgent d’una canonada al barri de Canyet per part d’Aigües Ter Llobregat per aprofitar l’aigua que es malbarata, se’n continua llençant una gran quantitat, estimada en desenes de milers de litres diaris, a les clavegueres de Badalona.
L’entitat cívica qüestiona l’explicació oficial que va donar Sònia Egea, regidora de Medi Ambient i Transparència, que ha afirmat públicament que el líquid prové de la Font de l’Amigó, una surgència situada també a la zona de Canyet.
El 9 de desembre passat Els Verds van demanar una reunió amb la regidora Egea. La trobada hauria d’aclarir l’assumpte del suposat malbaratament d’aigua en una època de preemergència per sequera.
També es demana a l’ajuntament fer una visita al lloc on suposadament s’ha fet la canalització d’aigua cap al dipòsit G4 de Montigalà per al seu aprofitament.
La tercera petició d’Els Verds permetria aclarir l’interrogant. Demanen que s’autoritzi el laboratori municipal per analitzar una mostra de l’aigua recol·lectada en el lloc on s’ha fet la nova canalització. Es tractaria d’esbrinar si l’aigua està clorada, cosa que podria demostrar que procedeix de la canalització afectada per pèrdues gairebé eternes. En cas que no hagués patit cap tractament, seria un argument per demostrar que la versió oficial és la correcta.
El grup ecologista va manifestar en el seu dia que el problema de l’aigua que arriba a Badalona per Canyet suposa un malbaratament, no una pèrdua. Expliquen que l’aigua objecte de la polèmica entra a Badalona per un conducte des de la potabilitzadora. Es tracta d’una concessió feta en la dècada dels seixanta del segle passat als propietaris de la mina d'aigua Torre Codina-Can Coll. Així, l'aigua que no s'aprofita a la Torre Codina corre de nou pel regueró en una quantitat que s’ha estimat en milers de litres diaris. Aquesta aigua hauria de servir per regar uns horts municipals que, segons Els Verds, estan abandonats i també a través de la riera hauria d’alimentar els aqüífers de Badalona. Però, el que realment passa és que l’apreciat líquid acaba a les clavegueres de la ciutat. I, si es reaprofita, passa, tot i ser potable, per un segon procés de depuració, ‘un desgavell’, diu el portaveu de l’entitat ecologista, Francesc Alfambra.
Aigües Ter Llobregat elabora un projecte per aturar les fuites d'aigua a la zona. Segons la companyia, en el primer trimestre de 2024 es podria licitar l'obra. Els treballs podrien fer-se durant el 2025.
Les obres previstes del by-pass de Montcada permetran reparar les fuites de la canonada del Ter al seu pas per la serralada de Marina, però això, segons Els Verds, no té res a veure amb les concessions legals que s'hauran de respectar i aprofitar de manera adequada, però no llençant-la a la claveguera.
17/12/24
Albiol es refugia en la ignorància en el cas de les antenes i diu que no es va assabentar de l’assumpte fins al 2018.