Tomeu Ferrer - 29/01/24
Badalona té un dels pitjors índexs de recollida selectiva d’escombraries de Catalunya. Només un 28,33% de la brossa es diposita en els contenidors correctes. El 71,67% no es tria, segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya. L’objectiu fixat per les institucions és arribar el 2025 al 50% dels residus que es poden reaprofitar. L’Ajuntament de la ciutat és responsable d’aquesta operació, però els efectes de fer-ho malament afecten directament la salut i la butxaca de tota la ciutadania, i també en els comptes municipals. Això perquè el retorn de cànon (bonificació) és molt irrisori, ja que es fa molt poca recollida selectiva i a més es fa de mala qualitat
Els grans ajuntaments catalans, entre ells Badalona, són els responsables de la recollida dels residus urbans domèstics en les seves localitats. En el cas de la ciutat, la gestió està concedida a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). El contracte és el de més important valor econòmic que atorga l’ajuntament.
Fins aquest any la recollida de residus domiciliaris es pagava a Badalona de manera indirecta, a través de l’Impost de Béns Immobles (IBI), mentre que per a les activitats econòmiques es feia directament amb una taxa vinculada amb els metres quadrats del negoci. Aquest any, per a la ciutadania s’ha creat la taxa de recollida, que s’ha calculat que suposarà una despesa mitjana per família de 108 euros a l’any.
El març de 2023 el llavors alcalde, Rubén Guijarro, anunciava el primer pas per renovar el contracte de neteja a Badalona. El contracte, que data de 2011 està en situació de pròrroga després que fa gairebé tres anys que hagi caducat i absolutament esgotat. L’edil socialista anunciava també un procés de participació popular per fixar criteris del nou contracte, procés del qual no se n’ha sabut res més.
Per als grans municipis metropolitans és l’Àrea Metropolitana de Catalunya (AMB) l’entitat encarregada de la gestió dels residus urbans de les grans poblacions.
El preu del tractament
El cost del tractament de les escombraries fruit de la recollida selectiva és més baix com més fracció orgànica es recull. En altres paraules, com més residu del contenidor gris es recull, més car resulta el tractament global. Això passa clarament a Badalona. Fonts tècniques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, expliquen que cada tona de residu que es retira del contenidor gris, el corresponent a rebuig, costa 63 euros. Aquesta penalització arribarà a 123 euros en cinc anys si no es redueix la recollida d’aquesta part no aprofitable i, per tant, no es millora la retirada d’escombraries reciclables.
Per concretar-ho a Badalona, el 71,63% de les escombraries que es retiren hauran de pagar el cànon actual de 63 euros per tona, una quantitat que es pot incrementar fins a doblar-se si no millora el triatge.
I aquesta quantitat qui i com es paga? La paguem individualment els ciutadans de les grans ciutats. Es fa a través del rebut del subministrament de l’aigua. La fórmula fa difícil que es pugui identificar. Si algú té a mà un rebut, trobarà el que es paga amb l’epígraf TMTR, equivalent a Taxa Metropolitana de Tractament de Residus.
Cal recordar que l’esmentada taxa se suma a la nova, que el govern central ha decidit aplicar i que, com s’ha dit, sumaria uns 108 euros de mitjana per família, de mitjana.
L’evolució dels diferents ajuntaments respecte de la recollida selectiva de residus domiciliaris ha estat diversa. En pocs anys hi ha municipis que han arribat a llindars de fins al 80% de recollida selectiva, cosa que a més de tenir efectes positius en relació amb la salut pública, en té també en l’àmbit econòmic. En aquest cas implica una rebaixa del cost de tractament.
Els ‘impropis’ empitjoren el cost
Anualment l’Agència de Residus de Catalunya atorga uns 10 milions d’euros en subvencions a ajuntaments que vulguin incrementar o millorar els mecanismes de recollida. Badalona mai ha demanat rebre fons d’aquestes ajudes. Cal recordar que la ciutat, amb Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, està a la cua en la recollida selectiva de residus urbans a Catalunya.
Les xifres de recollida són alarmants, però encara ho podrien ser més. El percentatge de recollida selectiva, aquell 28,33% del total, és fruit de considerar que tot el que es diposita als contenidors, blau, verd, groc i marró és correcte. Però no és així. Ho remarca el col·lectiu Els Verds de Badalona, que assenyala que hi ha un concepte que s’obvia: el ‘d’impropis’ és a dir, és a dir, la part de productes que es llencen, per exemple, al dipòsit de plàstic i que no són plàstics, cosa que obliga a fer un tractament específic a les plantes de reciclatge i que genera un cost afegit que acaba pagant el ciutadà de la seva butxaca.
20/12/24
La ‘sopa de pedres’ de Badalona tindrà com a element transversal accions en favor dels col·lectius defavorits de Badalona.