PATRIMONI I HISTÒRIA


Badalona i el món romà: entre el foc i el fang!


La Magna Celebratio es consolida com a referent dels festivals romans d’arreu de l’imperi.


demostracio-legionaria-a-la-celebratio-de-badalona-foto-museu-de-badalona
 Demostració legionària a la celebratio de Badalona foto: Museu de Badalona


Pablo Díaz-Flores - 13/05/24         

twitter share   facebook share

La Magna Celebratio, de Badalona viu en ple procés de consolidació. Així ho demostra en el ressò mediàtic que es recull en nombroses publicacions i webs com la pàgina de Viator Imperi on s’anomena la celebratio de Badalona, al costat d'altres tan importants com el festival romà de Nimes, l’Arde Lucus de Lugo, la Vulcania de Numància o la Natale di Roma.

 

I és que va ser l'any 2005, quan coincidint amb el cinquantenari del Museu de Badalona, Joan Mayné, aleshores director del museu, va idear fer una desfilada de les legions romanes, pocs podien pensar que arribarien a fer-se’n XIX edicions ininterrompudes i amb més força i més varietats cada any.

Novetats

El tema d’enguany de la Magna Celebratio ha estat la ceràmica com a element bàsic tant per a ús domèstic com a la construcció i també a l’àmbit comercial com les àmfores.

Margarida Abras, directora del Museu de Badalona, explicava que aquest any s’han fet dos tallers amb molt èxit. El primer es va fer al Portus. En ell, a través d’una narrativa teatral explicava la importància dels ports romans com a lloc de comunicació, comerç i vida. En segon lloc, es va fer el Lutum, terra et aqua: una recreació d’una terrisseria familiar, les relacions personals i socials que esdevenien al voltant d’aquest ofici.

Dificultats

En aquesta edició la Celebratio, a més, ha hagut de superar les dificultats d’un cap de setmana especialment inestable i plujós, i les dificultats burocràtiques fruit d’esclerosi administrativa que afecta l’ajuntament, a la qual, per desgràcia ja ens estem acostumant. Tant és així que la mateixa Margarida Abras relatava a l’Independent com l’administració electrònica no acaba d’arrencar del tot i que fins al mateix divendres, hores abans de l’inici de l’esdeveniment, no es va tancar el contracte menor de vigilància nocturna de les instal·lacions.

Futur

Sigui com sigui, ja s’està preparant la vintena edició, amb la pretensió que sigui especial i rellevant. I mentrestant la directora avançava que el 16 de maig vinent s’inaugurarà la nova exposició Fang i Foc on s’exposaran més de 150 objectes de ceràmica procedent del fons del museu.

I és que a Badalona sempre ens hem mogut entre el foc que crema i el qual fem festa i del fang amb el qual construïm i reconstruïm la nostra ciutat.

 


ACTUALITAT

01/10/24

un-moment-de-la-roda-de-premsa-celebrada-al-col-legi-de-periodistes-foto-favb

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs denuncia que durant dos anys no ha pogut ni reunir-se amb els ajuntaments de la zona per pactar millores.

Afirmen que les alcaldies de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac han ignorat totes les convocatòries.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/09/24

imatge-del-mercat-torner-de-badalona-foto-arxiu

Les obres a l’estructura del Mercat Torner de Badalona posen en perill la instal·lació i enfronten els paradistes amb el PP.

L’oposició recorda que en l’anterior mandat es va fer un pla de remodelació que estava dotat 800.000 euros amb aportacions de l’AMB, que va ser aturat pel govern d’Albiol.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/09/24

cartell-de-la-convocatoria

Què passa a Amèrica Llatina? Jornada de reflexió i solidaritat organitzada pels centres cívics del Che Gevara i Salvador Allende a Badalona

L’acte es farà dissabte, 28 de setembre, al badiu de l’associació de veïns del centre de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/24

les-plaques-solars-se-situarien-en-la-superficie-del-teulat-de-l-esglesia-de-badalona

El bisbat rebutja el projecte de la cooperativa Som Comunitat Energètica Local per produir electricitat a la teulada del temple de Santa Maria de Badalona-

El projecte, liderat per CEL, que compta amb el suport del grup local de Som Energia Badalona, tenia el consentiment inicial de la parròquia i dels veïns de la zona.
Llegir l'article complet