ACTUALITAT


Presenten a Badalona: Constel·lació, una cooperativa basada en el dret d’ús de persones amb necessitats especials


L’entitat agrupa persones de més de seixanta-cinc anys i amb necessitats específiques i construirà un bloc nou al barri del Progrés a la ciutat.


un-moment-de-la-preparacio-de-la-xerrada-a-can-pepus-foto-tomeu-ferrer
 


Tomeu Ferrer - 28/06/24         

twitter share   facebook share

Un col·lectiu de persones majors de seixanta-cinc anys i/o amb discapacitat tiraran endavant a Badalona un projecte admirable. Es tracta de construir i gestionar, en forma de cooperativa, una comunitat de vida en comú.

 

L’entitat és Constel·lació, i amb dotze components, suposarà l’intent de viure en comú, amb plena qualitat, un projecte de vida, segons es va anunciar, dijous, 27 de juny, en un acte a Can Pepus, al barri del Progrés.

 

En el fons, tot el projecte és una crítica a la forma com la societat tracta les persones grans o a les que necessiten un tracte especial per atendre la seva discapacitat.

 

Una dotzena d’unitats familiars viuran juntes en un nou edifici que es farà al número 144 del carrer del Progrés, al barri del mateix nom de la ciutat. En aquest indret es farà un edifici nou de trinca, amb tots els serveis que calen en una comunitat que amb necessitats especials.

 

La forma de la comunitat és una cooperativa en cessió d’ús. Es vol, a més, que estigui oberta a la comunitat veïnal de la zona: els barris del Gorg i Progrés.

 

I en què consistirà la cooperativa? Doncs fàcil, però no senzill. L’entitat es basarà en el principi d’ajuda mútua. Els veïns s’ajudaran, en funció de les seves capacitats, els uns als altres. Qui tingui necessitats d’atenció rebrà el suport dels seus companys. Això suposa, per exemple, acompanyar els afectats a les entitats sanitàries del barri o de la ciutat o preparar els àpats.

 

El bloc tindrà també un jardí comunitari i fins i tot ha previst albergar una piscina per als usuaris. Tot plegat es trobarà al número 144 del carrer del Progrés. Molt a prop del CAP del barri i en una situació molt propera a llocs com l’estació de metro de Gorg o de l’estació de Renfe.

 

El projecte té una filosofia especial. Els usuaris han de fer una aportació inicial, uns 35.000 euros, i després en funció de l’habitatge al qual hagin accedit, hauran de pagar unes aportacions mensuals de 580 euros, en el cas més petit i de 850 euros en el cas dels habitatges més grans (de dues cambres).

 

A la presentació hi va intervenir l’arquitecta del col·lectiu Col·lab, que gestiona el procés de construcció i la legalització de tot plegat. El grup impulsor van ser persones afectades d’Esclerosi Múltiple que, el 2018, buscaven un lloc on viure plegats per portar una vida més adient a les necessitats que la malaltia provoca, compartint habitatge, recursos i espais per a l’exercici i la rehabilitació. Més tard, davant la dificultat de completar el grup, es va obrir a altres col·lectius vulnerables: afectats d’altres discapacitats motrius i majors de seixanta-cinc anys.

 

Actualment, la Constel·lació del Gorg està constituït, d’una banda, per persones amb discapacitat física (un 30% de les sòcies) i, d’altra banda, per persones d’entre 65 i 75 anys (el 70% restant de les sòcies). És l’única cooperativa d’habitatges d’aquestes característiques en tot l’estat.

 

La cooperativa ja és propietària del terreny i s’estan fent les gestions amb l’Ajuntament de Badalona per obtenir la llicència d’obres i després obtenir també els permisos de la Generalitat.

 

El fet de ser una entitat sense ànim de lucre ha facilitat coses com la compra dels terrenys. Sense donar massa detalls els impulsors explicaven que l’anterior propietari els va fer un «bon preu» precisament perquè no hi ha afany de lucre i sí que hi ha és un desig d’arrelament al barri.

 

L’edifici tindrà habitatges individuals i també espais col·lectius, com la bugaderia o sales d’exposicions i de socialització. També tindrà un frontal en forma de jardí obert al barri i serveis d’intercanvi personal.

 

A més de les aportacions personals el fet que el projecte Constel·lació no tingui afany de lucre fa possible de rebre ajudes oficials de llocs com l’Institut Català de Finances (ICF).

 

A la presentació hi van participar també un altre col·lectiu que vol fer habitatge social a Badalona. El grup Caliu fa temps que funciona i se centra a buscar masies en les quals iniciar experiències de vida en comú, però en aquest cas sense l’afany protector a les persones amb més necessitats.

 

Una de les coses que es va dir en la presentació és la necessitat que entre els impulsors hi hagi socis expectants. És a dir, socis que es posen a la fila per assumir un lloc a la cooperativa quan algú decideix marxar o, per motius naturals, abandona. Es tracta que hi hagi el relleu assegurat, perquè el projecte té voluntat de mantenir-se en el temps.

 

Perquè Constel·lació és una cooperativa basada en el dret d’ús i amb voluntat de permanència. Per a qualsevol consulta, els organitzadors han fet públic un telèfon: 627935451 !!!!

 

 


ACTUALITAT

02/07/24

imatge-del-minut-de-silenci-del-ple-de-badalona-foto-independent-bdn

Tensió al ple de Badalona davant la mort per la manca de suport municipal d’un sense sostre que vivia al carrer.

L’equip del PP d’Albiol va tancar unilateralment fa gairebé tres mesos el centre d’emergències Can Bofí Vell on s’atenien unes 45 persones.
Llegir l'article complet
ESPORTS

28/06/24

el-seagull-sempre-ha-estat-un-club-amb-un-gran-arrelament-a-la-ciutat-de-badalona-foto-futfem

Badalona en el punt de mira del magnat del futbol femení mundial

Una operació de compra del Llevant les Planes implicaria dur aquest club a la ciutat en detriment de l’històric i estimat Seagull
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/06/24

aurora-picornell-en-una-foto-d-activistes-de-mallorca-foto-arxiu

Guanyem presenta una moció a l’ajuntament perquè es reconegui amb un carrer la figura de la mallorquina Aurora Picornell

Dolors Sabater, regidora del grup, reclama que el consistori doni el nom de l’activista a un carrer de la ciutat i recorda que un diputat de Vox va estripar una fotografia de l’afusellada durant un debat parlamentari sobre memòria històrica.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/06/24

activitat-de-badalona-acull-a-la-placa-de-la-vila-foto-badalona-acull

Badalona: dos mesos d'inactivitat de Can Bofí Vell mantenen 45 persones a la intempèrie

L’entitat Badalona Acull inicia una campanya de signatures a diversos llocs cèntrics de la ciutat per reclamar a l’ajuntament la recuperació del servei que donava acollida a afectats per problemes socials i sensellarisme.
Llegir l'article complet