Tomeu Ferrer - 26/07/24
Una part del personal docent i d’administració i serveis de l’escola de formació professional Joan Maragall de Badalona no ha cobrat el salari mensual corresponent al juny i no saben quan podran cobrar la resta de mensualitats. La seva situació és estranya perquè a la pràctica no estan acomiadats, però no els paguen, segons declaren fonts de la plantilla consultades per l’Independent.
Pels treballadors afectats, la seva situació és paradoxal. Teòricament, estan de vacances, però no cobren i no han estat acomiadats. Tot i les seves peticions no poden comunicar-se amb l’empresa. Hi hauria una possibilitat per solucionar el cas. Seria que l’empresa acomiadés el personal afectat previ el pagament de la quitança, però això no es contempla, segons el col·lectiu.
El centre, de propietat privada, té dos àmbits. Un són els cursos que s’imparteixen per encàrrec directe del departament d’Ensenyament que concerta la formació. El servei el paga directament la Generalitat, de manera que el professorat rep mensualment sense cap novetat els seus salaris des del govern de Catalunya. Un segon àmbit és el dels cursos privats o cicles formatius a distància per iniciativa d’entitats o associacions. El professorat, personal administratiu i de serveis vinculat a aquest segon àmbit són el que ni cobren ni saben actualment quina és la seva situació administrativa.
Es dona el cas que el propietari del centre està de baixa mèdica a causa d’un accident vascular. La decisió de no pagar la va comunicar la persona que assumeix la tasca d’administració i li va dir a la representant sindical, que ho va comunicar al personal.
La part de la plantilla que no cobra és d’unes 40 persones, segons les fonts consultades. Tot i que no té a veure amb el cas, el centre està en una situació de preconcurs de creditors i ha d’assumir una multa de la Seguretat Social per uns casos detectats de falsos autònoms.
Un dels problemes que la situació actual pot causar és que centenars d’alumnes que s’havien inscrit als cursos de formació ocupacional i professional per l’any vinent no puguin començar el curs, mentre que ningú els ha informat del que passa. Cal pensar que hi ha cursos i formacions afectats pels impagaments que reben subvencions i què a hores d’ara no se sap si aquests diners s’han cobrat o què ha passat amb els fons.
Aquest centre badaloní té gairebé cinquanta anys d’antiguitat. Els seus alumnes no són només de la ciutat, n’hi ha que procedeixen de poblacions properes com Santa Coloma, Sant Adrià o localitats del Maresme. També hi ha cursos de formació que s’imparteixen a distància.
02/12/24
Les pancartes d’autobombo d’Albiol, l’inici d’un culte a la personalitat ‘a la badalonina’?