ACTUALITAT


Les obres a l’estructura del Mercat Torner de Badalona posen en perill la instal·lació i enfronten els paradistes amb el PP.


L’oposició recorda que en l’anterior mandat es va fer un pla de remodelació que estava dotat 800.000 euros amb aportacions de l’AMB, que va ser aturat pel govern d’Albiol.


imatge-del-mercat-torner-de-badalona-foto-arxiu
 Imatge del Mercat Torner de Badalona foto: Arxiu


Redacció - 26/09/24         

twitter share   facebook share

L’equip municipal de Badalona té a les mans una patata calenta al Mercat Torné. Un informe dels serveis tècnics municipals ha detectat greus deficiències a l'estructura, que posen en risc l'activitat comercial. De moment, s’han tancat tres parades i la resta, unes quinze, resten a l'espera d'un informe més detallat. Els afectats rebutgen la possibilitat d'un trasllat a un altre mercat i suggereixen instal·lar-se a una carpa a la veïna plaça dels Països Catalans.

 

Precisament l’element clau de la qüestió rau en l'alternativa a aplicar mentre comencen les obres. Des de l’ajuntament sembla que hauria suggerit als paradistes que aquests obrissin paradetes a la resta de mercats municipals. Per la seva banda, els comerciants s’han mostrat partidaris del trasllat de l’espai comercial a la plaça dels Països Catalans, cosa que els permetria mantenir i potser augmentar la seva clientela habitual.

 

El principal dany estructural afecta la zona de les cambres frigorífiques, que ja no podran continuar donant servei als usuaris, de manera que augmenta l'opció de tancar la instal·lació.

 

 

Alguns partits polítics d’oposició han sortit al pas de la iniciativa de la majoria municipal. Socialistes i ERC han acusat el govern del PP de desídia i han recordat que en l'anterior mandat van deixar un projecte de rehabilitació pactat amb els paradistes.

 

Des d'ERC consideren que aquesta situació es podria haver evitat si no s'hagués aturat el projecte de remodelació iniciat per l'anterior govern. Durant l'anterior mandat, Esquerra Republicana va liderar un pla de xoc dotat amb dos milions d'euros per combatre el deteriorament dels mercats municipals de Badalona que destinava 800.000 euros al Mercat Torner. A més, el projecte incloïa una subvenció de 240.000 euros de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) destinada a la remodelació de la façana, les portes d'accés i la construcció de lavabos accessibles.

 

En termes similars s'expressa el president del grup municipal del PSC a Badalona, Fernando Carrera, que també denuncia la manca de compliment del govern municipal en la remodelació dels mercats Torner, Maignon i Llefià. El líder socialista recorda que «el passat 27 de novembre del 2023, Xavier Garcia Albiol es va comprometre públicament -en declaracions als mitjans locals- a presentar el projecte de remodelació d'aquests tres mercats durant el primer trimestre del 2024». I res.

 

Construït el 1926, el Mercat Torner, també conegut com la Plaça Nova, és un exemple destacat de l'arquitectura del ferro i el vidre, característica del modernisme industrial. Dissenyat per l'arquitecte municipal Josep Fradera i Botey, aquest edifici es va erigir per satisfer les necessitats d'una Badalona en ple creixement demogràfic i urbanístic.

 

Originalment, la seva estructura era diàfana i lluminosa, gràcies a les àmplies vidrieres, cosa que va convertir el mercat en un espai singular i atractiu. El nom del mercat prové del propietari dels terrenys on es va construir.

 

El cas del Mercat Torner, conegut a Badalona com a la plaça nova, se suma al del Mercat Maignon, situat al barri del centre de la ciutat. Fou inaugurat el 1889. L'ajuntament el va reformar el 1975, eliminant 26 de les 78 parades exteriors. Des de 2015 es troba tancat a l'espera d'una nova renovació i rehabilitació integrals; els paradistes han sigut traslladats a una carpa al costat del mateix mercat, en el lloc que havia ocupat antigament la perfumeria Parera, avui anomenat plaça de les Puntaires. Tot i tenir una empresa encarregada del projecte, continua tancat. Amb el pas dels anys sense executar-se la reforma de l'edifici, ha obligat també a fer obres de millora i manteniment de la carpa provisional.

 

 


ACTUALITAT

01/10/24

un-moment-de-la-roda-de-premsa-celebrada-al-col-legi-de-periodistes-foto-favb

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs denuncia que durant dos anys no ha pogut ni reunir-se amb els ajuntaments de la zona per pactar millores.

Afirmen que les alcaldies de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac han ignorat totes les convocatòries.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/09/24

cartell-de-la-convocatoria

Què passa a Amèrica Llatina? Jornada de reflexió i solidaritat organitzada pels centres cívics del Che Gevara i Salvador Allende a Badalona

L’acte es farà dissabte, 28 de setembre, al badiu de l’associació de veïns del centre de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/24

les-plaques-solars-se-situarien-en-la-superficie-del-teulat-de-l-esglesia-de-badalona

El bisbat rebutja el projecte de la cooperativa Som Comunitat Energètica Local per produir electricitat a la teulada del temple de Santa Maria de Badalona-

El projecte, liderat per CEL, que compta amb el suport del grup local de Som Energia Badalona, tenia el consentiment inicial de la parròquia i dels veïns de la zona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/09/24

parada-dels-nous-guardies-urbans-de-badalona

La Guàrdia Urbana de Badalona ja frega els 300 efectius després de 66 incorporacions i una vintena de baixes

Tot i la millora en el nombre de policies la delinqüència es va incrementar un 10,5% a la ciutat, especialment a causa de les estafes per Internet.
Llegir l'article complet