Redacció - 13/12/24
Durant la primera setmana del judici ‘de les antenes’ de Badalona s’han pogut constatar alguns elements claus. El primer que les companyies no van demanar permís per instal·lar els estris. El segon que quan van voler legalitzar la situació no els va ser possible a causa del desgavell administratiu de l’Ajuntament de Badalona. El tercer és que l’alarma davant possibles problemes de salut causats per les radiacions va impedir que des de la Guàrdia Urbana s’accedís al manteniment i el desmantellament dels emissors.
La secció 5a de l'Audiència de Barcelona celebra del judici a l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, al qual la Fiscalia demana dos anys i deu mesos de presó i deu més d'inhabilitació per un delicte de prevaricació. Al costat de l'alcalde, s'asseuen a la banqueta qui fou el seu exregidor de Seguretat, Miguel Jurado, ara regidor del PP a Santa Coloma de Gramenet; dos exgerents de l'ajuntament i el regidor d'Urbanisme del govern d'esquerres de Badalona, Oriol Lladó.
En la quarta sessió del judici s’ha desvelat que l’Ajuntament de Badalona va delegar a l’empresa Engestur les gestions vinculades amb antenes. Tanmateix, és l’ajuntament qui ha de donar els permisos, segons va declarar l’antic màxim responsable de l’empresa pública i actual regidor socialista, Cristian Carneado.
A l'administració tot costa molt, i a l'Ajuntament de Badalona encara més
A l'administració tot costa molt i a l’antic directiu ha declarat que va tenir problemes perquè responsables municipals resolguessin, sense èxit, el cas de les dues antenes de telefonia mòbil instal·lades de forma il·legal al solar de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Badalona, el 2012. 'Hi havia voluntat per resoldre'l per les dues parts. Això no obstant, a l'administració tot costa molt, i a l'Ajuntament de Badalona, encara més', va declarar el polític del PSC.
Vodafone i Movistar van enretirar les instal·lacions a l'estiu del 2018 perquè no van poder arribar a cap acord per mantenir-les amb els governs locals, primer liderat pel PP i després amb la coalició de ‘Guanyem Badalona’ amb ERC i ICV.
Tres morts per càncer
La situació irregular de les dues antenes es va fer pública per una denúncia del Sindicat de Funcionaris de Policia (SPF), ja que hi havia molts agents preocupats per les radiacions- Segons els guàrdies s’havien donat tres casos de càncer amb resultat de mort a la plantilla. Al final es va saber que les dues antenes 'no tenien papers', i a més estaven connectades al servei elèctric de les instal·lacions municipals, sense saber quines llicències feien falta.
El judici contra Albiol i els excàrrecs municipals es reprèn dilluns i és possible que ja comencin a declarar els acusats. Inicialment, el tribunal vol que dimarts s'anunciïn les conclusions -moment clau en què la Fiscalia ha d'anunciar si manté o no les peticions de presó o les modifica.
Cal recordar que just a l’inici del judici Albiol a declarar a la premsa que sempre havia desconegut la situació de les antenes. L’alcalde del PP era a més, regidor d’urbanisme i també president de l’empresa Engestur.
18/12/24
Nova denúncia per impagaments del sindicat de la Guàrdia Urbana (SIP-Fepol) a l’Ajuntament de Badalona