Redacció - 14/01/25
‘L’operació fred’ va començar a Badalona, dilluns 13 de gener. El descens de temperatures fins al llindar dels zero graus a la ciutat. El centre cívic ‘Can Pepus’ al barri del Progrés ha estat el lloc destinat per l’ajuntament per obrir un petit alberg. Tanmateix, la improvisació i la falta de comunicació han estat elements distintius d’aquesta actuació, segons expliquen fonts dels col·lectius solidaris amb els sense sostre que haurien d’estar protegint-se.
A tres quarts de nou del vespre les portes del centre cívic encara no s’havien obert per a acollir les persones que havien de protegir-se del fred. Diversos membres del col·lectiu ‘Badalona Acull’ esperaven a les portes del centre. En aquell moment no sabien qui de l’ajuntament era el responsable de l’operació solidària. Finalment, van saber que s’havia arribat a un acord amb la Creu Roja.
Fonts de Badalona Acull indicaven a aquesta publicació que l’operació s’ha fet de manera improvisada i sense tenir en compte les entitats que han treballat durant molts anys en suport dels que necessiten ajuda. En aquest sentit, a prop de l’hora d’obertura hi havia voluntaris amb aliments per poder ajudar els refugiats.
La instal·lació de ‘Can Pepus’ consta de lliteres i de pocs serveis més. Segons les fonts consultades, el programa té un abast de tres dies, sempre que les temperatures es mantinguin en els nivells actuals. La Guàrdia Urbana de Badalona ha estat l’encarregada de localitzar les persones sense sostre que dormen habitualment als carrers de la ciutat per dur-les, si volen, al refugi de ‘Can Pepus’.
La setmana actual és la considerada tradicionalment la més freda de l’any. És la ‘setmana dels barbuts’ en la qual els termòmetres, fins i tot a Badalona, freguen els zero graus.
Inicialment, des de l’ajuntament s’havia parlat que el llindar per posar en marxa l’operació fred eren els zero graus. Les crítiques d’entitats solidàries i dels partits polítics de l’oposició han fet que el consistori es repensi aquesta dràstica decisió. Això també, perquè en les poblacions del voltant de Badalona la mobilització ha estat més contundent.
En concret, Badalona en comú ha reivindicat 'un servei d’allotjament permanent, concretament recuperar ‘Can Bofí Vell’, un equipament pensat específicament per aquestes situacions, segons va indicar la regidora, Aïda Llauradó.
30/12/24
L’Ajuntament de Badalona haurà de facilitar allotjament a quatre usuaris de Can Bofí Vell, segons una decisió judicial.