Redacció - 28/01/25
L'educació inclusiva a Catalunya està tocant fons. Els intèrprets de llengua de signes, peces clau per garantir que els alumnes sords puguin accedir a l'educació, han iniciat una vaga indefinida per exigir millors condicions laborals i ser part del sistema educatiu.
Amb aquesta acció, el col·lectiu denuncia la precarietat que pateixen i la falta de reconeixement del seu paper com a facilitadors de la comunicació. La vaga posa en perill l'educació de molts alumnes sords i evidencia la importància d'invertir en professionals qualificats per una educació inclusiva de qualitat.'
L'educació inclusiva a Catalunya està tocant fons. Els intèrprets de llengua de signes, peces clau per garantir que els alumnes sords puguin accedir a l'educació, han iniciat una vaga indefinida per exigir millors condicions laborals i ser part del sistema educatiu.
Posar fi a l’externalització del servei
Els professionals reclamen formar part del Departament d’Educació i posar fi a l’externalització del servei, ja que es reivindiquen com un recurs imprescindible per a la comunitat de persones sordes. A més, demanen millorar les condicions contractuals i assolir “un salari digne, retribució de descansos i de les hores de preparació, i remuneració justa de les substitucions per la correspondència del lloc de treball”. Volen que es tingui en compte la titulació i deixar de tenir contractació fixa discontínua. Els convocants defensen un servei educatiu de qualitat a l’alumnat amb sordesa i fan una crida a dignificar la seva professió: “No som lleure, som un recurs educatiu imprescindible per a la comunitat de persones sordes”.
Amb aquesta acció, el col·lectiu denuncia la precarietat que pateixen i la falta de reconeixement del seu paper com a facilitadors de la comunicació. La vaga posa en perill l'educació de molts alumnes sords i evidencia la importància d'invertir en professionals qualificats per una educació inclusiva de qualitat.
Mobilitzacions convocades
La vaga finalitzarà el 7 de febrer. S’han convocat concentracions davant del Departament d’Educació el dimarts, 28 de gener, i el dijous, 30 de gener, a la plaça de Sant Jaume, davant de la Generalitat. Els col·lectius que es mobilitzaran són els intèrprets de llengua de signes (ILS) i els mediadors comunicatius (MECO) del servei d’interpretació educatiu postobligatori. Aquests professionals ja van fer vaga el 30 d’abril. Lamenten que, amb el canvi de govern a la Generalitat, “totes les promeses de millores han quedat ara oblidades” i asseguren que l’executiu d’Illa no ha volgut reunir-se amb ells.'
30/01/25
La Comunalitat BDN.sud organitza un cicle de xerrades sobre drets socials i habitatge