Redacció - 18/09/18
Un equip d’investigadores de l’Hospital i de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol ha iniciat un assaig clínic de fase 1 per frenar l’avenç de l’esclerosi múltiple (EM) amb un producte cel·lular, amb cèl·lules del pacient mateix, que reprograma el sistema immunitari dels pacients.
L’assaig clínic ha començat aquest estiu i, en aquesta primera etapa, s’han de tractar nou pacients amb diferents dosis del producte cel·lular: dosi baixa, mitjana i alta. En una segona fase, la dosi que s’hagi demostrat més segura, s’administrarà en 21 pacients més.
Es tracta d’un assaig multicèntric, és a dir, que a més de l’Hospital Germans Trias també hi participen investigadors de l’Hospital Universitari d’Anvers i la Clínica Universidad de Navarra, que també tracten el mateix nombre de pacients per contrastar resultats.
Un nou tractament basat en teràpia cel·lular, un tipus de medicina personalitzada
L’esclerosi múltiple és una malaltia de tipus autoimmunitari en la qual les defenses del cos destrueixen la mielina, una capa de proteïnes i greixos que envolta el teixit nerviós del cervell, el nervi òptic i la medul·la espinal. Aquest desgast de la mielina fa que no es transmetin correctament els estímuls nerviosos i que es produeixin problemes de força, sensibilitat, equilibri o visió. El tractament, desenvolupat per investigadores de Germans Trias, consisteix en extreure cèl·lules de la sang del pacient mateix, les tracta al laboratori amb vitamina D3 i les introdueix de nou en el malalt. Aquestes cèl·lules, anomenades dendrítiques, han estat reeducades i ajuden a frenar l’atac a la mielina i evitar així la progressió de la malaltia.
La malaltia encara no té cura, però sí que s’utilitzen tractaments immunosupressors per frenar-ne l’avenç. Tot i que han demostrat tenir eficàcia, a la vegada afecten a la totalitat del sistema immunitari, és a dir, sense discriminar cèl·lules malaltes de sanes, disminuint les defenses protectores del cos. El tractament amb cèl·lules del pacient mateix, per tant, podria tenir menys efectes secundaris i garantir una millor seguretat.
L’EM és la segona causa de discapacitat neurològica en aquesta franja d’edat, d’adults joves, i afecta majoritàriament a les dones. A Europa hi ha unes 500.000 persones diagnosticades, i uns 2,5milions a nivell mundial, la majoria de les quals entre els 20 i els 40 anys.
Primers passos al 2007
La teràpia es va començar a desenvolupar l’any 2007. En una primera fase, el grup d’investigadores va analitzar el tractament en cultius cel·lulars in vitro (amb cèl·lules de pacients) i en models animals de la malaltia, amb resultats molt positius. Per dur a terme aquests estudis preclínics, van comptar amb el finançament d’agències competitives com ara l’Instituto de Salud Carlos III, la agència AGAUR i fundacions de suport a la recerca com ara La Marató de TV3 o Salud 2000. Els darrers anys del projecte també ha comptat amb el suport d’institucions internacionals, com la belga IWT_TV i la xarxa europea COST (European Cooperation in Science and Technology).
L’any 2016 la teràpia cel·lular desenvolupada a Germans Trias va demostrar que complia tots els requisits per ser assajada en pacients i va ser aprovada per l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios.
Enguany, per tal de dur a terme aquest assaig clínic, els investigadors han obtingut 5.357.032 euros del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea (RESTORE, grant agreement No 779316), possibilitant la col·laboració de diversos centres de recerca i empreses de la Unió, entre els quals s’hi troba Germans Trias.
18/12/24
Nova denúncia per impagaments del sindicat de la Guàrdia Urbana (SIP-Fepol) a l’Ajuntament de Badalona