RESTAURACIÓ


El rei del gelat té cognom badaloní


El mestre gelater de Can Soler, Albert Soler, va guanyar el Campionat d'Espanya de Gelateria fa unes setmanes i ara es començarà a preparar per liderar un equip al campionat mundial, que tindrà lloc en uns mesos


albert-soler-badalona
 L'Albert, a la porta de l'establiment de Francesc Layret / Foto: J. Torres


Javier Torres Jiménez - 28/03/19         

twitter share   facebook share

'Que encara no t'havia vist! Moltes felicitats'. Ja ha passat quasi un mes des que el mestre gelater badaloní Albert Soler aconseguís fer-se amb el Campionat d'Espanya de Gelateria, però clients i clientes continuen felicitant-lo. Una, dues, tres, quatre vegades mentre seiem amb l'Albert a la terrassa de l'establiment que els Soler tenen a Francesc Layret, i a la porta del qual llueix des de fa uns dies un cartell amb la foto del guanyador a la fira Intersicop de Madrid. Alguns dels admiradors que es paren a felicitar el mestre gelater senyalen la imatge i riuen. Ell els hi torna el gest i les paraules.

 

'Molts clients em coneixen des que sóc petit. D'una manera o d'una altra, aquí estic cara al públic i és una alegria compartida- ens explica-. Jo m'he criat aquí. De fet, he dormit aquí', recorda. Els Soler vivien a l'habitatge que queda just a dalt de l'actual botiga de Layret, i un pis separava el llit de les neveres. Unes quantes dècades més tard, l'Albert ha estat coronat com a rei del gelat a Espanya, després que el seu projecte inspirat en la cultura egípcia aconseguís la màxima puntuació al campionat de finals de febrer. Ara, amb aquest honor a l'esquena, serà el responsable de conformar un equip que competirà al campionat mundial, que tindrà lloc en uns mesos.

 

'L'any passat vaig anar a un campionat de marques a nivell nacional. Vaig ser primer de Catalunya, però a Madrid vaig quedar tercer. Allò em va engrescar per presentar-me enguany al certamen més important', relata. L'obra guanyadora impressiona en fotografia, però els detalls i el treball que té darrere al·lucinen encara més. Com a mostra: el germà gran dels Soler va preparar-se durant dos mesos, 16 hores diàries.

 

Dues tècniques innovadores

 

L'Albert disposava de nou hores per elaborar íntegrament cada peça de la composició egípcia, amb nombrosos elements i una llista d'ingredients i sabors inacabable. Per arribar a Madrid i moldre, el badaloní va reproduir una vegada i una altra les diferents parts del conjunt. Del pastís central, per exemple, n'ha fabricat quasi 200 els darrers mesos, confessa. 'Els he anat repartint entre treballadors de l'obrador, de la botiga i encara en tinc guardats'.

 

Admirador de la cultura egípcia i sobretot de les piràmides (siguin de la cultura que siguin), va dibuixar la idea que tenia al cap en un esborrany i li va ensenyar al seu pare. ''Home, si ho aconsegueixes, està molt bé', em va dir', rememora l'Albert rient. El disseny és més que complicat, però el mestre gelater comptava amb dues armes secretes.

 

D'una banda, un procés per envellir la xocolata que formen les esfinxs i que tinguessin l'aspecte que van acabar tenint; de l'altra, una tècnica per treballar relleus amb setinat al gelat. 'Fer això era bàsicament impossible, i ho vaig aconseguir', subratlla. Dues tècniques que mai s'havien emprat abans i que, de moment, només sembla conèixer aquest veí de Badalona. La resta del conjunt de gelat i pastís és 100% comestible, tot i que hi hagi parts de sucre més pensades per a decorar que no pas per a berenar-se al sofà.

 


albert-soler-badalona

Imatge del badaloní amb l'obra guanyadora / Foto: Can Soler

 

Badalona, al campionat del món

 

Arran de la victòria, l'Albert ha rebut la proposta d'encapçalar l'equip que representi els gelaters espanyols al campionat del món, on es donaran cita les primeres potències gastronòmiques: França, Itàlia, Argentina, Estats Units...Després d'unes setmanes de reflexió, l'Albert ha confirmat a L'Independent que acceptarà el repte, tot i el poc marge de preparació de què disposa. 'Tens set mesos per preparar la feina i és molt just. Si hi vaig no és per cobrir l'expedient, sinó per viure la màxima experiència en el món de la gelateria', assegura.

 

El pastís guanyador, a la botiga

 

Per commemorar la fita, en Soler ens avança que tindran el pastís que ha aconseguit la victòria a les botigues els propers mesos, per tal de compartir el treball de tantes i tantes hores amb la clientela. 'El traurem en sèrie. Farem unes quantes peces setmanalment'. Però no serà massiu, i és que la peça no es fa en un tres i no res, ja que la llista d'ingredients que alberga és llarga, i deliciosa: vainilla amb xocolata blanca, setinats, pa de pessic sense farina i cruixent d'streusel de xocolata i albercoc. 'El més complicat és com ficar tot això, i que el tall quedi maco', admet ensenyant-nos una foto del dibuix interior del pastís al seu mòbil. També disposaran de la copa que coronava el conjunt, tot i que, amb el seu germà, estudien com simplificar-la perquè sigui viable poder servir-la als establiments.

 

Els Soler encaren la nova temporada de primavera i estiu amb perspectives molt positives, després d'aquesta fita gastronòmica, que, en principi, els hi ha d'obrir portes comercialment. 'Hi ha gent que es va interessant. Nosaltres fabriquem també per a segones botigues, i això et dóna molta visibilitat, t'aporta clientela potencial'. Això sí, garanteix, la qualitat no disminuirà ni per un moment. 'Això és el més important'.

SANITAT

14/08/19

wildsouls

L’abraçada animal que cura

L’associació badalonina Wild Souls aconsegueix millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional i gent gran gràcies a teràpies amb gossos i gats, molts d’ells a la vegada rescatats de l’abandonament.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

01/08/19

joves-per-l-exit-creu-roja

Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar

La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.
Llegir l'article complet
CULTURES

25/07/19

l-andrea-tarazon-i-la-sara-perez-amb-la-samarreta-de-donna-de-lotta

L’art fet per dones també forma part de la història

Les badalonines Sara Pérez i Andrea Tarazón reivindiquen el paper de les dones dins i fora del món artístic, a través del projecte creatiu Donna de lotta. Un espai on reflexionen i visibilitzen l’art amb perspectiva feminista.
Llegir l'article complet
CULTURES

18/07/19

presentacio-qui-crea-a-badalona

Neix un espai de treball conjunt del món de la cultura a Badalona

S’ha presentat la iniciativa “Qui crea a Badalona?” , amb què es vol donar visibilitat al món cultural de la ciutat, exposar quines són les necessitats dels projectes i experiències que s’hi impulsen i posar a debat el model de gestió cultural al municipi.
Llegir l'article complet