ECONOMIA LOCAL


Oficis marítims i activitats nàutiques per a tothom


Inicia’t, la Fira de la Nàutica i els seus oficis, obre el Port a la ciutadania fins al dia 9 amb l’objectiu de trencar prejudicis i mostrar l’ampli ventall de propostes formatives i lúdiques relacionades amb la mar


oficis-nautics
 Els visitants a la Fira Inicia’t podran descobrir una quarantena d’oficis relacionats amb la mar / Foto: Inicia’t


Benjamín Recacha García - 05/04/19         

twitter share   facebook share

“Hem de democratitzar les activitats marítimes i nàutiques. El port és un poliesportiu enorme a l’aire lliure”. La secretària tècnica del Port de Badalona, Eva Maria Gómez, està convençuda que iniciatives com Inicia’t, la Fira de la Nàutica i els seus oficis, incideixen en l’objectiu que la ciutadania s’adoni que la mar és molt més que un recurs lúdic d’estiu o un lloc per passejar la resta de l’any.

 

Inicia’t arriba a la quarta edició, amb un munt d’activitats de lleure, comercials i formatives que es desenvoluparan des d’aquest divendres, 5 d’abril, fins al dimarts que ve. Enguany la cita s’ha avançat a l’abril per aprofitar el seu potencial com a fira de l’ensenyament, que posarà a l’abast dels prop de 600 alumnes dels instituts de l’àrea d’influència del port (Badalona, però també Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet) que la visitaran la quarantena oficis relacionats amb la mar que s’hi exposaran.

 

“Hi ha un ventall de professions enorme i molt desconegut”, assenyala Eva Gómez, la formació per a les quals s’ofereix també en centres públics, com l’Institut de Nàutica de Barcelona, el Miquel Biada de Mataró o La Bastida de Santa Coloma, que participen a la fira.

 

La secretària tècnica del Port de Badalona posa un parell d’exemples de feines per a les quals es requereixen tècnics professionals: socorristes, que són necessaris a qualsevol lloc on hi hagi instal·lacions aquàtiques; o tècnics d’activitats en platja. A La Bastida s’ofereixen els estudis de socorrisme.

 

“Tan de bo aconseguim despertar prou interès perquè a Badalona s’ofereixi aquesta mena de formació en un futur pròxim”, indica Gómez. D’entrada, a la carpa dels oficis de la fira els visitants podran descobrir com fer-se arqueòleg marí, biòleg, bussejador professional, controlador de salvament marítim, capità de la marina mercant, especialista en logística i negocis marítims, mariner, pescador, oceanògraf, pintor d’embarcacions, oficial de màquines, socorrista en espais naturals, tècnic esportiu en vela, etc.

 

Contacte directe amb instituts

Dilluns i dimarts la fira s’ha reservat per a les visites dels centres educatius, tot i que restarà oberta també al públic en general. L’alumnat participarà en activitats diverses, informatives i formatives, però també lúdiques. De fet, per tal d’incrementar la seva implicació, participaran en una gimcana en grup a través d’una aplicació per a telèfons mòbils, en què hauran de respondre preguntes sobre els diferents estands que visitin per tal de sumar punts. Els grups de treball i els instituts que més punts acumulin rebran premis molt interessants, que els seran lliurats en directe a la Televisió de Badalona.

 

L’apropament del Port de Badalona als centres educatius de la ciutat va més enllà de la fira Inicia’t. Amb l’institut Enric Borràs s’està desenvolupant el projecte ‘Grumets del Quetx’, amb la implicació de l’Associació Amics del Quetx Ciutat de Badalona i Marina Badalona, que fa possible que alumnes de 4rt d’ESO s’iniciïn en el món de la nàutica. Fins i tot, participaran en la Regata Catalunya al Través.

 

Amb l’escola Badalona Port, des de final de gener s’han començat les classes de vela com a activitat habitual, amb una molt bona acollida.

 

A més, l’AMPA de l’escola s’ha implicat amb la fira participant en la commemoració del 90 aniversari del quetx Ciutat de Badalona. Així, durant el matí de dissabte faran un taller de disfresses i maquillatge pirata i de manualitats per fer el quetx de cartró, una activitat que també s’emmarca en la Festa Pirata de la Festa Medieval de Badalona.

 

“Animem les famílies que baixin al port. La fira és plena d’activitats interessants”, afirma l’Eva Gómez. “A la gent no li ha de fer por apropar-s’hi. Volem trencar el tòpic que les activitats nàutiques són per a rics. Hi ha moltes maneres d’apropar-se a la mar”. El programa del cap de setmana és ple de propostes per conèixer les professions marines, descobrir com practicar les activitats nàutiques de manera econòmica i per gaudir dels esports nàutics en família. S’hi podrà navegar en el quetx, fer rem i sortides en embarcacions de pesca esportiva, així com practicar la vela lleugera, el caiac i el paddle surf.

 

Tant dissabte com diumenge hi haurà la presentació de diverses cites esportives, socials i lúdiques, entre les que destaquen a Biomarató City Nature Challenge i l’equip de Dragon Boats format per dones que han superat un càncer de mama.

 

A la Biomarató, que es desenvoluparà entre el 26 i el 29 d’abril, simultàniament, a més de 160 ciutats de tot el món, entre elles Badalona, el repte és fotografiar la biodiversitat urbana, tant marina com terrestre, per tal de conscienciar sobre la necessitat de protegir el medi ambient. A Badalona es farà un èmfasi especial en l’àmbit marí, amb quatre sortides d’esnòrquel a la platja. La seu de la Biomarató serà l’Escola del Mar.

 

El Breast Cancer Survival de Badalona l’integren deu badalonines que s’han recuperat d’un càncer de mama i ara, a través del Club de Piragüisme Badalona, participen en regates de Dragon Boat, una modalitat mil·lenària provinent de la Xina, molt popular arreu del món, i en especial entre aquestes dones pels beneficis físics que els aporta l’exercici. Una de les característiques que fa tan atractius els Dragon Boats és que es tracta d’embarcacions decorades amb cap i cua de drac. Dissabte a la tarda es presentaran al Port de Badalona.

 

La Fira Inicia’t obre aquesta tarda, a partir de les 15h. El cap de setmana estarà oberta des de bon matí, igual que dilluns i dimarts. Totes les activitats són gratuïtes. Durant els dies de fira, l’aparcament al port serà d’accés lliure.


ACTUALITAT

25/09/20

imatge-de-la-casa-de-la-vila-de-badalona-foto-arxiu

Front comú de tots els partits de Badalona per exigir al PP pactar el pla de recuperació per la crisi

Les forces polítiques que representen sumades 16 dels 27 regidors de la ciutat recorden que l’AMB ha comunicat que hi ha un fons de 2,3 milions disponibles per a la reconstrucció econòmica.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

piquet-solidari-davant-el-domicili-de-bufala-que-es-pretenia-desnonar-foto-tomeu-ferrer

Radiografia d’un desnonament a Bufalà després del confinament

L’emergència habitacional torna als barris de Badalona un cop passada la breu treva de la primera onada de la pandèmia i les mesures adoptades pel govern central per no agreujar la crisi de la vivenda
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

presentacio-del-manifest-de-l-economia-social-per-la-reconstruccio-economica-cultural-i-social-de-badalona-foto-xesbdn

Un total de 40 entitats de l’economia social, cultural i del comerç de Badalona reclamen un pla de xoc per lluitar contra la crisi produïda per la covid

La iniciativa de l’economia social intentarà ajuntar-se amb moviments semblants impulsats per sindicats i associacions de veïns i diverses entitat que defensen el dret a l’habitatge digne
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/20

d-esquerra-a-dreta-ovidi-huertas-ccoo-julio-molina-favb-i-reyes-solaz-ugt

CCOO, UGT i FAVB urgeixen l’ajuntament de Badalona a crear una mesa de reconstrucció amb els interlocutors socials

Els tres organismes s’ofereixen a treballar amb la patronal i el consistori aportant el seu treball i iniciatives en una perspectiva no partidista
Llegir l'article complet