MUSEU I EXPOSICIONS


'Bacus, les màscares de déu' ens apropa la relació entre Baetulo i el déu del vi


L'exposició, que es pot visitar al Museu fins al 9 de juny, treu a la llum un mosaic figuratiu de morter i tessel·les que es va descobrir fa un any en l'excavació arqueològica al solar de l'Hort d'en Fluvià


mosaic-roma-bacus
 Imatge dels treballs de restauració del mosaic que es pot veure a l'exposició / Foto: Ajuntament de Badalona


Redacció - 14/05/19         

twitter share   facebook share

L’exposició ‘Bacus, les màscares del déu’ es pot visitar al Museu de Badalona fins al 9 de juny. S’hi exposen peces d’origen romà de la col·lecció local i una cinquantena provinents d’altres museus catalans, algunes de les quals és la primera vegada que viatgen. La més destacada és el mosaic figuratiu, únic a Baetulo, que al·ludeix al déu Bacus. Fet de morter i tessel·les blanques i negres, decorava l’estança d’una domus localitzada al solar de l’Hort d’en Fluvià, al carrer de Pujol. Aquesta casa, per tant, era propera a les domus dels Dofins i de l’Heura.

 

La troballa es va fer l’abril del 2018, durant la segona fase d’una excavació arqueològica que es va iniciar el 2006 i que va posar al descobert una terrisseria artesanal del moment fundacional de la ciutat (segle I a.C.), i un decumanus amb construccions a banda i banda.

 

En l’excavació preventiva del 2018, es van localitzar, molt malmeses, la continuïtat d’aquestes estructures, a més de les restes d’una domus, de la qual es conserven cinc habitacions en bateria. En una d’aquestes estances es va trobar un mosaic d’extraordinària decoració, on apareix la representació d’una pantera, un cap de cabra i uns craters de vi. La peça va ser traslladada al Museu, abans que les estructures arquitectòniques es cobrissin per tal de conservar-les in situ. En el futur una part d’aquestes estructures seran visitables.

 

El mosaic, després de la restauració, ens deixa veure parts del cos d’una pantera, animal que la tradició iconogràfica romana vincula a la figura de Bacus, déu del vi, del teatre i de la fecunditat, equivalent al Dionís grec. Representa els aspectes més irracionals de l’ésser humà per contraposició al sentit de l’ordre i de la mesura que encarnava Apol·lo.

 

L’exposició descobreix els orígens de Bacus —l’últim déu que va ingressar a l’Olimp—, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, dels elements que el simbolitzen i el seu caràcter de divinitat domèstica.

 

La mostra també se centra en la relació entre Bacus i la ciutat romana de Baetulo, que, a més de disposar d’un teatre, tenia la principal font de riquesa en el conreu de la vinya i la producció i comercialització del vi.

 

Abans que s’acabi l’exposició hi ha programades dues activitats infantils relacionades: un taller de fabricació de màscares, el 19 de maig (11.30h), i una sessió sobre els mites i llegendes de Bacus, el 2 de juny (11.30h). Ambdues són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia al Museu.


CULTURES

13/07/19

lectures-d-estiu

Hi ha lectures d'estiu?

El llibreter Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, ens convida a trobar temps per llegir i ens proposa una lectura d'estiu: 'Persecució' de Toni Sala. L'obra explora l'ànima humana, plantejant la següent pregunta a partir d'una de les protagonistes: què faries tu si sabessis que la teva parella, que fa un any que coneixes, et confessa que ha matat la seva dona?
Llegir l'article complet
CULTURES

07/07/19

pintant

“Qui crea a Badalona?”, un procés de debat sobre el model cultural de la ciutat

El proper dimecres 17 de juliol, se celebra la primera trobada “Qui crea a Badalona?”, una iniciativa impulsada per diverses entitats i creadores culturals de la ciutat. L’objectiu: debatre sobre el model cultural de Badalona i visibilitzar experiències i necessitats en aquest àmbit, entenent la intercooperació com a eina d'enfortiment i transformació social.
Llegir l'article complet
ESPORTS

05/07/19

travessia-nedant-de-badalona-de-2018

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

El proper 21 de juliol, tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona, que arribarà a la seva edició número 69 i estarà organitzada, com des del seu inici, pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys.
Llegir l'article complet
ECONOMIA SOCIAL

04/07/19

carreguemli

A l'estiu, Carreguem-L'I

Després de més d'un any sortint al carrer, L'Independent de Badalona llança aquesta campanya per enfortir el projecte i reimpulsar la publicació a partir del setembre.
Llegir l'article complet