MUSEU I EXPOSICIONS


'Bacus, les màscares de déu' ens apropa la relació entre Baetulo i el déu del vi


L'exposició, que es pot visitar al Museu fins al 9 de juny, treu a la llum un mosaic figuratiu de morter i tessel·les que es va descobrir fa un any en l'excavació arqueològica al solar de l'Hort d'en Fluvià


mosaic-roma-bacus
 Imatge dels treballs de restauració del mosaic que es pot veure a l'exposició / Foto: Ajuntament de Badalona


Redacció - 14/05/19         

twitter share   facebook share

L’exposició ‘Bacus, les màscares del déu’ es pot visitar al Museu de Badalona fins al 9 de juny. S’hi exposen peces d’origen romà de la col·lecció local i una cinquantena provinents d’altres museus catalans, algunes de les quals és la primera vegada que viatgen. La més destacada és el mosaic figuratiu, únic a Baetulo, que al·ludeix al déu Bacus. Fet de morter i tessel·les blanques i negres, decorava l’estança d’una domus localitzada al solar de l’Hort d’en Fluvià, al carrer de Pujol. Aquesta casa, per tant, era propera a les domus dels Dofins i de l’Heura.

 

La troballa es va fer l’abril del 2018, durant la segona fase d’una excavació arqueològica que es va iniciar el 2006 i que va posar al descobert una terrisseria artesanal del moment fundacional de la ciutat (segle I a.C.), i un decumanus amb construccions a banda i banda.

 

En l’excavació preventiva del 2018, es van localitzar, molt malmeses, la continuïtat d’aquestes estructures, a més de les restes d’una domus, de la qual es conserven cinc habitacions en bateria. En una d’aquestes estances es va trobar un mosaic d’extraordinària decoració, on apareix la representació d’una pantera, un cap de cabra i uns craters de vi. La peça va ser traslladada al Museu, abans que les estructures arquitectòniques es cobrissin per tal de conservar-les in situ. En el futur una part d’aquestes estructures seran visitables.

 

El mosaic, després de la restauració, ens deixa veure parts del cos d’una pantera, animal que la tradició iconogràfica romana vincula a la figura de Bacus, déu del vi, del teatre i de la fecunditat, equivalent al Dionís grec. Representa els aspectes més irracionals de l’ésser humà per contraposició al sentit de l’ordre i de la mesura que encarnava Apol·lo.

 

L’exposició descobreix els orígens de Bacus —l’últim déu que va ingressar a l’Olimp—, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, dels elements que el simbolitzen i el seu caràcter de divinitat domèstica.

 

La mostra també se centra en la relació entre Bacus i la ciutat romana de Baetulo, que, a més de disposar d’un teatre, tenia la principal font de riquesa en el conreu de la vinya i la producció i comercialització del vi.

 

Abans que s’acabi l’exposició hi ha programades dues activitats infantils relacionades: un taller de fabricació de màscares, el 19 de maig (11.30h), i una sessió sobre els mites i llegendes de Bacus, el 2 de juny (11.30h). Ambdues són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia al Museu.


ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
SANITAT

30/05/19

addiccions-pantalles

Addictes a les pantalles?

L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

28/05/19

que-l-escola-t-acompanyi

L'escola com a espai per descobrir-se i compartir

El Centre Sant Jaume implica col·legis, entitats i teixit comunitari en el projecte ‘Que l’escola t’acompanyi’ per lluitar contra l’absentisme
Llegir l'article complet