ESPORTS


Dragon Boat, remant contra el càncer


El Club Dragon Boat Badalona crea un equip de dones supervivents de càncer de mama, que participaran diumenge en el segon festival internacional de Barcelona d’aquesta modalitat de piragüisme mil·lenària


dragon-boat-badalona
 Les integrants de l’equip de Dragon Boat es preparen per entrenar / Foto: PICAM


Benjamín Recacha García - 17/05/19         

twitter share   facebook share

“Som supervivents de càncer”. És una afirmació que amaga un significat molt més ampli que el fet d’haver superat una malaltia que encara avui dia és mortal en un percentatge molt elevat dels casos. La Vicky i la Berna, en concret, han sobreviscut a un càncer de mama, com les seves companyes de Dragon Boat amb què s’entrenen per participar aquest diumenge al segon festival internacional de Barcelona d’aquesta modalitat de piragüisme mil·lenària, d’origen xinès.

 

Cada persona és un món, però, casualitat o no, els ulls d’aquestes dues supervivents espurnegen ganes de viure i de fer coses. «En el camí hem perdut amigues que no han pogut superar la malaltia, així que les ganes de tirar endavant, de no deixar de superar-te i de trobar noves il·lusions són fonamentals», explica la Berna Moreira, presidenta de PICAM (Prevenció i Informació Càncer Molins), entitat de suport a les persones pacients de càncer i a les seves famílies, que té una de les delegacions a Badalona, al CAP del Progrés.

 

I una de les coses que fan, des de fa uns tres mesos, és pujar cada matí de diumenge a una barca amb cap i cua de drac al Port de Badalona i aprendre a remar. Perquè resulta que els moviments necessaris per fer anar els rems en aquesta disciplina en concret són ideals com a prevenció i tractament del limfedema, una de les seqüeles més greus associades al tractament del càncer de mama. L’extracció dels ganglis axil·lars pot degenerar en una inflamació greu de l’extremitat més propera al pit afectat, molt dolorosa, que és crònica i només té tractament pal·liatiu.

 

Hi ha activitats físiques, com la marxa nòrdica i el Dragon Boat, que van molt bé per enfortir la zona, així que aquest grup de dones, gràcies a la implicació del Club Dragon Boat Badalona i a la col·laboració del Port, s’han estat preparant per a la seva primera competició, que preveu aplegar diumenge al canal olímpic de Castelldefels més de dues-centes piragüistes d’arreu del món en la categoria Breast Cancer Survivor.

 

Un esport molt inclusiu

Amb el lema ‘Rema contra el càncer’, el festival espera recaptar un mínim de 5.000 euros amb els tastets oberts al públic a canvi d’un donatiu de cinc euros, que es destinaran al projecte d’investigació NIKOLE, del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer de Mama (GEICAM).

 

“És un esport molt inclusiu, el pot practicar tothom, donat que és molt senzill, molt social, i de seguida s’hi pot competir”, assenyala Pep Juncà, gerent de Dragon Boat Emotions, empresa de turisme esportiu amb seu a Banyoles que va ser la llavor del club badaloní. “Uns empresaris xinesos ens van veure al llac i ens van proposar fer l’activitat a Badalona, així que vam crear el club conjuntament”, cosa que a més d’haver significat una teràpia per a les pacients oncològiques és un bon exemple de col·laboració entre les cultures catalana i xinesa.

 

De fet, les autoritats xineses han designat Badalona com a primera base europea de Dragon Boat, disciplina que es practica des de fa més de dos mil anys.

 

Entre les quinze integrants de l’equip badaloní (onze pugen a la barca i hi ha quatre suplents) n’hi ha de totes les edats i condició física, fins i tot una dona de 80 anys i una altra que té moltes dificultats de mobilitat. “Ens serveix de teràpia, de suport mutu, perquè al nostre entorn normalment no han patit el mateix, així que trobar gent que t’entén, que et dóna recursos i suport és molt important”, subratlla la Berna.

 

Força de voluntat i empenta

A pocs dies de la cita de Castelldefels, no poden evitar la sensació que els falta molt per fer-hi un paper digne. “Encara hem d’aprendre molt, però de força de voluntat i empenta anem sobrades, així que amb el temps millorarem. Som novells, però ja que ens hi posem, fins on arribem”, comenta la Victoria Fuentes, qui té en el seu fill de dotze anys el fan número u. “M’acompanya als entrenaments, fa fotos de l’equip i ens dóna molt suport, tant a mi com a la resta de companyes”. El suport familiar és important; en alguns casos és el que marca la diferència entre poder implicar-te en una aventura com aquesta o haver de buscar alternatives més tradicionals.

 

La Berna i la Vicky animen qualsevol dona, no necessàriament pacient oncològica, que s’interessi per aquesta iniciativa, i expliquen que estan buscant patrocinadors que els permetin ampliar les expectatives de l’equip, per exemple, per poder competir fora de Catalunya.

 

“És un projecte molt maco perquè et dóna l’opció de participar en competicions a nivell mundial amb dones que han passat pel mateix que tu, i tens el sentiment que continues, que formes part d’una cosa més gran sense que ningú tingui en compte la teva condició física, ni l’edat, sinó que estem vives i tirem endavant”, explica la Vicky.

 

El Dragon Boat el pot practicar qualsevol persona, però ha aconseguit un grau d’identificació tan gran amb les supervivents de càncer de mama que ha creat una categoria específica per a elles a nivell mundial, amb una gran repercussió que comença a arribar a Catalunya. “Donem ressò a una realitat que és bàsica: recaptem diners per a investigació i desestigmatitzem la malaltia, perquè les dones que patim un càncer continuem vivint malgrat les seqüeles, que són molt importants i que et canvien la vida fins al punt que poden arribar a suposar una minusvalidesa”, subratlla la Berna. El fet d’haver de seguir un tractament per sempre i tenir cura de les seqüeles fa que “no t’acabis de desenganxar mai de la malaltia. La idea que has superat un càncer i que recuperes la teva vida al cent per cent no és certa”, conclou, mentre la seva companya fa que sí amb el cap. Cap de les dues perd el somriure i l’espurneig a la mirada, potser senten el foc del drac a l’interior.


ACTUALITAT

25/09/20

imatge-de-la-casa-de-la-vila-de-badalona-foto-arxiu

Front comú de tots els partits de Badalona per exigir al PP pactar el pla de recuperació per la crisi

Les forces polítiques que representen sumades 16 dels 27 regidors de la ciutat recorden que l’AMB ha comunicat que hi ha un fons de 2,3 milions disponibles per a la reconstrucció econòmica.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

piquet-solidari-davant-el-domicili-de-bufala-que-es-pretenia-desnonar-foto-tomeu-ferrer

Radiografia d’un desnonament a Bufalà després del confinament

L’emergència habitacional torna als barris de Badalona un cop passada la breu treva de la primera onada de la pandèmia i les mesures adoptades pel govern central per no agreujar la crisi de la vivenda
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

presentacio-del-manifest-de-l-economia-social-per-la-reconstruccio-economica-cultural-i-social-de-badalona-foto-xesbdn

Un total de 40 entitats de l’economia social, cultural i del comerç de Badalona reclamen un pla de xoc per lluitar contra la crisi produïda per la covid

La iniciativa de l’economia social intentarà ajuntar-se amb moviments semblants impulsats per sindicats i associacions de veïns i diverses entitat que defensen el dret a l’habitatge digne
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/20

d-esquerra-a-dreta-ovidi-huertas-ccoo-julio-molina-favb-i-reyes-solaz-ugt

CCOO, UGT i FAVB urgeixen l’ajuntament de Badalona a crear una mesa de reconstrucció amb els interlocutors socials

Els tres organismes s’ofereixen a treballar amb la patronal i el consistori aportant el seu treball i iniciatives en una perspectiva no partidista
Llegir l'article complet