26 MAIG


Albiol guanya, però l’esquerra suma


El PSC d’Álex Pastor serà, tal com indicaven tots els pronòstics, la clau de govern a Badalona. O decideix deixar governar al PP d’Albiol, guanyador dels comicis, o explora un govern alternatiu amb Guayem-ERC, la força d’esquerra més votada, i Badalona en Comú Podem


badalona
 Resultats de les eleccions municipals a Badalona


Silvia Rodríguez Gómez - 27/05/19         

twitter share   facebook share

Molts dies esperant que el 26M pogués aclarir algunes incògnites de la governabilitat a Badalona, però els resultats encara no desvetllen qui pilotarà l’Ajuntament durant els propers quatre anys.

 

Els pronòstics s’han complert i Xavier García Albiol ha guanyat les eleccions municipals. Amb un 37,58% del total, (37.506 vots), Albiol aconsegueix 11 regidors pel Ple de l’Ajuntament, un més que fa quatre anys, gràcies als 7.000 vots que ha guanyat en aquestes eleccions.

 

Amb aquestes xifres, però, no té assegurada l’alcaldia de la ciutat. Albiol necessitaria tres regidors per arribar a la majoria absoluta (14 regidors), i no té cap soci en ferm, després que Ciutadans hagi perdut l’únic regidor que tenia a l’Ajuntament.  

 

Amb aquest escenari, la clau de govern, tal com s’havia pronosticat durant tota la campanya, la té el PSC d’Álex Pastor, qui, encara que com tercera força del consistori, decidirà si deixa que governi la llista més votada, (la del PP), o decideix sumar força amb les altres candidatures d’esquerra.

 

En aquest sentit, la segona força més votada i primera de l’esquerra ha estat la coalició formada per Guanyem Badalona en Comú, ERC i Avancem Més, la Badalona Valenta, encapçalada per l’exalcaldessa Dolors Sabater, qui ha obtingut el 24,52% dels vots (24.470 paperetes) i 7 regidors. Al 2015, la suma d’ambdues formacions va ser de 8 regidors i van sumar 1.000 vots més que als actuals comicis.

 

Tot i tenir la clau de govern, el PSC ha estat la tercera força més votada, n’ha obtingut 6 regidors, amb un 19,94% del total dels vots (19.902 paperetes). Ha passat de tenir-ne 4 regidors a sis, i n’ha guanyat 7.000 vots.

 

Badalona en Comú Podem, encapçalada per Aïda Llauradó, tindrà 2 regidores al consistori,  amb els 8.502 vots conreats ahir (8,52%), pujant en 1.500 vots els resultats obtinguts per ICV-EuiA al 2015, formació de la qual prové en part l’actual candidatura.

 

Juts per Catalunya Badalona, liderada per David Torrents, n’obté un regidor, amb el 5,15% del total  (5.140 vots), perdent 1 regidor i gairebé 2.000 vots respecte al 2015 (quan van concórrer amb les sigles del PDCat).

 

La participació ha estat d'un 63,85%, el que posa de manifest que el 36% dels electors badalonins van preferir no expressar-se a les urnes, millorant els resultats del 2015, quan van abstenir-se el 42,47% dels electors.

 

 

Les reaccions

Les xifres deixen oberts molts possibles escenaris, tal com es preveia. Encara és aviat, i els líders de les formacions encara no han manifestat cap altre posicionament dels que venien repetint en campanya.

 

D’una banda, Xavier García Albiol ha demanat, amb els resultats a la mà però tal com venia repetint en campanya, que li deixin governar. “Els resultats han estat clars, i espero que, aquesta vegada sí, els partits respectin la decisió expressada a les urnes”, ha apuntat el líder del PP a Badalona.

 

Des de la Badalona Valenta, la candidatura d’esquerres més votada, s’han mostrat segurs que Albiol no governarà. La seva líder, Dolors Sabater, ha dit que la ciutadania ha triat “clarament” a la seva coalició per liderar  “l’alternativa” a Albiol i que no cauran “en el desànim”. El número dos de la coalició i líder d’ERC a Badalona ha manifestat que les forces progressistes “milloren el pes dins el plenari, davant d'un PP q no podrà tornar a l'alcaldia” i que amb Dolors Sabater s’exercirà el “lideratge x formar govern”.

 

Qui té la clau de govern tot i ser tercera força al consistori, Álex Pastor, també ha repetit en les primeres hores després de conèixer els resultats el que ja venia dient per activa i per passiva durant la campanya: que no votaran a Albiol ni votaran per un govern encapçalat per Dolors Sabater, a qui emplaça a donar suport a la candidatura socialista per evitar un govern d’Albiol. “Hem dit que optàvem a l'alcaldia i ho complirem”, ha afirmat el líder socialista, després de confirmar que es presentarà a l’alcaldia.

Per altra banda, tant Badalona en Comú Podem i Junts per Catalunya Badalona han manifestat que no donaran suport en cap cas al partit d’Albiol, i emplacen a les esquerres a formar un govern alternatiu. En aquest escenari, Junts per Cat va manifestar abans dels comicis que donaria suport a Dolors Sabater però no d’entrada al PSC. Badalona en Comú Podem si que estava oberta a explorar una alternativa que comptés amb el PSC. Qui liderarà aquesta alternativa, i qui la recolzarà, és la incògnita a resoldre abans del 15 de juny, data en la qual s’han de formar els governs locals. Si aquell dia no hi ha una majoria clara de govern, automàticament governarà la llista més votada als comicis d’ahir, és a dir, el PP de Xavier García Albiol.

 

 

 


ECONOMIA LOCAL

17/01/20

la-page-badalona

“Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles”

Entrevistem a La Page, un estudi de disseny gràfic badaloní amb 30 anys d'experiència
Llegir l'article complet
CONVIURE

15/01/20

salut-alta-centre-nocturn-sense-sostre

Badalona obre un espai nocturn per a les persones sense llar

L'Operació Hivern està impulsada per les entitats de la Taula Sense Llar i els serveis socials municipals
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

14/01/20

escola-montigala-badalona

L’Escola Montigalà farà vaga i es manifestarà a la Via Augusta

Reclamen que es faci un calendari d'obres del nou equipament educatiu
Llegir l'article complet
EMPRENEDORIA

10/01/20

cerveses-artesanals-capfoguer

“Volíem demostrar que es podia engegar un projecte d’una manera diferent”

Entrevistem a Capfoguer, una cooperativa de Santa Coloma de Gramenet que produeix cerveses artesanals i gestiona un bar-restaurant
Llegir l'article complet