Benjamín Recacha García - 28/05/19
“M’agrada l’escola perquè faig coses divertides, jugo amb els amics i aprenc”. El Darian és un dels alumnes de quart B de l’Escola Josep Boada que aquesta tarda participa en el joc que la Laia, dinamitzadora del projecte Que l’escola t’acompanyi, ha preparat al pati, en el marc de l’assignatura de Valors. “M’agrada fer valors perquè compartim sentiments amb els amics, i això és bonic”, diu la Karla, tan motivada com la resta dels seus companys per una activitat que “trenca amb la dinàmica habitual de les classes”, assenyala la mestra, Núria Idáñez Caballé. “Val molt la pena, perquè ve una persona externa amb una proposta de qualitat, i als nanos els encanta. Fan coses diferents i un treball personal que els va molt bé”, afegeix mentre el grup es divideix en equips de tres o quatre membres que hauran de buscar pel pati els sobres del seu color, que contenen les activitats a realitzar.
“Aquests jocs ens serveixen per veure qui és més insegur o a qui li costa més expressar les emocions, i els ajuda a superar dificultats relacionades amb el caràcter”, explica la Laia Jiménez, a qui l’alumnat ja coneix perquè porten uns mesos treballant amb ella les propostes d’aquest projecte de suport a l’escolarització que neix del Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch amb l’objectiu de difondre entre la infància dels barris de Badalona Sud els beneficis d’anar a escola. Pretén ser, doncs, una eina per reduir l’absentisme, i ho vol fer implicant tota la comunitat, no només en l’àmbit escolar.
Fins al moment, s’hi han adherit vint-i-sis entitats i més de dos-cents seixanta particulars, que, d’aquesta manera, volen posar de relleu la importància de no abandonar els estudis de forma prematura en uns barris on la principal dificultat és que iniciatives d’aquesta mena arribin a les famílies. A més del Josep Boada, amb els tres grups de quart, hi participen els col·legis Baldomer Solà i L’estonnac.
El joc es va desenvolupant pel pati. La primera prova consisteix a escriure deu coses que ens agrada fer. El Paco no dubta a incloure “jugar al Fortnite i a futbol”. Hi ha més nens que tenen els vídeojocs, la tele i l’esport entre les seves prioritats. El Muhammad ens sorprèn, però, incloent-hi les matemàtiques.
A la Gurmant li agrada cantar i ballar; al Gerónimo, l’esport, perquè “al meu pare li encanta, i jugo amb ell”; a la Sara, la xocolata, i a l’Emilia “jugar amb el meu germà a barallar-nos amb els coixins”. A l’Ana li agrada “anar a casa de la meva àvia, perquè allà ens trobem tota la família”.
En un altre sobre els pregunten per coses que fan bé i que han après, no necessàriament a l’escola. Alguns nanos dubten, no estan acostumats a pensar en positiu sobre ells mateixos. “Em posa nerviosa pensar en mi”, reconeix una nena, i llavors les companyes i la dinamitzadora l’ajuden.
“Sóc carinyosa amb la gent”, escriu la Sara. “He aconseguit parlar espanyol”, destaca el Shengyan. “He aconseguit fer divisions, i sóc amable”, diu el Santi.
A l’última prova han de pensar en valors, els que els caracteritzen i els que els agrada reconèixer en els altres. Sinceritat, alegria, senzillesa, respecte, empatia, amabilitat, amistat, sensibilitat, voluntat d’aprendre i d’ajudar els altres són alguns dels que destaquen en la rotllana que fem al terra per posar en comú l’experiència.
Reforçar l'autoestima
Com al Josep Boada, al Baldomer Solà les activitats de Que l’escola t’acompanyi van començar amb els grups de quart, dos en aquest cas, i com que funcionava molt bé, la van ampliar als de segon. “Fem dinàmiques de grup que reforcen la cohesió i la cooperació”, expliquen la Carmen Martínez i el Víctor Gil, tutors de quart.
Un dels reptes amb què es troben és la gestió dels conflictes i les emocions de l’alumnat. “Fa dos anys que a l’escola treballem molt enfocats en el foment dels vincles emocionals per reforçar el grup, així que aquest projecte suma; ens ajuda a consolidar la feina”, destaquen. “Ens trobem amb nanos amb un nivell de frustració molt elevat”, de manera que iniciatives que reforcen l’autoestima i la cooperació els ajuden i, de fet, la Carmen i el Víctor afirmen que la feina duta a terme en el decurs d’aquests dos anys permet apreciar una evolució positiva.
Les activitats que fan en el marc de Que l’escola t’acompanyi reforcen els missatges positius sobre l’escola mitjançant la música, el joc cooperatiu i les arts plàstiques. “L’objectiu és reduir l’absentisme, però a vegades és complicat, per molt que els alumnes s’hi impliquin”. La dificultat radica en com superar els murs de l’escola, que allò que viuen a classe arribi a casa en un barri amb situacions familiars complicades.
“Potser caldria dedicar més temps a gestionar les emocions en lloc d’insistir en un currículum més tradicional”, reflexiona el Víctor, si bé reconeix que el Baldomer Solà és un centre on fan molts esforços en aquesta direcció. Per això, els tutors de quart consideren que seria molt positiu que Que l’escola t’acompanyi continués el curs vinent.
'L'escola és cosa de tots'
Pel que fa a la vessant comunitària del projecte, l’Ateneu Sant Roc s’hi ha implicat com a agent que coneix la realitat del barri des de fa molts anys, i que hi treballa des de tots els àmbits socials. La coordinadora de l’entitat, Pilar López, valora de forma molt positiva la iniciativa, perquè “reforça en positiu els nanos que van a l’escola, que no és només un lloc on aprendre matemàtiques i llengua”, i ho fa “de forma transversal. Està molt ben pensada, per implicar tota la comunitat, perquè l’escola és cosa de tots”.
L’Ateneu participa en la difusió de la campanya, amb material gràfic i a través de les xarxes socials, però també amb la formació dels equips d’educadors amb què compta. I col·laborarà en l’organització de l’activitat comunitària de cloenda, el 31 de maig, que se celebrarà a la plaça de Sant Elies, a partir de les 17 hores.
Igual que les escoles participants, des de l’Ateneu Sant Roc consideren que seria molt positiu que el projecte tingués continuïtat, i aquesta és la intenció dels seus impulsors, malgrat que per confirmar-ho estan pendents que les administracions (Ajuntament de Badalona, Diputació de Barcelona i Generalitat) mantinguin el suport econòmic.
Des del Centre Sant Jaume es mostren satisfets de com ha evolucionat, sobretot en l’àmbit escolar. “Hem constatat que els infants necessiten espais de reflexió i de presa de consciència del que és i significa l’escola, la importància que té. En aquests espais es qüestionen i busquen respostes. Necessiten espais per sentir i aprofundir en ells mateixos i l’única via és a través de la pràctica”.
Gràcies a les activitats que es duen a terme a l’aula “ens hem adonat, i ells també, que els incomoda el silenci, que els costa contestar preguntes que tenen a veure amb ells mateixos, però hem arribat conjuntament a la conclusió que no estan acostumats a preguntar-se i a que els preguntin. Agraeixen i tenen la necessitat d’exterioritzar el que els hi passa per dins. Connectar amb ells mateixos per tal de poder connectar amb els altres”.
Connexions que poden ser per compartir emocions, però també per gestionar el conflicte, “que no és negatiu perquè s’ha pogut treballar en el moment”, i, en tot cas, “moltes vegades aquesta connexió ha sigut des del respecte, la consideració i l’admiració cap a l’altre. Tots tenim pors, inquietuds i les mateixes emocions”.
L’objectiu principal de la campanya és lluitar contra l’absentisme, per tant, bona part dels esforços van adreçats a subratllar els trets positius de l’escola, sobretot a través del joc. Així “s’adonen de tot el que han aprés durant aquests anys. Recorden quan van entrar a l’escola i veuen que han crescut i aprés moltíssimes coses”.
25/04/25
Badalona es vesteix de gala per commemorar la vintena edició del festival romà Magna Celebratio, una immersió apassionant en el passat de Baetulo