SANITAT


Addictes a les pantalles?


L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús


addiccions-pantalles
 Jaume Claramunt, durant la xerrada / BSA


Silvia Rodríguez - 30/05/19         

twitter share   facebook share

Mires compulsivament el mòbil esperant l’última reacció d’allò que has penjat al Facebook? Els teus infants resten embadalits mentre miren vídeos de You Tube? El teu fill adolescent passa més hores al dia jugant videojocs que fent cap altre activitat? Has quedat amb una amiga per fer un cafè i ella no para de mirar el mòbil o ensenyar-te vídeos que li han enviat? Per una gran majoria de la població, la resposta a moltes d’aquestes preguntes és sí. Pot ser que no hi hagi una addicció com a tal, però és probable que hi hagi un consum abusiu de les tecnologies i pantalles, de nosaltres mateixos o de les persones que ens envolten.

 

Però com detectar-ne l’abús i prevenir-ho? Aquesta és la pregunta que va intentar respondre el doctor Jaume Claramunt, metge de família i cap clínic al CAP Morera Pomar, responsable d’impartir la xerrada ‘Pantalles, Fortnite, Netflix i altres drogues dures’, celebrada ahir en el marc de l’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona i organitzada per Badalona Serveis Assistencials. L’acte va omplir l’aforament, amb inclús persones que es van quedar sense poder assistir-hi, un fet que posa de relleu la preocupació dels badalonins i badalonines davant aquesta nova realitat.

 

Tot i que la xerrada tractava de les addiccions a les pantalles en totes les edats, es va fer especial incidència tant en la infància com en l’adolescència, ja que, segons indica el doctor Claramunt, part dels assistents estaven especialment preocupats en aquesta franja d’edat. “Infància i adolescència són les franges d’edat amb major vulnerabilitat”, destaca el doctor, qui, citant diferents estudis, explica que en l’adolescència la xifra de dependència al mòbil puja al 10%; mentre que entre el 20 i el 25% en fa un ús abusiu. En aquest sentit, el 30% dels adolescents està en situació de risc i en el 50% s’ha detectat que fan un ús inadequat.

 

Segons opina el cap clínic del CAP Morera Pomar, encara falten estudis “per saber quina és la estratègia de prevenció més adequada”. Però on sí hi ha unanimitat de diversos organismes i hospitals que hi treballen és en les recomanacions: els infants menors de dos anys no haurien de tenir accés a les pantalles. Entre els 2 i els 5, amb mitja hora i amb control per part dels pares és suficient. Per sobre dels cinc, l’ús no hauria de passar d’hora i mitja i també amb revisió parental.

 

Però quins són els símptomes que ens poden ajudar a detectar una addicció? Segons Claramunt, cal estar atents al comportament d’infants, adolescents i adults. En quant als infants de menys de tres anys, el doctor indica que es detecten “problemes greus de conducta: l’infant deixa de comunicar-se amb els pares, es tanca en el seu món”, adverteix. “Quan està davant la pantalla no molesta gens però si no té la pantalla davant és un nen irritable, nerviós, que té trastorns de conducta i irritabilitat”.

 

En l’adolescència, també es donen canvis de conducta importants: “es queda fins altes hores de la matinada mirant el mòbil, t’enganya, té amistats estranyes que no eren habituals i estan més irritables. L’adolescència ja és una fase de canvi important, però això s’exagera molt en el cas que hi hagi un abús”, diu.

 

En l’edat adulta, el doctor assegura que moltes de les addiccions a pantalles tenen a Whatsapp com a protagonista, amb gent contínuament pendent dels missatges. El metge recorda que totes les addiccions es caracteritzen perquè el consum repetit d’una substància o en aquest cas d’una pantalla, t’aïlla de fer altres coses. “Tot i que saps que no et convé, ets incapaç de canviar-ho”. I també recorda que les addiccions poden generar problemes emocionals importants, i produir ansietat o depressions.

 

“Cal entendre les bases neurològiques per saber què és una addicció i com fer-hi front”, opina el doctor. Segons destaca, qualsevol addicció “és una malaltia cerebral que estimula el sistema recompensa per fabricar dopamina, una hormona que genera benestar i per tant es vol repetir”. Totes les addiccions intenten modificar aquest sistema i cal “controlar l’ambient per posar normes i límits per aquesta utilització”, diu Claramunt. “No és gens fàcil, perquè depèn del tipus d’addicció i de la persona, però cal educar i parlar-ne molt de quins són els problemes que genera l’addicció”, així com “planificar l’espai d’actuació per prevenir els riscos”.

 

En tot cas, el doctor Claramunt indica que és a l’Atenció Primària on primer s’han de dirigir les persones que detectin addiccions o ús abusiu de les pantalles. Serà el professional de capçalera el que valori el cas i el derivi a especialistes en psicologia o al centre de salut mental corresponent per intentar fer una intervenció mes especialitzada.

 

On posar el límit?

Tot i així, Claramunt creu que no s’ha de crear una alerta. “Totes aquestes noves tecnologies afavoreixen molt la comunicació i és una evolució de la societat, però tenen riscos. On posar el límit i decidir quan una persona està enganxada o no és el que cal estudiar i decidir millor”, admet. “Ens estem acostumant a una manera de fer que té beneficis però també té riscos i el que hem d’acabar d’estudiar és quines accions preventives hem de fer per no acabar en un problema d’addicció, des de les escoles, i també amb la població general. Hem d’utilitzar el sentit comú. El missatge que volem donar és que les pantalles poden provocar situacions de risc que s’han de detectar, i que cal ajudar a aquestes persones”, conclou.


CULTURES

13/07/19

lectures-d-estiu

Hi ha lectures d'estiu?

El llibreter Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, ens convida a trobar temps per llegir i ens proposa una lectura d'estiu: 'Persecució' de Toni Sala. L'obra explora l'ànima humana, plantejant la següent pregunta a partir d'una de les protagonistes: què faries tu si sabessis que la teva parella, que fa un any que coneixes, et confessa que ha matat la seva dona?
Llegir l'article complet
CULTURES

07/07/19

pintant

“Qui crea a Badalona?”, un procés de debat sobre el model cultural de la ciutat

El proper dimecres 17 de juliol, se celebra la primera trobada “Qui crea a Badalona?”, una iniciativa impulsada per diverses entitats i creadores culturals de la ciutat. L’objectiu: debatre sobre el model cultural de Badalona i visibilitzar experiències i necessitats en aquest àmbit, entenent la intercooperació com a eina d'enfortiment i transformació social.
Llegir l'article complet
ESPORTS

05/07/19

travessia-nedant-de-badalona-de-2018

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

El proper 21 de juliol, tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona, que arribarà a la seva edició número 69 i estarà organitzada, com des del seu inici, pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys.
Llegir l'article complet
ECONOMIA SOCIAL

04/07/19

carreguemli

A l'estiu, Carreguem-L'I

Després de més d'un any sortint al carrer, L'Independent de Badalona llança aquesta campanya per enfortir el projecte i reimpulsar la publicació a partir del setembre.
Llegir l'article complet