SANITAT


Addictes a les pantalles?


L’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona tracta de buscar solucions i informar sobre les addiccions a les pantalles per prevenir-ne l’abús


addiccions-pantalles
 Jaume Claramunt, durant la xerrada / BSA


Silvia Rodríguez - 30/05/19         

twitter share   facebook share

Mires compulsivament el mòbil esperant l’última reacció d’allò que has penjat al Facebook? Els teus infants resten embadalits mentre miren vídeos de You Tube? El teu fill adolescent passa més hores al dia jugant videojocs que fent cap altre activitat? Has quedat amb una amiga per fer un cafè i ella no para de mirar el mòbil o ensenyar-te vídeos que li han enviat? Per una gran majoria de la població, la resposta a moltes d’aquestes preguntes és sí. Pot ser que no hi hagi una addicció com a tal, però és probable que hi hagi un consum abusiu de les tecnologies i pantalles, de nosaltres mateixos o de les persones que ens envolten.

 

Però com detectar-ne l’abús i prevenir-ho? Aquesta és la pregunta que va intentar respondre el doctor Jaume Claramunt, metge de família i cap clínic al CAP Morera Pomar, responsable d’impartir la xerrada ‘Pantalles, Fortnite, Netflix i altres drogues dures’, celebrada ahir en el marc de l’Aula de Salut de l’Hospital Municipal de Badalona i organitzada per Badalona Serveis Assistencials. L’acte va omplir l’aforament, amb inclús persones que es van quedar sense poder assistir-hi, un fet que posa de relleu la preocupació dels badalonins i badalonines davant aquesta nova realitat.

 

Tot i que la xerrada tractava de les addiccions a les pantalles en totes les edats, es va fer especial incidència tant en la infància com en l’adolescència, ja que, segons indica el doctor Claramunt, part dels assistents estaven especialment preocupats en aquesta franja d’edat. “Infància i adolescència són les franges d’edat amb major vulnerabilitat”, destaca el doctor, qui, citant diferents estudis, explica que en l’adolescència la xifra de dependència al mòbil puja al 10%; mentre que entre el 20 i el 25% en fa un ús abusiu. En aquest sentit, el 30% dels adolescents està en situació de risc i en el 50% s’ha detectat que fan un ús inadequat.

 

Segons opina el cap clínic del CAP Morera Pomar, encara falten estudis “per saber quina és la estratègia de prevenció més adequada”. Però on sí hi ha unanimitat de diversos organismes i hospitals que hi treballen és en les recomanacions: els infants menors de dos anys no haurien de tenir accés a les pantalles. Entre els 2 i els 5, amb mitja hora i amb control per part dels pares és suficient. Per sobre dels cinc, l’ús no hauria de passar d’hora i mitja i també amb revisió parental.

 

Però quins són els símptomes que ens poden ajudar a detectar una addicció? Segons Claramunt, cal estar atents al comportament d’infants, adolescents i adults. En quant als infants de menys de tres anys, el doctor indica que es detecten “problemes greus de conducta: l’infant deixa de comunicar-se amb els pares, es tanca en el seu món”, adverteix. “Quan està davant la pantalla no molesta gens però si no té la pantalla davant és un nen irritable, nerviós, que té trastorns de conducta i irritabilitat”.

 

En l’adolescència, també es donen canvis de conducta importants: “es queda fins altes hores de la matinada mirant el mòbil, t’enganya, té amistats estranyes que no eren habituals i estan més irritables. L’adolescència ja és una fase de canvi important, però això s’exagera molt en el cas que hi hagi un abús”, diu.

 

En l’edat adulta, el doctor assegura que moltes de les addiccions a pantalles tenen a Whatsapp com a protagonista, amb gent contínuament pendent dels missatges. El metge recorda que totes les addiccions es caracteritzen perquè el consum repetit d’una substància o en aquest cas d’una pantalla, t’aïlla de fer altres coses. “Tot i que saps que no et convé, ets incapaç de canviar-ho”. I també recorda que les addiccions poden generar problemes emocionals importants, i produir ansietat o depressions.

 

“Cal entendre les bases neurològiques per saber què és una addicció i com fer-hi front”, opina el doctor. Segons destaca, qualsevol addicció “és una malaltia cerebral que estimula el sistema recompensa per fabricar dopamina, una hormona que genera benestar i per tant es vol repetir”. Totes les addiccions intenten modificar aquest sistema i cal “controlar l’ambient per posar normes i límits per aquesta utilització”, diu Claramunt. “No és gens fàcil, perquè depèn del tipus d’addicció i de la persona, però cal educar i parlar-ne molt de quins són els problemes que genera l’addicció”, així com “planificar l’espai d’actuació per prevenir els riscos”.

 

En tot cas, el doctor Claramunt indica que és a l’Atenció Primària on primer s’han de dirigir les persones que detectin addiccions o ús abusiu de les pantalles. Serà el professional de capçalera el que valori el cas i el derivi a especialistes en psicologia o al centre de salut mental corresponent per intentar fer una intervenció mes especialitzada.

 

On posar el límit?

Tot i així, Claramunt creu que no s’ha de crear una alerta. “Totes aquestes noves tecnologies afavoreixen molt la comunicació i és una evolució de la societat, però tenen riscos. On posar el límit i decidir quan una persona està enganxada o no és el que cal estudiar i decidir millor”, admet. “Ens estem acostumant a una manera de fer que té beneficis però també té riscos i el que hem d’acabar d’estudiar és quines accions preventives hem de fer per no acabar en un problema d’addicció, des de les escoles, i també amb la població general. Hem d’utilitzar el sentit comú. El missatge que volem donar és que les pantalles poden provocar situacions de risc que s’han de detectar, i que cal ajudar a aquestes persones”, conclou.


ACTUALITAT

15/06/19

image1

Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater

Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia
Llegir l'article complet
HABITATGE

31/05/19

campament-badalona

Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona

Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

28/05/19

que-l-escola-t-acompanyi

L'escola com a espai per descobrir-se i compartir

El Centre Sant Jaume implica col·legis, entitats i teixit comunitari en el projecte ‘Que l’escola t’acompanyi’ per lluitar contra l’absentisme
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/05/19

zxcvb

Els resultats de les municipals, barri a barri

El PP va ser la primera força a 24 barris de la ciutat, i Guanyem-ERC a 10
Llegir l'article complet