HABITATGE


Infants i famílies desnonades dormen al ras en un campament a Badalona


Quatre famílies, amb set infants en total d’entre 8 mesos i 10 anys, no han trobat cap altra alternativa que muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona després de ser desnonades mentre l’administració no els dona cap resposta


campament-badalona
 Famílies acampades al Pavelló Olímpic de Badalona / S. Rodríguez Gómez


Silvia Rodríguez Gómez - 31/05/19         

twitter share   facebook share

Segona nit al ras per a set infants menors de Badalona entre els 8 mesos i els 10 anys i les seves quatre famílies, que dimecres van optar per muntar un campament sota el Pavelló Olímpic de Badalona, just al costat de la porta de l’Oficina d’Habitatge de la ciutat, ja que no tenien cap altra alternativa d’habitatge després d’haver estat desnonades de casa seva. A hores d’ara, cap representant del govern de Badalona s’ha deixat veure pel campament. A Serveis Socials, la única solució que els han ofert segons denuncien, és l’ocupació d’un habitatge, però les famílies exigeixen solucions reals i urgents. Emparades per la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC) i d’altres col·lectius d’habitatge, les famílies es senten totalment abandonades per les administracions, i admeten que només han rebut la visita de Dolors Sabater i Aïda Llauradó, caps de llista de Guanyem Badalona en Comú-ERC i Badalona En Comú Podem respectivament.

 

Les tendes de campanya, nou aquest matí, s’arrepleguen juntes i una mesa de càmping amb para-sol envoltada per vàries cadires és l’únic aixopluc per fer front a la calor que durant aquestes jornades anirà en augment. A mig matí, hi ha només tres dels set infants, ja que la resta estan en edat escolar i han continuat amb la seva rutina diària. Alguns membres de les famílies han anat a treballar i al campament en queden la resta d’acampats, recolzats per membres de la PAC i veïns i veïnes que s’han apropat a donar suport o facilitar menjar o roba per a les famílies. També ha vingut un metge a títol individual per veure en quina situació estan els nadons, ja que alguns d’ells tenen molta mucositat pel fred i la humitat que pateixen durant la nit.

 

Una de les nenes acampades té una malaltia rara que fa que perdi la visió progressivament i ha d’estar molt sovint hospitalitzada. La seva mare, la Montse Lerma, molt afectada per la situació, només demana ajuda per trobar un pis que puguin pagar. Han estat desnonats i no troben un lloguer assequible. Només compten amb els ingressos del seu marit. “Ens demanen fiances que no podem pagar i lloguers molt alts. Hem intentat buscar un pis però no en trobem”, explica la dona. Preguntada, junt a les altres famílies, sobre quina solució els ofereixen les administracions, Lerma diu que a Serveis Socials els diuen que ocupin un habitatge. Però ella no ho farà. “No ocuparé mai un pis. Vull un lloguer que pugui pagar. Som treballadors, però no arribem a pagar els lloguers que ens demanen”, admet.

 

La resta de famílies es troben en situacions semblants, totes han estat desnonades. De fet, dues d’elles ja portaven vuit dies vivint al local de la PAC. Altres afectades, com la Rubina Lazar i la seva filla de 10 anys, no han pogut ni treure del seu pis les seves pertinences. El dia a dia al ras es fa difícil. Al Pavelló Olímpic els permeten entrar al lavabo, però a l’Oficina d’Habitatge no, encara que agraeixen la solidaritat de la ciutadania, que s’apropa per ajudar-les.

 

La Cristina Terrino, membre de la PAC que està recolzant a les famílies afectades, assegura que el campament no es desfarà mentre les famílies no tinguin on anar. “Totes aquestes famílies tenen una resolució de l’ONU per la qual no et poden desnonar sense alternativa d’habitatge, però s’ho han saltat i les han desnonat. La setmana vinent hi ha 17 desnonaments a Badalona sense alternatives, i amb resolucions favorables de l’ONU”, famílies que, segons apunta, poden acabar venint a viure al campament. “Totes aquestes famílies tenen assistenta, han fet totes les passes correctes, han denunciant la seva situació davant l’ONU, davant el Defensor del Poble, però tot i així, estan al carrer”, es lamenta. Luis Ros Cortés, activista de la PAC que també està donant suport al campament reconeix que la seva plataforma no pot fer “res més” que acompanyar i assessorar a les famílies, tot advertint que l’alternativa “l’ha de donar qui gestiona l’administració i cobra un sou per resoldre els problemes de la ciutadania”. “Això no és un moviment activista per denunciar res, és la ciutadania que no té on anar”, puntualitza, recordant que Badalona és la segona ciutat d’Espanya amb més desnonaments, i la primera amb més denúncies de l’ONU per desnonar sense alternativa.

 

Serveis Socials en contacte, segon l’Ajuntament

Fonts municipals consultades per aquest diari, han assegurat que Serveis Socials de l'Ajuntament de Badalona “han estat en contacte amb aquestes quatre famílies i han fet el seguiment pertinent de cada cas”. “Segons els criteris tècnics del departament, de les quatre famílies, dues tenen informes favorables per entrar a la mesa d'emergència habitacional. Una tercera s'està valorant. I una quarta és desfavorable per la mesa d'emergència al considerar que reben ingressos suficients”, assenyalen.

 

Les fonts consultades apunten que la propera mesa d’emergència habitacional tindrà lloc el proper 4 de juny i “es posarà a disposició algun dels pisos dels que disposa l'Ajuntament”.

 

“Davant d'aquesta manca de parc d'habitatge públic que té la ciutat, la junta de govern va aprovar la setmana passada la compra de 5 pisos més per tanteig i retracte que també es faran servir per emergència habitacional quan estiguin disponibles, en un mes aproximadament. Per una altra banda, Serveis Socials està en tramitació del SEREL, Servei d'Emergències Residencials, per acollir en hospedatge a famílies en situació d'emergència', han informat.

 


ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet