DRETS LGTBIQ+


La Badalona Orgullosa, en defensa dels drets LGTBIQ+


En el marc de la celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ (28 de juny), Tornem-hi! Col·lectiu LGTBIQ+ de Badalona, que va néixer ara fa un any, ha organitzat el primer “Pride” de la ciutat, que tindrà lloc el dissabte 6 de juliol.


cartell-pride-badalona
 Cartell del 1er Pride de Badalona


Junta de Tornem-hi! Col·lectiu LGTBIQ+ de Badalona - 26/06/19         

twitter share   facebook share

El pròxim 28 de juny, se celebren 50 anys dels aldarulls de Stonewell, 50 anys de lluita i de reivindicació pels drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals... Un col·lectiu que, en tots aquests anys, ha anat incorporant sigles -com la B de bisexuals, la I d'intersexuals o la Q de queer- en un intent d'incloure totes aquelles identitats i orientacions afectives i sexuals que se surten de la norma cis heteropatriarcal imperant.


En aquestes cinc dècades, el col·lectiu s'ha organitzat i hem guanyat moltes batalles, conquerint drets com la legalització i la despatologització de l'homosexualitat i, molts més anys després, de la transsexualitat, l'accés al matrimoni igualitari o el dret a formar una família legal i reconeguda. Malgrat tot, aquests guanys no han sigut generals i extensius a tot el món, on encara existeixen molts països on les persones LGTBI som agredides, empresonades, violentades, vexades o assassinades, inclús pels mateixos estats en alguns casos. Queda molt camí per recórrer encara!

 

Defensant els drets LGTBIQ+ a Badalona


A Catalunya, i a Badalona més concretament, les lluites que tenim per davant són d’altres, però les hem d'afrontar igualment. A la nostra ciutat, les persones LGTBI també sofrim violències. De vegades, són molt evidents i, de vegades, quasi imperceptibles per la majoria de la societat, però totes igual de doloroses.


Fa tan sols uns dies, les companyes de Tornem-hi! Col·lectiu LGTBIQ+ de Badalona van ser agredides a cops de pedra per dos individus; diàriament, a les escoles i instituts els i les menors LGTBI pateixen discriminació, aïllament, insults i agressions per part dels companys i companyes de classe; a moltes llars de la ciutat, persones LGTBI són menyspreades per les seves pròpies famílies…


És evident que la lgtbifòbia -la por, l'odi, la discriminació, el menyspreu... envers les persones LGTBI- està molt present a la nostra societat i això va en detriment de la nostra integritat física, emocional i psicològica.


Des de fa un any, a Badalona tenim l'associació Tornem-hi!, des d'on intentem fer xarxes de suport i de lluita per defensar els drets del col·lectiu LGTBI i per visibilitzar la nostra realitat. Necessitem apoderar-nos i conquerir els espais ciutadans, perquè també som ciutadans i ciutadanes de Badalona, i reclamem tenir els mateixos drets que la resta de la ciutadania. En el primer any de vida de l'associació, hem començat a visibilitzar-nos en espais compartits de la ciutat: accions a casals de joves, presència a la fira de Sant Jordi, l’esdeveniment familiar per les Festes de Maig... i enguany organitzarem el primer Pride de Badalona.

 

Primer 'Pride' de Badalona


Serà dissabte 6 de juliol i consistirà en la lectura d'un manifest a la plaça de la Vila (18 h) i en una marxa reivindicativa des d'allà fins al monument de Roca i Pi, on hi haurà diferents actuacions: batucada a càrrec de Badalona Batec, recital poètic amb Bruno Ciminao i música amb Pd Cooba i Perroserpiente.


Us esperem a totes i a tots! Els drets LGTBI són drets humans i desitgem que tota la societat se sumi a la nostra lluita i reclami, amb nosaltres, aquests drets per aconseguir una societat més igualitària, més justa i més lliure!


CONVIURE

22/09/19

zxcvb

De la fugida a l'acollida: seguretat més enllà del municipi 

Neus Arnal analitza en clau transnacional quins són tots els factors que condicionen la vida dels infants i joves que emigren sols, els mal anomenats MENA, i les mancances del sistema públic català i espanyol per abordar aquest fenomen. També els desvincula dels problemes de seguretat: el 82% mai no han comès cap delicte. Ho fa després d'haver viscut durant els darrers mesos la mediatització i politització d'aquest fenomen i del recent missatge en xarxes socials de l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor (PSC), en què presumia haver aconseguit la no obertura d'un centre per acollir aquests joves al barri del Remei.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

13/09/19

benvinguda-a-l-escola

De formigues i gegants

Cristina Sánchez, Secretària de FAMPAS de Badalona, reflexiona sobre els nous reptes del curs escolar a la ciutat.
Llegir l'article complet
SANITAT

14/08/19

wildsouls

L’abraçada animal que cura

L’associació badalonina Wild Souls aconsegueix millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional i gent gran gràcies a teràpies amb gossos i gats, molts d’ells a la vegada rescatats de l’abandonament.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

01/08/19

joves-per-l-exit-creu-roja

Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar

La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.
Llegir l'article complet