EDUCACIÓ


Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar


La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.


joves-per-l-exit-creu-roja
 Sessió del projecte Joves per l'èxit de la Creu Roja al Barcelonès Nord


Benjamín Recacha - 01/08/19         

twitter share   facebook share

La Mariela i el José avui estudien geografia a l’aula de formació de l’assemblea local de la Creu Roja de Santa Coloma de Gramenet. Tots dos tenen disset anys i van abandonar els estudis abans d’hora. Ara volen treure’s el títol de l’ESO, però, per edat, no poden tornar a l’institut si no és a través dels PFI (Programes de Formació i Inserció). Per això, s’han acollit al projecte Joves per l’èxit, que la Creu Roja desenvolupa a les oficines de Badalona i Santa Coloma amb l’objectiu de donar una segona oportunitat en els estudis a joves d’entre 16 i 29 anys.

 

Els preparen per reincorporar-se al sistema reglat -als PFI o els estudis de Grau Mig-, però també fan assessoraments individualitzats i tallers temàtics per dotar de les eines necessàries les persones que necessiten un suport puntual.

 

Segons explica la tècnica responsable del projecte, Esther Espinar, la principal demanda els arriba de nois i noies entre 16 i 23 anys. “N’hi ha que tenen les idees clares del que volen fer i d’altres que necessiten un assessorament o acompanyament més intensiu, per a ells i per a les seves famílies”. La motivació principal de bona part dels usuaris és la recerca de feina. “Els manca la formació necessària i per això els derivem a Joves per l’èxit, on els orientem i els donem l’opció d’entrar a l’aula per fer la formació que els retornarà al sistema educatiu”.

 

És el cas de la Mariela i el José. Reben classe d’un professor voluntari, el Carlos Amezquita, qui porta molts anys col·laborant amb l’organització, tant al seu país d’origen, Colòmbia, com ara a Catalunya. “Els nois estan molt motivats, i amb ganes és més fàcil aprendre. Vénen voluntàriament, cosa que ja és un bon punt a favor”.

 

Aquest matí només té dos alumnes, però normalment n’hi ha més. La Mariela explica que va deixar l’ESO a tercer i que ara vol tornar a estudiar. Li agradaria fer un Grau Mig relacionat amb la cuina. Amb el Carlos, diu, “les classes són divertides, i aquí no em distrec amb qualsevol cosa”.

 

El José va deixar l’ESO per treballar en un taller de mecànica, però “em vaig adonar que és necessari tenir un títol d’estudis i ara vull fer un PFI”. Quan enllesteixi els estudis vol tornar a treballar com a mecànic de cotxes. Com la seva companya, està content amb les classes. “Estan molt bé; estic aprenent”.

 

Joves per l’èxit es coordina amb altres recursos de la Creu Roja relacionats amb la recerca de feina, com és el cas del programa Pulsa. L’objectiu és dotar els usuaris de les eines necessàries perquè siguin capaços de desenvolupar-se de forma autònoma. Una de les dificultats amb què es troben aquestes persones normalment és la delicada situació econòmica. Per això, Joves per l’èxit contempla la possibilitat d’atorgar beques. “Les dificultats econòmiques no han de ser un impediment per accedir al sistema educatiu”, assenyala Esther Espinar. “Aquest és un programa viu, l’anem replantejant en funció de les necessitats que ens trobem”, conclou.


CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet