EDUCACIÓ


De formigues i gegants


Cristina Sánchez, Secretària de FAMPAS de Badalona, reflexiona sobre els nous reptes del curs escolar a la ciutat.


benvinguda-a-l-escola
 


Cristina Sánchez, Secretària de FAMPAS de Badalona - 13/09/19         

twitter share   facebook share

 

A Badalona tenim molta feina per endavant. Amb aquesta frase vàrem quedar d'acord en la nostra petita conversa amb l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor, quan va aturar-se a parlar amb nosaltres a la 5a Fira de Serveis, Projectes i Materials Didàctics el passat dijous 5 de setembre durant l'acte d'inauguració del curs 2019-20 a l'Institut Eugeni d'Ors. Fira en què, per cert, érem petites formiguetes amb el nostre Badalona Batec, si ens comparem amb les altres entitats que hi participaven amb els seus projectes, creativitat i ganes d'engrescar a les comunitats educatives dels diferents centres i a les altres entitats relacionades amb l'educació i la cultura.

 

On ho havia deixat... Sí, molta feina per endavant. Comencem el curs 2019-20. A les vacances d'estiu, les pròpies i les escolars, sempre fem parada i fonda, agafem forces, ho reprenem on ho vàrem deixar. Ara és el moment d'agafar aire i revisar què tenim pendent.

 


institut-la-riera

 

Quant a construccions, cal mencionar la primera pedra de l'Institut Ventura Gassol, compromisos amb els terrenys per les escoles Ventós Mir i Badalona Port, la validació del projecte de l'Escola Montigalà amb la confirmació d'un futur edifici, el menjador/cuina de l'escola Llibertat, la finalització de l'Institut la Riera amb garanties de poder cursar batxillerat allà els actuals alumnes...

 

Sobre manteniment, cal assegurar que tots els centres públics de Badalona rebin l'atenció necessària per al petit i mitjà manteniment sense haver d'esperar temps i temps i acabar optant pel Do-It-Yourself.

 

escola-llibertat

 

“Hem de fer un atac de front a la planificació i al mapa escolar, sense por, sense excuses...”

 

Quant a camins escolars, és necessària una planificació a nivell de tot Badalona, més enllà de pintura i xapa, en conjunt amb les comunitats educatives, que hi tenen molt a dir, que en són usuàries.

 

Sobre la manca de places, hem de fer un atac de front a la planificació i al mapa escolar, sense por, sense excuses, amb la col·laboració de tots els agents implicats, administracions (personal tècnic i representants polítics), centres i comunitats educatives. Hem de parar atenció al desenvolupament urbanístic i detectar, per avançat, els punts calents i poder fer front a la preinscripció i a la matrícula viva amb suficients places públiques. 

 

Inclusió, segregació, equitat, qualitat... Què necessitem les formigues per enfrontar tots aquests gegants? Doncs és fàcil de dir, però no fàcil d'aconseguir.

 

sortida-de-l-escola-badalona-port

Sortida de l'Escola Badalona Port

 

Primer, tenir els espais de diàleg funcionant a ple rendiment. La Taula Educativa que es va constituir el passat curs, on participen tècnics i tècniques de l'Ajuntament de Badalona, del Departament d'Educació de la Generalitat, direccions i famílies, ha de ser un motor de planificació i de canvi. Necessitem que hi hagi representació política per tenir opció a presa de decisions.

 

“El Consell Escolar Municipal ha de ser un espai de treball conjunt, no una formalitat de calendari”

 

El Consell Escolar Municipal ha de ser un espai de treball conjunt, no una formalitat de calendari, ha de constituir-se en la directriu de la Badalona Ciutat Educadora. Les seves Comissions han de tenir sentit, ser efectives; diàleg sí, arribar a acords amb continuïtat, també.

 

 Després, cal suport per part dels polítics que ens representen. Ara tenim una nova oportunitat, amb una nova legislatura per endavant, per posar fil a l'agulla a tots els temes pendents i les noves problemàtiques que vagin sorgint. És vital que faci front comú en qüestió d'educació tant qui governa com qui fa oposició, que ens representin eficaçment davant de qui en té la competència. Des de la Federació vàrem contactar amb tots els partits polítics i els seus compromisos sobre els 25 punts presentats tindran seguiment per part nostra. Si som Badalona, Ciutat Educadora, que es noti.

 

Finalment, ens calen formigues. Famílies, participeu. Participeu en la mesura de les vostres possibilitats, del vostre temps; amb una engruna o amb un pastís. Tota participació és preciosa. I no perdem l'esperança, una educació pública de qualitat és possible, només cal lluitar entre totes i tots perquè sigui realitat. 

 

Bon inici de curs!

 

CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet