ACTUALITAT


Tornem per fer créixer el periodisme transformador a la ciutat de Badalona


Fem balanç després d’un any i mig al carrer


promocional-independent
 Cartell de la campanya per celebrar un any de L’Independent (Foto: Pol Alcózar)


Associació Cultural L’Independent de Badalona - 20/10/19         

twitter share   facebook share

Avui comencem una nova etapa de L’Independent, que iniciem rellançant la nostra edició en paper, amb un sèrie de números especials, on a més d’informar-vos sobre l’actualitat de la ciutat, us volem fer partícips dels motius que ens han portat a impulsar el projecte.

 

Un any i mig després de la nostra sortida al carrer i, després de la pausa de l’edició en paper d’aquest darrer estiu, que hem aprofitat per fer balanç, carregar-nos d’energies renovades i reflexionar sobre el rumb del projecte, considerem fonamental recordar qui som i per què estem aquí.

 

En aquest primer número, us volem explicar qui són els nostres referents. Parlem de projectes de periodisme independent i crític que funcionen des de fa anys arreu de Catalunya, que no responen als interessos de les institucions públiques, dels partits o de les grans empreses ni en depenen econòmicament. Són mitjans en què els socis i sòcies contribueixen amb les seves quotes a garantir un periodisme independent i crític, convençuts que paga la pena contribuir al dret a la informació, perquè sense una ciutadana ben informada no hi pot haver una democràcia de qualitat.

 

Es tracta de mitjans que, com L’Independent de Badalona està intentant fer en l’àmbit local, informen des del punt de vista dels veïns i veïnes, dels moviments socials, del teixit associatiu... i no des dels centres de poder. Són mitjans que informen a partir de l’anàlisi i la reflexió, fent periodisme rigorós i no a cop de titular, que fan periodisme més pausat i no es regeixen per l’imperatiu de la immediatesa. Són mitjans que es construeixen a partir de principis cooperatius i democràtics, on els socis i sòcies poden decidir col·lectivament el rumb el projecte.

  

'No venim a restar, sinó a sumar per enriquir la pluralitat informativa'

 

A Badalona, no existia aquest model de periodisme local abans de l’arribada de L’Independent. Hi convivien d’altres models de periodisme local, des de la important tasca de la radiotelevisió pública fins a d’altres mitjans privats, que responen a diferents interessos i línies editorials. L’Independent de Badalona no va venir a restar, sinó a sumar per enriquir la pluralitat informativa de la ciutat i aportar punts de vista que ningú no estava representant: el del teixit social, cultural i cooperatiu, el dels moviments socials i veïnals, el del contrapoder popular.

 

La comunicació és un element fonamental per construir contrapoder popular, perquè és un canal per transmetre idees i opinions, per sumar cada vegada més persones a un projecte de ciutat transformador i plural. Volem un projecte comunicatiu que contribueixi a la construcció d’una ciutat feminista, acollidora i intercultural, on es garanteixi la convivència entre persones de diferents orígens i creences; una ciutat cohesionada, que garanteixi la igualtat entre els veïns i veïnes dels diferents barris; una ciutat que fomenti l’economia social i cooperativa i la participació ciutadana.

 

A tot això, hi vol contribuir L’Independent de Badalona, posant la comunicació al servei de la transformació social. Volem ser més que una publicació, volem ser un mitjà comunitari, on diferents agents de la ciutat puguin expressar-se i que alhora ajudi a dinamitzar debats i espais de treball en xarxa entre col·lectius amb àmbits d’actuació compartits. En definitiva, volem fer comunitat a partir de la comunicació.

 

Naturalment, per ser un mitjà comunitari, necessitem la comunitat. Necessitem sumar cada dia més suports i complicitats, més persones i entitats sòcies, més col·laboradors i col·laboradores... Sense el vostre suport aquest projecte no tindria sentit ni seria possible. Moltes gràcies per avançat!

 

 


CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet