CONVIURE


Llefi@net aposta per l’apoderament digital dels veïns i veïnes


Conversem amb els membres de Llefi@net, Jose Luis Infante i Jordi López. L’entitat promou l’ús de les noves tecnologies com a eines de participació ciutadana i cooperació veïnal.


activitat-llefia-net
 Durant una activitat de Llefi@net (Foto: Llefi@net)


Olaya Marín - 04/11/19         

twitter share   facebook share

- Per què neix Llefi@net?

José Luis Infante: La nostra activitat va començar el 1999, però no ens vam constituir com entitat legal fins al 2000. En aquell primer moment, el nostre principal objectiu era fomentar l’ús social de les tecnologies a través d’activitats d’alfabetització digital. Durant els primers anys ens vam dedicar a crear els webs del barri i de les diferents entitats, com per exemple Kapaoltis o l’Associació de Veïns de Sant Antoni. A més, com en aquella època, hi havia molt poca gent que fes ús de les tecnologies, vam obrir un “tele-centre”, és a dir, un espai amb ordinadors a disposició dels veïns i veïnes. També vam començar a oferir formació tecnològica d’ús diari a les entitats perquè poguessin gestionar el seu dia a dia de manera més àgil.

 

- Actualment la tecnologia ha avançat molt i Internet compta amb milers d’usuaris. Ara què oferiu?

Jordi López: La part d’alfabetització digital creiem que segueix sent necessària, però és cert que les coses més tècniques com la creació de correus electrònics o l’accés a internet ha quedat més relegat. Ara el que fem és aconseguir que els veïns i entitats s’apoderin i no es quedin només com a consumidors d’internet. És a dir, que siguin actors i puguin emprar plataformes com són les xarxes socials o metodologies per treballar en xarxa.

J.L.I.: També tenim una part més crítica. La nostra experiència amb l’ús de la tecnologia ens ajuda a analitzar i veure el que està passant actualment. Per exemple, el 2017 vam presentar una moció a l’Ajuntament perquè vam detectar que hi havia zones de Badalona, com Sant Roc o Dalt de la Vila, on la connexió de fibra no arribava. Un era per motius socioeconòmics i l’altre per manca d’infraestructures.

 

- Cada any organitzeu el Fòrum TIC Social. Què aporta al barri?

J.L.I.: Fa 19 anys que l’organitzem amb l’objectiu de promocionar projectes d’ús social i tecnològic de la ciutat o que puguin interessar a la ciutadania. A més, ho fem al carrer per així donar-li més visibilitat i que hi vinguin més veïns interessats. 

 

- Quines activitats vau fer?

J.L.I.: Una de les activitats va ser una xerrada d’apoderament digital a càrrec de Muriel Rovira. Va presentar una llista d’estratègies i propostes que els ajuntaments podrien impulsar per aconseguir un apoderament digital i una sobirania tecnològica. Algunes de les propostes van ser l’ús de programari lliure a les administracions, polítiques de dades obertes i la democratització de la tecnologia.

També vam convidar aGeochicasOSM”, una comunitat de dones que treballen per reduir l’escletxa digital i de gènere. A través de la comunitat OpenStreetMap, han creat una sèrie de mapes amb locals d’oci adherits al protocol contra les agressions sexuals. També són impulsores de la iniciativa “Las Calles de las Mujeres”, un projecte per donar visibilitat als carrers que porten nom de dona a diferents llocs del món i també a Badalona.

 

- Quins altres projectes esteu portant a terme?

J.L.I.: Ara mateix ens trobem elaborant un programa de gestió per entitats. Hem detectat que moltes entitats de la ciutat necessiten un programa informàtic per gestionar el seu dia a dia: des de la gestió dels socis fins als pressupostos. A més, aquest programa l’estem fent amb programari lliure, ja que està pensat per ser distribuït de manera fàcil. Els usuaris que el facin servir també hi poden col·laborar per millorar-lo o per adaptar-lo a les seves necessitats, ja que comptaran amb les eines i el nostre suport per desenvolupar-lo.

 

- Qualsevol que vingui al local veurà que teniu emmagatzemats una gran quantitat d’ordinadors i pantalles. Per què els voleu?

J.L.I.: Nosaltres reutilitzem els ordinadors. Si alguna associació no té ordinadors o necessita un perquè el que té és molt antic, li oferim un d’aquests que hem arreglat. D’altra banda, ara volem començar a posar pantalles informatives als comerços del barri. Ja n’hem posat una de reutilitzada que funciona perfectament.

J.L.: És una manera de tenir canals de comunicació cap al veïnat. És una manera de donar visibilitat a les associacions i informar sobre temes veïnals. En definitiva, és una xarxa de comunicació ràpida. 

 

- Esteu realitzant algun projecte amb la remodelació de la Plaça de Trafalgar?

J.L.I.: Tenim un bot a Telegram que ofereix informació sobre la construcció, els plànols o l’organització del projecte. També pot enviar una foto en directe de l’estat de la plaça cada quinze minuts, ja que tenim instal·lat un mini ordinador amb càmera. També tenim un altre projecte relacionat amb el barri: un mapa d’accessibilitat col·laboratiu. Com vivim en un lloc amb molts problemes urbanístics (voreres petites, llums de fusta enmig dels carrers, passos de vianants mal ubicats...), vam decidir recollir tota aquesta informació a través d’un mapa d’accés lliure.

J.L.: Això ens permet tenir una fotografia de la realitat del barri. Per exemple, si hem de fer una acció o hem de reclamar alguna cosa a l’Ajuntament, ja tenim les dades objectives per justificar-ho.

 

- Per acabar, Llefià compta amb un gran arxiu històric. Com ho heu aconseguit?

J.L.I.: És un projecte que porta una entitat del barri, nosaltres col·laborem perquè vam crear el web i ajudem a incorporar documents històrics del barri i fotografies. Els veïns i veïnes ens han portat les fotos o documents que tenen sobre el barri i nosaltres les hem escanejades i les hem incorporades a un web d’accés lliure. És una manera de compartir la memòria del barri i fer que no es perdi. Ja comptem amb més de quatre mil fotografies que daten dels anys 20 fins ara. Aquesta experiència s’ha replicat en d’altres barris, generant una xarxa anomenada “arxiusbdn.org” on es poden trobar fotografies de Sant Crist, Canyadó o Dalt de la Vila.  


CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet
CULTURES

10/05/20

badalona-balla

El Muba publica una cançó amb motiu de les Festes de Maig 2020

Grava't ballant la cançó i guanya dos mesos de classes al Muba!
Llegir l'article complet