CONVIURE


La participació ciutadana a través dels canals municipals


Analitzem l’efectivitat dels òrgans de participació de l’Ajuntament de Badalona


ajuntament-badalona
 Casa de la Vila (Foto: O. Marín)


Olaya Marín - 15/11/19         

twitter share   facebook share

L’Ajuntament de Badalona disposa de diferents canals municipals participatius perquè la ciutadania pugui suggerir propostes, formular dubtes o incidir en el dia a dia de la ciutat. Trobem que existeixen òrgans de participació molt diversos: consells d’entitats, bústies de queixes i suggeriments, enviament de cartes als regidors i regidores i la possibilitat de portar mocions al ple municipal. Però, fins a quin punt aquests canals municipals són del tot eficaços? Quins són els processos participatius que es porten a terme actualment a la ciutat?

 

Els òrgans de participació

Un dels principals canals de participació de l’Ajuntament de Badalona són els Consells d’Entitats. Aquests òrgans són un punt de trobada entre les associacions de la ciutat i l’administració. Actualment es divideixen en tres àmbits: el consell de ciutat, els consells sectorials i els consells d’entitats de districte.

 

El consell de ciutat és un espai per debatre, consultar, informar i fer propostes sobre determinats temes que afecten la ciutat, com ara el seguiment de polítiques públiques, els pressupostos municipals o el pla estratègic. Els membres d’aquest consell són representants d’associacions i d’altres agents socials, com ara comerciants, empresaris, representants d’administracions públiques, partits polítics i sindicats. Així mateix, tots els consells han de comptar amb la presència de l’alcaldia i les regidories designades. Però tot i que s’hi ha de reunir un cop a l’any com a mínim, ja fa dotze anys que no es fa cap convocatòria. “El consell de ciutat és un dels canals de participació més importants de la ciutat. Per què no ens trobem? Totes les associacions de la ciutat tenim dret a parlar amb els governants del pla de ciutat que volem. Les convocatòries són obligatòries i tots els governs ho estan incomplint”, comenta Julio Molina, president de la FAVB.

 

D’altra banda, els consells d’entitats de districte pretenen ser un punt de trobada per canalitzar la participació ciutadana. És un canal municipal necessari perquè les entitats de cada districte puguin traslladar propostes al govern municipal o demandin informació sobre temes que afecten el barri. Tot i això, actualment no s’està portant a terme amb assiduïtat, cosa que provoca que les entitats dels districtes no puguin fer arribar les seves demandes. “A dia d’avui, només hem tingut un consell de districte per presentar el nou equip de govern. No s’han activat les comissions que existien dins dels districtes i que funcionaven. Però des del moviment veïnal i associatiu no hem parat. Hem continuat fent reunions de les entitats que formen part de les diferents comissions, tot i que el govern no hi hagi intervingut”, explica Jordi López, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Antoni de Llefià. 

 

El Consell Escolar Municipal és un dels altres òrgans de participació de la ciutat. Se centra en l’àmbit educatiu i té com a objectiu facilitar la participació i donar l’assessorament necessari dins de l’àmbit de l’ensenyament a Badalona. Algunes de les seves principals funcions són vetllar perquè tota la ciutadania puguin accedir als diferents nivells educatius i culturals i desenvolupar accions per corregir desigualtats. Tot i això, Mireia López, presidenta de FAMPAS, explica a L’Independent de Badalona que està costant molt que funcioni i tiri cap endavant: “Es fan reunions i trobades, però no acaba de tirar. Falta que el que es proposa, es faci després. Sí es proposen coses, però després no es desenvolupen, és normal que acabi desinflant a la gent que hi participa”

 

Tot i els diferents canals de participació existents a l’Ajuntament de Badalona, la manca de recursos provoca que no es puguin desenvolupar moltes de les propostes que es fan als diferents consells d’entitats. “Existeixen aquests canals municipals, però després et trobes que són portats per poques persones tècniques i al final donen per al que donen. Falten recursos personals per dur a terme tot allò que es proposa als òrgans participatius. La situació es podria millorar considerablement amb voluntat política i recursos”, explica la Mireia López.

 

Pressupostos municipals participatius

Un dels processos participatius amb més èxit de la ciutat va ser el vinculat als pressupostos municipals l’any 2016. El govern encapçalat per Dolors Sabater va portar a terme un procés participatiu amb l’objectiu que la ciutadania escollís a quins projectes s’havia de destinar el 45% del Pressupost d’Inversions de l’Ajuntament. Després de diversos debats amb els districtes, es van concretar diferents propostes i accions de diferents àmbits, com ara cultura, energia, gent gran, espai públic, promoció de la ciutat o comerç. En total, uns 8.000 badalonins i badalonines van participar en la votació per decidir en quins projectes i accions anaven a parar els catorze milions d’euros del pressupost.

 

El president de l’AAVV Sant Antoni de Llefià reconeix que va ser una de les experiències més properes de participació vinculant que s’han tingut mai a la ciutat. Tot i això, es queixen que moltes de les accions que es van concretar no es van portar a terme finalment. “El problema va ser la concreció dels projectes que els ciutadans van votar. Alguns es van aprovar i dotar econòmicament, però encara esperem notícies dels altres. Per exemple, la remodelació de les lluminàries de l’avinguda Sant Salvador es va aprovar, però mai vam saber res més. La concreció dels projectes no va tenir l’agilitat que esperàvem”, explica Jordi López a L’Independent de Badalona.

 

Molts d’aquests projectes es van quedar bloquejats després de la moció de censura a l’alcaldessa Dolors Sabater i l’entrada del PSC al govern municipal l’any 2018. Així mateix, des de l’Associació de Veïns Sant Antoni insten a l’Ajuntament a portar-los a terme. “Suposadament es van aprovar partides pressupostàries per a molts d’aquests projectes. Per tant, estem parlant d’una voluntat política. Si ja en té de dotació pressupostària i ja va rebre el suport de a ciutadania a través de les votacions, a què esperem?”, conclou Jordi López.

 


ACTUALITAT

09/12/19

nadal-badalona

El Nadal arriba a la ciutat

Fem un recull d'algunes de les principals activitats culturals i lúdiques que hi hauran durant les pròximes setmanes
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

04/12/19

image1

La Fundació Germina, una llar per a molts infants i adolescents

Germina porta dos anys donant suport a tots aquells joves badalonins que tenen menys oportunitats
Llegir l'article complet
SANITAT

03/12/19

can-ruti

L’Hospital de Can Ruti fixa el primer bioimplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient

La cirurgia, pionera en el món, té com a objectiu reparar el teixit del cor després d’un infart
Llegir l'article complet
PATRIMONI I HISTÒRIA

27/11/19

edifici-caci-badalona

L’edifici de la CACI: un centre cultural i social, obert i dinàmic

Falta crear un pla d'usos de l'espai per atendre les demandes culturals de la ciutat
Llegir l'article complet