CULTURES


“Des-cobrint” l'Àfrica a través de les seves músiques


El cicle de xerrades participatives en format radiofònic pretén que els assistents aprenguin a apreciar les músiques del continent africà


musica-africa
 Cartell del cicle Músiques Des-cobertes (Foto: Ajuntament de Badalona)


Màrius Alfambra, músic - 18/11/19         

twitter share   facebook share

El passat 30 d’octubre va començar el cicle “Músiques des-cobertes” a la Biblioteca Can Casacuberta. Aquesa iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Badalona, l’Escola de Música Moderna de Badalona i la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona té com a objectiu acostar al públic el gran bagatge musical d’Àfrica i donar a conèixer el fons discogràfic de les biblioteques de la ciutat.

 

L’encarregada de presentar-nos aquest immens llegat és la Sarah Ardite, selectora i cronista musical, investigadora sobre sociologia i filosofia de la música. En un format radiofònic ens il·lustrarà, durant vuit sessions mensuals (fins al maig de 2020), amb diferents exemples sonors del ric univers musical de països com Nigèria, Congo, Etiòpia, Angola, Sud-Àfrica, Mali i Cap Verd. La conferenciant ens situarà les referències musicals en el seu context amb dades històriques rellevants, notes biogràfiques sobre els artistes, cites colpidores d’intel·lectuals lliurepensadors africans i reflexions interessants de collita pròpia que conviden a descolonitzar el pensament, el coneixement i, en última instància, l’oïda.

 

El passat 20 de maig, en el seu pas per Barcelona, el poeta nigerià Ben Okri va dir que construïm el que ens envolta a través de la mirada. La forma com mirem configura els marges del nostre món, tot i que és una mirada que inevitablement és parcial. El present cicle és una magnífica oportunitat per ampliar el camp de visió d’aquesta mirada, per empènyer més enllà els horitzons del nostre món a través d’un viatge sonor per les músiques del continent africà.

 

Les músiques africanes en plural -o en definitiva les músiques que creixen i viuen a la perifèria d’occident- no es poden seguir agrupant sota l’etiqueta simplista i hiperreduccionista de world music (músiques del món). Per tant, si volem superar la visió etnocèntrica, limitada i exòtica a la qual estem evocats, cal parlar de geografies i èpoques concretes amb noms i cognoms propis. Cal parlar en profunditat de tots els seus gèneres, colors i matisos, tot fent un esforç per analitzar-los des d’una posició que en antropologia es coneix com el punt de vista “emic”. Una mirada que busqui entendre el fet social o musical des del punt de vista dels seus autors i autores.

 

Potser la millor manera d'acostar-nos al continent africà i a les seves cultures és a través de la seva música, perquè és un llenguatge universal que tots i totes entenem. Un llenguatge capaç d'establir lligams entre societats abans que ho facin les polítiques més benintencionades. Com la literatura, la música és una de les manifestacions culturals dels pobles que anticipa el que vindrà, així doncs val la pena seure i escoltar o simplement ballar al ritme d'allò que tot un continent ens vol explicar. Val la pena dialogar de tu a tu. Educar les nostres oïdes a cançons de quinze o vint minuts plenes de dinàmiques i timbres poc habituals o inexistents en els productes musicals que ens sol brindar la indústria musical anglosaxona. Un cop fet aquest exercici, potser comencem a valorar la música sota nous paràmetres i a percebre noves dimensions que fins ara ens eren desconegudes.

 

Com va dir Ben Okri, “on acaba l’anàlisi comença la màgia”. És el moment de treure’ns les ulleres analítiques i desfer-nos del filtre auditiu occidental. Sens dubte el cicle “Músiques Des-cobertes” de la mà de la Sarah Ardite ha vingut a “des-cobrir-nos” la cultura i la màgia d’Àfrica a través de les seves músiques. No us perdeu la propera sessió que tindrà lloc el dimecres 20 de novembre, l’Espai Betúlia potser esdevindrà pista de ball amb els millors ritmes del Congo!

 


ACTUALITAT

21/01/20

arbre-badalona-temporal-gloria

Cau un arbre a sobre de la façana de l'Institut Isaac Albéniz

Un segon arbre ha caigut a l'Escola Joan Coret
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/01/20

image1

Badalona es mobilitza perquè es reprengui la recerca de l’Enoc, el nen desaparegut a Hondures fa més d’un mes

El dimarts 21 de gener a les 17.10h hi haurà una nova concentració davant de l’Institut Escola Rafael Alberti
Llegir l'article complet
ECONOMIA LOCAL

17/01/20

la-page-badalona

“Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles”

Entrevistem a La Page, un estudi de disseny gràfic badaloní amb 30 anys d'experiència
Llegir l'article complet
CONVIURE

15/01/20

salut-alta-centre-nocturn-sense-sostre

Badalona obre un espai nocturn per a les persones sense llar

L'Operació Hivern està impulsada per les entitats de la Taula Sense Llar i els serveis socials municipals
Llegir l'article complet