SANITAT


L’Hospital de Can Ruti fixa el primer bioimplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient


La cirurgia, pionera en el món, té com a objectiu reparar el teixit del cor després d’un infart


can-ruti
 Cirurgia per fixar el bioimplant (Foto: Hospital Germans Trias)


Redacció - 03/12/19         

twitter share   facebook share

L’Hospital Germans Trias i Pujol ha sigut el primer en practicar un biomplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient, segons han informat a través d’un comunicat. L’objectiu d’aquesta nova teràpia és reparar el teixit del cor després de patir un infart de miocardi. El desenvolupament del bioimplant, format per pericardi humà descel·lularitzat i enriquit amb cèl·lules mare del cordó umbilical, ha sigut del grup de recerca en Malalties Cardiovascular (ICREC) del Germans Trias, dirigit per Antoni Bayés-Genís.

 

Quan es produeix un infart, la sang deixa de circular i de nodrir correctament les cèl·lules del múscul cardíac. Com a conseqüència, les cèl·lules cardíaques moren i es genera una cicatriu permanent contràctil que afecta la capacitat de bategar del cor. En casos molt extrems, pot provocar que el pacient necessiti un trasplantament de cor. Tot i això, és molt freqüent que les persones que pateixin un infart tinguin una cicatriu residual que dilata el cor i fa que pateixin insuficiència cardíaca. En aquest cas, els pacients es podrien beneficiar de manera significativa d’aquest nou bioimplant.

 

Els darrers estudis preclínics havien demostrat que aquest tipus de bioimplant tenia la capacitat de reduir de forma significativa la mida de l’infart així com millorar la funció cardíaca. L’any 2013, el grup va demostrar la capacitat de cèl·lules mares per formar petits vasos sanguinis a l’àrea infartada del cor en ratolins i reoxigenar-la. “Si es confirma la capacitat reparadora en humans, podríem remetre complicacions habituals derivades d’aquestes cicatrius, com ara la insuficiència cardíaca”, explica l’investigador Antoni Bayés.

 

És la primera intervenció quirúrgica d’aquestes característiques que es fa a escala mundial i, per tant, cal seguir el procediment d’avaluació de seguretat d’aquest nou tipus de teràpia, que se situa a mig camí entre la cirurgia convencional i el trasplantament d’òrgans. El pacient, que va ser intervingut el passat mes de maig, evoluciona de forma favorable. Segons els primers resultats, s'ha detectat una reducció de la mida de la cicatriu de l’infart.


ACTUALITAT

21/01/20

arbre-badalona-temporal-gloria

Cau un arbre a sobre de la façana de l'Institut Isaac Albéniz

Un segon arbre ha caigut a l'Escola Joan Coret
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/01/20

image1

Badalona es mobilitza perquè es reprengui la recerca de l’Enoc, el nen desaparegut a Hondures fa més d’un mes

El dimarts 21 de gener a les 17.10h hi haurà una nova concentració davant de l’Institut Escola Rafael Alberti
Llegir l'article complet
ECONOMIA LOCAL

17/01/20

la-page-badalona

“Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles”

Entrevistem a La Page, un estudi de disseny gràfic badaloní amb 30 anys d'experiència
Llegir l'article complet
CONVIURE

15/01/20

salut-alta-centre-nocturn-sense-sostre

Badalona obre un espai nocturn per a les persones sense llar

L'Operació Hivern està impulsada per les entitats de la Taula Sense Llar i els serveis socials municipals
Llegir l'article complet