SANITAT


L’Hospital de Can Ruti fixa el primer bioimplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient


La cirurgia, pionera en el món, té com a objectiu reparar el teixit del cor després d’un infart


can-ruti
 Cirurgia per fixar el bioimplant (Foto: Hospital Germans Trias)


Redacció - 03/12/19         

twitter share   facebook share

L’Hospital Germans Trias i Pujol ha sigut el primer en practicar un biomplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient, segons han informat a través d’un comunicat. L’objectiu d’aquesta nova teràpia és reparar el teixit del cor després de patir un infart de miocardi. El desenvolupament del bioimplant, format per pericardi humà descel·lularitzat i enriquit amb cèl·lules mare del cordó umbilical, ha sigut del grup de recerca en Malalties Cardiovascular (ICREC) del Germans Trias, dirigit per Antoni Bayés-Genís.

 

Quan es produeix un infart, la sang deixa de circular i de nodrir correctament les cèl·lules del múscul cardíac. Com a conseqüència, les cèl·lules cardíaques moren i es genera una cicatriu permanent contràctil que afecta la capacitat de bategar del cor. En casos molt extrems, pot provocar que el pacient necessiti un trasplantament de cor. Tot i això, és molt freqüent que les persones que pateixin un infart tinguin una cicatriu residual que dilata el cor i fa que pateixin insuficiència cardíaca. En aquest cas, els pacients es podrien beneficiar de manera significativa d’aquest nou bioimplant.

 

Els darrers estudis preclínics havien demostrat que aquest tipus de bioimplant tenia la capacitat de reduir de forma significativa la mida de l’infart així com millorar la funció cardíaca. L’any 2013, el grup va demostrar la capacitat de cèl·lules mares per formar petits vasos sanguinis a l’àrea infartada del cor en ratolins i reoxigenar-la. “Si es confirma la capacitat reparadora en humans, podríem remetre complicacions habituals derivades d’aquestes cicatrius, com ara la insuficiència cardíaca”, explica l’investigador Antoni Bayés.

 

És la primera intervenció quirúrgica d’aquestes característiques que es fa a escala mundial i, per tant, cal seguir el procediment d’avaluació de seguretat d’aquest nou tipus de teràpia, que se situa a mig camí entre la cirurgia convencional i el trasplantament d’òrgans. El pacient, que va ser intervingut el passat mes de maig, evoluciona de forma favorable. Segons els primers resultats, s'ha detectat una reducció de la mida de la cicatriu de l’infart.


ACTUALITAT

09/12/19

nadal-badalona

El Nadal arriba a la ciutat

Fem un recull d'algunes de les principals activitats culturals i lúdiques que hi hauran durant les pròximes setmanes
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

04/12/19

image1

La Fundació Germina, una llar per a molts infants i adolescents

Germina porta dos anys donant suport a tots aquells joves badalonins que tenen menys oportunitats
Llegir l'article complet
PATRIMONI I HISTÒRIA

27/11/19

edifici-caci-badalona

L’edifici de la CACI: un centre cultural i social, obert i dinàmic

Falta crear un pla d'usos de l'espai per atendre les demandes culturals de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

27/11/19

ple-municipal-ajuntament-badalona

El Ple Municipal aprova treballar en un recàrrec del 50% en l’IBI dels pisos buits

Les reformes de les pistes d'atletisme Paco Àguila i el camp de rugbi de Badalona es van aprovar per unanimitat
Llegir l'article complet