EDUCACIÓ


La Fundació Germina, una llar per a molts infants i adolescents


Germina porta dos anys donant suport a tots aquells joves badalonins que tenen menys oportunitats


image1
 Nens i nenes jugant (Foto: Fundació Germina)


Olaya Marín - 04/12/19         

twitter share   facebook share

Retrobar-se amb els amics, fer deures, berenar, desenvolupar habilitats o fer esports. Aquestes són algunes de les múltiples activitats que fan els infants i joves que acudeixen cada tarda al centre badaloní de la Fundació Germina. I és que Germina, des de la seva fundació l’any 2007 a Santa Coloma de Gramenet fins a la inauguració del nou centre al barri de La Pau, ha aconseguit convertir-se en un espai de trobada i d’aprenentatge per als diferents nens i adolescents que acudeixen diàriament. Aquests joves, que venen de situacions molt complicades, troben en aquest espai un lloc on adquirir coneixements que els hi permetrà afrontar el seu dia a dia, tenir oportunitats laborals o accedir als estudis.

 

Un dels seus aspectes claus és la creació de projectes educatius adaptats a les necessitats de cada persona. “A cada projecte treballem diferents àmbits: des de salut i higiene fins a temes més socioeducatius, familiars o acadèmics. Per cada projecte hem de tenir clar un pla de treball per a la família i les necessitats de cada nen o nena per poder establir uns objectius clars de manera integral”, comenta Vero, una de les educadores.

 

Xarxa familiar

Per a les famílies, Germina s’ha convertit en una nova oportunitat pels seus fills i filles. Una de les mares explica que la seva filla petita fa dos anys que ve diàriament al centre i, des de llavors, està molt més concentrada i ha desenvolupat noves inquietuds. “Jo m’estava separant del meu marit i la nena estava molt rebel, és per això que l’assistenta social em va oferir portar-la aquí. Ara trobo que la meva filla està molt més tranquil·la a casa i valora molt més les coses”, relata la mare.

 

Tot i que la fundació se centra en donar suport a aquests joves, té molt present la importància de les famílies, ja que moltes d’elles tenen feines precàries, horaris poc conciliadors i no gaudeixen d’una xarxa familiar de suport al darrere. “A través de les activitats i les diferents assemblees, s’està creant un ecosistema on tothom es coneix. Això fa que moltes famílies hagin creat una xarxa de suport entre ells. Són nivells de suport que nosaltres no podem oferir directament, però sí podem contribuir a crear aquesta xarxa. Per exemple, en els casos de desnonament, hem vist a famílies acollint als afectats durant uns dies”, explica Mario Cuixart. 

 

Fer barri

Un dels objectius de Germina és treballar per aconseguir que els joves i els infants se sentin del barri i siguin protagonistes de la millora de l’espai. “Geogràficament ens trobem a una punta de Badalona. És una zona una mica oblidada i situada a una cruïlla amb molts barris”, exposa Mario Cuixart. És per aquesta raó que dediquen una part del seu temps al treball comunitari. “És cert que treballem amb els infants i els joves, però no perdem de vista el barri i la comunitat a la qual pertanyen. Volem que s’apoderin per generar canvis en aquesta comunitat”, comenta Bernat Almirall, un dels educadors del centre.

 

Actualment, participen de la “Xarxa d’Entitats Vuit”, un espai on diferents associacions del districte fan projectes de millora i dignificació del barri. Fins ara han col·laborat pintant murs, fent festes obertes i participant en espectacles infantils amb el projecte “La Roda”. Ara mateix, treballen en millorar la plaça de davant del centre. “Per començar, volem que la plaça de davant tingui un nom. Fins ara hem fet accions que hem concretat a través de diversos processos participatius, com ara pintar els bancs, netejar les pintades o posar plantes”, diu Mario Cuixart.


ACTUALITAT

21/01/20

arbre-badalona-temporal-gloria

Cau un arbre a sobre de la façana de l'Institut Isaac Albéniz

Un segon arbre ha caigut a l'Escola Joan Coret
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/01/20

image1

Badalona es mobilitza perquè es reprengui la recerca de l’Enoc, el nen desaparegut a Hondures fa més d’un mes

El dimarts 21 de gener a les 17.10h hi haurà una nova concentració davant de l’Institut Escola Rafael Alberti
Llegir l'article complet
ECONOMIA LOCAL

17/01/20

la-page-badalona

“Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles”

Entrevistem a La Page, un estudi de disseny gràfic badaloní amb 30 anys d'experiència
Llegir l'article complet
CONVIURE

15/01/20

salut-alta-centre-nocturn-sense-sostre

Badalona obre un espai nocturn per a les persones sense llar

L'Operació Hivern està impulsada per les entitats de la Taula Sense Llar i els serveis socials municipals
Llegir l'article complet