HABITATGE


Futur incert per a les famílies del passatge de la Torre


Les persones afectades per l'enderrocament de l'edifici de La Salut segueixen vivint a hostals i aparthotels


solar-passatge-de-la-torre-badalona-la-salut
 Solar del passatge de la Torre 16 (Foto: Ajuntament de Badalona)


Olaya Marín - 02/01/20         

twitter share   facebook share

Fa més de dos mesos que els veïns i les veïnes de l’edifici del passatge de la Torre van haver d’abandonar la seva llar. Aquest bloc d’habitatges, ubicat al barri de La Salut, va ser desallotjat el passat 28 d’octubre per problemes estructurals causats per l’aluminosi. Des de llavors, les famílies afectades viuen a hostals i aparta hotels sense saber si tornaran a tenir una nova llar aviat.

 

L’Ajuntament de Badalona assegura que estan fent un acompanyament a les persones afectades. “A les que tenien un contracte de lloguer se’ls fa un acompanyament, a través de l’Oficinal Local d’Habitatge, per tal d’ajudar-los a trobar un lloguer de similars característiques en una altra ubicació i, pel que fa als propietaris, es treballa amb les entitats financeres per tal que se’ls ubiqui en un altre immoble del parc que disposen les mateixes entitats bancàries”, va explicar el regidor Rubén Guijarro a través d’un comunicat.

 

Tot i això, la realitat de les famílies que vivien a l’edifici enderrocat és una altra. L’Oumaima és una de les moltes persones que s’ha vist obligada a abandonar la seva llar. Ara mateix, aquesta jove viu amb la seva família a Santa Coloma de Gramenet, a un aparthotel que li han assignat. “La nostra assistenta social ens ha dit que aquesta situació no serà per sempre i que hem de viure el dia a dia. Ningú ens aclareix res. Nosaltres no ens volem anar de Badalona, ens volem quedar. Però és cert que fa més d’un any i mig que busquem alternatives més barates a municipis com Terrassa, ja que els preus de lloguer a Badalona no els podem assumir”, explica l’Oumaima. La seva família pagava 400€ de lloguer quan vivien a l’edifici del passatge de la Torre. Tot i que el contracte de lloguer ho tenien signat amb un particular, el fons voltor Divarian era el propietari del pis.

 

La Silham viu una situació molt semblant. Després d’aconseguir la dació en pagament de la seva hipoteca, es va acollir a un lloguer de 207€ amb Anticipa, un altre fons voltor. Els hi han ofert un nou lloguer de 580€ a un altre barri de Badalona, però ni poden assumir el nou preu ni volen marxar del barri de La Salut, ja que s’estimen el barri i els fills estan escolaritzats a la zona.

 

Al contrari que la família de l’Oumaima, la Sfia és la propietària d’un dels pisos de l’edifici enderrocat. Segueix pagant la hipoteca a l’entitat bancària BBVA, tot i que ja no existeix l’habitatge. “Ara mateix vivim cinc persones en dues habitacions a un hostal de Badalona. Ja he anat a l’Oficina d’Habitatge per sol·licitar una mesa d’emergència, però s’han de fer molts tràmits”, explica la Sfia. El BBVA els hi ha fet arribar una carta per negociar les noves condicions, ja que els asseguren que encara que no hi hagi pis, el crèdit segueix existint.

 

Des de la Plataforma de Sant Roc, recalquen que aquesta situació és “extraordinària” i, per tant, s’hauria de respondre com cal. “L’edifici ha desaparegut. Es necessita que es designi un interlocutor únic que respongui a tots els problemes relacionats amb l’edifici per agilitzar i facilitar els tràmits”, matisa en Carles Sagués, membre de la plataforma. També demanen que les persones afectades puguin acollir-se a un lloguer social. Tot i això, asseguren que fins al mes de març no s’obriran les noves convocatòries.

 

L’Ajuntament ha comunicat que, com l’enderrocament s’està realitzant de manera manual, s’ha pogut recuperar un gran nombre de pertinences personals de les famílies afectades. Contràriament, algunes de les famílies afectades han assegurat que moltes no les han rebut, com ara gran part de la roba d’hivern.

 


ACTUALITAT

21/01/20

arbre-badalona-temporal-gloria

Cau un arbre a sobre de la façana de l'Institut Isaac Albéniz

Un segon arbre ha caigut a l'Escola Joan Coret
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/01/20

image1

Badalona es mobilitza perquè es reprengui la recerca de l’Enoc, el nen desaparegut a Hondures fa més d’un mes

El dimarts 21 de gener a les 17.10h hi haurà una nova concentració davant de l’Institut Escola Rafael Alberti
Llegir l'article complet
ECONOMIA LOCAL

17/01/20

la-page-badalona

“Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles”

Entrevistem a La Page, un estudi de disseny gràfic badaloní amb 30 anys d'experiència
Llegir l'article complet
CONVIURE

15/01/20

salut-alta-centre-nocturn-sense-sostre

Badalona obre un espai nocturn per a les persones sense llar

L'Operació Hivern està impulsada per les entitats de la Taula Sense Llar i els serveis socials municipals
Llegir l'article complet