Olaya Marín - 17/01/20
- Quins elements destacaríeu del vostre estudi?
Tenim un perfil atípic en el món del disseny perquè hem aconseguit l’EMAS, un certificat que garanteix la correcta gestió ambiental. Al nostre estudi tenim molt en compte la sostenibilitat a través de la gestió i la creació de projectes. Intentem que tots els projectes que fem generin el menor impacte mediambiental. També treballem amb proveïdors que utilitzen sistemes de producció sostenibles. És la nostra singularitat respecte la resta d'estudis de disseny, ja que no n’hi ha cap altre al territori que tingui un sistema EMAS.
- Com mesureu el vostre impacte mediambiental?
Hem creat una eina que ens serveix per valorar la sostenibilitat dels nostres projectes. Tot i que encara està en procés de valoració, cada cop està més definida. Com estem certificats, necessitem algun element que ens ajudi a saber si els resultats que obtenim van en la línia dels nostres objectius. Això també ens ajuda a fer una millora continua i valorar els projectes des d’un punt de vista mediambiental.
- Teniu en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible?
Les ODS no deixen de ser una manera diferent d’alinear els compromisos socials i mediambientals que ja tenim. Després d’estudiar el que fem, busquem com alinear la nostra feina amb aquests objectius. Dels 17 objectius que hi ha, nosaltres complim 11.
- Quins materials utilitzeu?
Sempre busquem alternatives perquè creiem que és possible trobar opcions més sostenibles. Això implica investigar, mirar coses noves, estar atent... A més, molts cops tampoc depèn de nosaltres perquè hi ha clients que els hi costa apostar per nous materials. Nosaltres el que busquem és que la producció sigui sostenible i social. És a dir, que l’empresa que faci la producció tingui en compte els materials que utilitza i la manera com treballa. Volem que la cadena no es trenqui perquè volem ser coherents amb els nostres valors.
- Com treballeu el vessant social?
El vessant social ve molt lligat al tema mediambiental. La nostra experiència ens ha permès participar de diferents espais, com ara la XES (Xarxa d’Economia Solidària) o l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord. El nostre perfil s’adapta al que busquen les organitzacions i entitats que tenen un compromís ambiental i social. És a dir, volen treballar amb un estudi de disseny que comparteixi els seus objectius i, per tant, que protegeixi la seva cadena de valors. Nosaltres els hi aportem aquest valor de coherència amb els seus objectius i manera de treballar. A més, la demanda no para de créixer, perquè cada cop hi ha més entitats i organitzacions que assumeixen aquest compromís mediambiental i social.
- Com ha sigut la vostra relació amb l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord?
Ara som els proveïdors de la seva imatge gràfica. Nosaltres portem treballant amb l’ateneu d’ençà que es va iniciar. És cert que al principi no va ser fàcil perquè engegar un projecte d’aquest tipus té les seves complicacions. Però ha sigut molt enriquidor perquè ens ha permès conèixer gent i diferents maneres de funcionar. Valorem molt que ens tinguessin en compte perquè això va significar que realment li donaven importància a la tasca de comunicar. Molts cops observem que quan s’engega un projecte, l’element de la comunicació es té en compte més tard i no en el moment inicial.
- Quins projectes heu portat a terme últimament?
Hem fet tota la imatge del Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona. Per nosaltres és un moment molt important perquè estem molt vinculats al tema mediambiental. Últimament, treballem i estudiem com s’ha de comunicar visualment la lluita contra el canvi climàtic. També estem treballant aquest tema amb altres institucions, com ara l’Ajuntament de Mataró o el de Manresa. Un altre projecte que destaquem és el disseny de la revista de consum conscient ‘Opcions’, tot i que ara només fem les portades. Creiem que la part gràfica és imprescindible, ja que permet que el producte tingui un valor afegit i arribi a més gent.
02/12/24
Les pancartes d’autobombo d’Albiol, l’inici d’un culte a la personalitat ‘a la badalonina’?