SANITAT


Can Ruti utilitza un procediment pioner a Catalunya per operar la insuficiència mitral sense cirurgia a cor obert


Aquesta tècnica és molt menys agressiva que la cirurgia oberta i permet una recuperació molt més ràpida per al pacient


can-ruti-badalona
 Durant la intervenció (Foto: Hospital Germans i Trias)


Redacció - 22/01/20         

twitter share   facebook share

L’equip de cirurgia cardíaca de l’Hospital Germans Trias ha dut a terme una intervenció pionera a Catalunya per reparar la insuficiència mitral sense haver de fer una cirurgia oberta. Aquesta tècnica pionera és molt menys agressiva que la cirurgia oberta i permet una recuperació molt més ràpida per al pacient.

 

La insuficiència mitral es produeix quan la vàlvula mitral no tanca correctament, provocant que la sang que hauria de sortir del ventricle esquerre cap a l’aorta es dirigeixi a l’aurícula esquerra. Si això passa durant molt temps, s’incrementa la pressió als pulmons i hi ha dificultat per respirar, la qual cosa pot provocar una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar.

 

La intervenció per reparar la vàlvula mitral es realitza a través d’una incisió d’entre 8 i 10 centímetres a la part esquerra del tòrax, on s’introdueix un petit dispositiu per operar el pacient. Aquest aparell permet saturar el mitral perquè quedi ben fixat a la punta del ventricle, aconseguint que la vàlvula del cor torni a funcionar correctament.

 

Tot aquest procediment es fa amb el cor bategant de manera normal. Segons explica en Christian Muñoz, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Can Ruti, “operar a través d’una petita incisió suposa que no cal parar el cor per dur a terme el procediment i, en conseqüència, no és necessari utilitzar circulació extracorpòria (una màquina que fa la funció del cor i els pulmons mentre dura el procediment)”.

 

És el primer cop que es porta a terme aquesta cirurgia a Catalunya i només s’ha practicat molt poques vegades a la resta de l’Estat espanyol. “És una operació indicada per a casos d’insuficiència mitral en pacients que són molt grans i per als quals una cirurgia oberta suposa un alt risc quirúrgic”, explica el cap de Cirurgia Cardíaca. El pacient de 84 anys operat a Can Ruti s’ha recuperat favorablement després de la intervenció.


SANITAT

14/02/20

can-ruti-cristina-vilaplana-roger-paredes-badalona

La UE atorga 16 milions d’euros a Can Ruti per dos projectes sobre malalties infeccioses

Un dels dos estudis investigarà el paper del microbioma intestinal en els casos d’infecció pel VIH i l’altre el potencial dels antiinflamatoris com a tractament adjuvant de la tuberculosi.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/02/20

ajuntament-de-badalona

Guanyem Badalona i el PSC es reuneixen per iniciar negociacions de pressupost i de govern

La primera reunió de negociació es produirà en una setmana
Llegir l'article complet
CULTURES

13/02/20

rambla-de-les-floristes-barcelona-badalona-teatre-zorilla

Activitats que pots fer aquesta setmana a Badalona

Agenda del 13 al 16 de febrer
Llegir l'article complet
MEDI AMBIENT

07/02/20

merce-rius-anar-a-mar

Mercè Rius proposa diferents accions locals per minimitzar l’impacte sobre el mar

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va participar al cicle ‘Anar a Mar’ organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar
Llegir l'article complet