SANITAT


Can Ruti utilitza un procediment pioner a Catalunya per operar la insuficiència mitral sense cirurgia a cor obert


Aquesta tècnica és molt menys agressiva que la cirurgia oberta i permet una recuperació molt més ràpida per al pacient


can-ruti-badalona
 Durant la intervenció (Foto: Hospital Germans i Trias)


Redacció - 22/01/20         

twitter share   facebook share

L’equip de cirurgia cardíaca de l’Hospital Germans Trias ha dut a terme una intervenció pionera a Catalunya per reparar la insuficiència mitral sense haver de fer una cirurgia oberta. Aquesta tècnica pionera és molt menys agressiva que la cirurgia oberta i permet una recuperació molt més ràpida per al pacient.

 

La insuficiència mitral es produeix quan la vàlvula mitral no tanca correctament, provocant que la sang que hauria de sortir del ventricle esquerre cap a l’aorta es dirigeixi a l’aurícula esquerra. Si això passa durant molt temps, s’incrementa la pressió als pulmons i hi ha dificultat per respirar, la qual cosa pot provocar una insuficiència cardíaca i un edema pulmonar.

 

La intervenció per reparar la vàlvula mitral es realitza a través d’una incisió d’entre 8 i 10 centímetres a la part esquerra del tòrax, on s’introdueix un petit dispositiu per operar el pacient. Aquest aparell permet saturar el mitral perquè quedi ben fixat a la punta del ventricle, aconseguint que la vàlvula del cor torni a funcionar correctament.

 

Tot aquest procediment es fa amb el cor bategant de manera normal. Segons explica en Christian Muñoz, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Can Ruti, “operar a través d’una petita incisió suposa que no cal parar el cor per dur a terme el procediment i, en conseqüència, no és necessari utilitzar circulació extracorpòria (una màquina que fa la funció del cor i els pulmons mentre dura el procediment)”.

 

És el primer cop que es porta a terme aquesta cirurgia a Catalunya i només s’ha practicat molt poques vegades a la resta de l’Estat espanyol. “És una operació indicada per a casos d’insuficiència mitral en pacients que són molt grans i per als quals una cirurgia oberta suposa un alt risc quirúrgic”, explica el cap de Cirurgia Cardíaca. El pacient de 84 anys operat a Can Ruti s’ha recuperat favorablement després de la intervenció.


CULTURES

30/06/20

montserrat-butxaca-puigreig-poesia

“Dins d'aquest univers literari en el qual cerco la meva veu pròpia amb tants pares literaris, em vaig preguntar: on són les mares literàries?”

Entrevistem a la poeta Montserrat Butxaca, guanyadora del 20è Premi Betúlia de Poesia - Memorial Carme Guasch pel seu poemari 'Amfíbia'
Llegir l'article complet
CULTURES

25/06/20

musica-badalona

Nova precarietat? No, gràcies!

El sector musical en temps de la Covid-19
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/06/20

nova-uci-neonatal-can-ruti

L'Hospital de Can Ruti inaugura els nous espais de l'UCI neonatal

La 6a planta de la Torre Maternoinfantil s'ha habilitat per donar cabuda a 10 llits de crític i 15 de semicrític que donaran cobertura a tota l'àrea del Barcelonès Nord i del Maresme
Llegir l'article complet
CONVIURE

16/06/20

accio-reivindicativa-d-els-verds-de-badalona-per-al-tancament-de-la-incineradora-tersa-de-sant-adria-de-besos-i-en-defensa-de-l-estrategia-catalana-del-residu-zero

Col·lapse dels residus municipals: emergència climàtica i estafa ecosocial

L'Àrea Metropolitana de Barcelona va generar l'any 2018 un total d'1,5 milions de tones de residus. El fracàs de la recollida selectiva a Catalunya es concentra a l’àmbit metropolità i especialment al Barcelonès, comarca on s’obtenen els pitjors resultats. Badalona només recull el 27%.
Llegir l'article complet