TEATRE I MÚSICA


“Apostem per una fusió entre el rock i la música clàssica”


El grup musical badaloní Nicòmac presenta el seu primer Ep produït gràcies al projecte ‘Cabal Musical’ del Taller de Músics de Barcelona


nicomac-badalona
 Nicòmac (Foto: Juan Miguel Morales)


Olaya Marín - 27/01/20         

twitter share   facebook share

- Com heu aconseguit produir un Ep amb el Taller de Músics de Barcelona?

L’any passat vam entrar a formar part del Taller de Músics gràcies al projecte ‘Cabal Musical’. Cada dos anys es fa una crida a projectes musicals de la zona del Besòs per formar part d’aquesta oportunitat on s’ofereix formació musical i la possibilitat de gravar un Ep i un videoclip. A més, tot el procés es fa acompanyat d’un mentor, en el nostre cas va ser el Joan Carles Capdevila. En definitiva, tot això ens ha ajudat a impulsar el nostre projecte, ja que ara tenim material professional que podem fer servir com a carta de presentació i dir: això és el que fa Nicòmac.

 

- Nicòmac va néixer oficialment l’any 2016. Com ha sigut tot aquest procés d’evolució?

Nicòmac va començar sent un projecte personal del Ramon, el vocalista i compositor de la banda. Com que no tenia amics músics, va començar a contactar amb gent a través de plataformes on alguns músics s’ofereixen per unir-se a bandes. El primer any va haver-hi alguns canvis de membre, ja que el fet de no haver nascut com un grup d’amics fa més difícil que la gent s’enganxi a formar part del projecte. Però bé, ja tenim un grup estable de sis components amb il·lusió pel projecte i un lligam de gustos musicals.   

 

- El nom Nicòmac no és molt comú.

Aristòtil té un llibre que s’anomena ‘Ètica a Nicòmac’, per aquesta raó sorgeix el nom. En Ramon ho va escollir perquè li agrada molt la filosofia i la volia connectar amb la seva part artística. No li va donar moltes voltes al nom, però amb el temps hem vist que no és una paraula fàcil de recordar, tot i que quan ell anava a la universitat ho escoltava constantment.

 

- Com definiu la vostra música?

Nosaltres apostem per una fusió entre el rock i la música clàssica. És normal pensar que aquesta fusió no combina i som conscients que és una aposta arriscada. Però hem aprofitat que a la banda tenim dues vessants: gent que prové de la part clàssica (violí, clarinet i teclat) i els que venen del rock (bateria, guitarra i baix). És una combinació entre dos estils completament diferents. Juguem amb aquesta dualitat. Per exemple, a l’escenari ho interpretem fent veure que el Ramon és director d’orquestra, però quan arriba la part més rockera ens transformem.

 

- Fa poc vau publicar el vostre primer Ep, produït al Taller de Músics. Quin criteri vau seguir per escollir les cançons?

Quan les vam haver d’escollir, vam pensar: quines tres cançons mostren de manera més clara la nostra fusió? Volíem presentar un Ep original que sorprengués i agradés a la gent. Per exemple, el single és ‘Mare’ perquè és la cançó que més enganxa, ja que té una part de swing i de jazz. Està inspirada en la pel·lícula ‘Mother’ perquè ens va agradar la idea d’un déu que crea un món per sentir-se estimat, però que al final se li escapa de les mans perquè la gent el maltracta. Finalment decideix destruir-lo i fer-ne un de nou. El resultat final ha sigut una cançó que comença amb un jazz barrejat amb pop, per després passar a una part més simfònica amb coral i acabar amb música pop-rock. Les nostres cançons són com les pel·lícules, ja que et pots trobar diferents ambients i atmosferes, com si fos un collage musical.

 

­- Com valoreu l’escena musical a Badalona?

Nosaltres hem tocat un cop a les Festes de Maig i hem participat dos anys al Concurs de Música de Badalona, però res més. Tot i que assagem a la ciutat, la nostra trajectòria s’ha desenvolupat fora d’aquí. Les poques sales musicals que hi queden, moltes vegades es reserven per a grups que fan versions de cançons, ja que atrauen a més gent. Després tenim esdeveniments importants com el Concurs de Música de Badalona que haurien de ser una gran notícia per a la ciutat, però que al final no té ressò ni va molta gent. No sabem quin és el motiu, però és una llàstima que un concurs amb entrada gratuïta i amb un nivell musical molt elevat, no ompli la sala. A Badalona és molt difícil tocar, potser ens hauríem de preguntar si és per una qüestió de difusió o que la ciutadania no té l’hàbit. No ho sabem.

 

SANITAT

14/02/20

can-ruti-cristina-vilaplana-roger-paredes-badalona

La UE atorga 16 milions d’euros a Can Ruti per dos projectes sobre malalties infeccioses

Un dels dos estudis investigarà el paper del microbioma intestinal en els casos d’infecció pel VIH i l’altre el potencial dels antiinflamatoris com a tractament adjuvant de la tuberculosi.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/02/20

ajuntament-de-badalona

Guanyem Badalona i el PSC es reuneixen per iniciar negociacions de pressupost i de govern

La primera reunió de negociació es produirà en una setmana
Llegir l'article complet
CULTURES

13/02/20

rambla-de-les-floristes-barcelona-badalona-teatre-zorilla

Activitats que pots fer aquesta setmana a Badalona

Agenda del 13 al 16 de febrer
Llegir l'article complet
MEDI AMBIENT

07/02/20

merce-rius-anar-a-mar

Mercè Rius proposa diferents accions locals per minimitzar l’impacte sobre el mar

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va participar al cicle ‘Anar a Mar’ organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar
Llegir l'article complet