TEATRE I MÚSICA


“Apostem per una fusió entre el rock i la música clàssica”


El grup musical badaloní Nicòmac presenta el seu primer Ep produït gràcies al projecte ‘Cabal Musical’ del Taller de Músics de Barcelona


nicomac-badalona
 Nicòmac (Foto: Juan Miguel Morales)


Olaya Marín - 27/01/20         

twitter share   facebook share

- Com heu aconseguit produir un Ep amb el Taller de Músics de Barcelona?

L’any passat vam entrar a formar part del Taller de Músics gràcies al projecte ‘Cabal Musical’. Cada dos anys es fa una crida a projectes musicals de la zona del Besòs per formar part d’aquesta oportunitat on s’ofereix formació musical i la possibilitat de gravar un Ep i un videoclip. A més, tot el procés es fa acompanyat d’un mentor, en el nostre cas va ser el Joan Carles Capdevila. En definitiva, tot això ens ha ajudat a impulsar el nostre projecte, ja que ara tenim material professional que podem fer servir com a carta de presentació i dir: això és el que fa Nicòmac.

 

- Nicòmac va néixer oficialment l’any 2016. Com ha sigut tot aquest procés d’evolució?

Nicòmac va començar sent un projecte personal del Ramon, el vocalista i compositor de la banda. Com que no tenia amics músics, va començar a contactar amb gent a través de plataformes on alguns músics s’ofereixen per unir-se a bandes. El primer any va haver-hi alguns canvis de membre, ja que el fet de no haver nascut com un grup d’amics fa més difícil que la gent s’enganxi a formar part del projecte. Però bé, ja tenim un grup estable de sis components amb il·lusió pel projecte i un lligam de gustos musicals.   

 

- El nom Nicòmac no és molt comú.

Aristòtil té un llibre que s’anomena ‘Ètica a Nicòmac’, per aquesta raó sorgeix el nom. En Ramon ho va escollir perquè li agrada molt la filosofia i la volia connectar amb la seva part artística. No li va donar moltes voltes al nom, però amb el temps hem vist que no és una paraula fàcil de recordar, tot i que quan ell anava a la universitat ho escoltava constantment.

 

- Com definiu la vostra música?

Nosaltres apostem per una fusió entre el rock i la música clàssica. És normal pensar que aquesta fusió no combina i som conscients que és una aposta arriscada. Però hem aprofitat que a la banda tenim dues vessants: gent que prové de la part clàssica (violí, clarinet i teclat) i els que venen del rock (bateria, guitarra i baix). És una combinació entre dos estils completament diferents. Juguem amb aquesta dualitat. Per exemple, a l’escenari ho interpretem fent veure que el Ramon és director d’orquestra, però quan arriba la part més rockera ens transformem.

 

- Fa poc vau publicar el vostre primer Ep, produït al Taller de Músics. Quin criteri vau seguir per escollir les cançons?

Quan les vam haver d’escollir, vam pensar: quines tres cançons mostren de manera més clara la nostra fusió? Volíem presentar un Ep original que sorprengués i agradés a la gent. Per exemple, el single és ‘Mare’ perquè és la cançó que més enganxa, ja que té una part de swing i de jazz. Està inspirada en la pel·lícula ‘Mother’ perquè ens va agradar la idea d’un déu que crea un món per sentir-se estimat, però que al final se li escapa de les mans perquè la gent el maltracta. Finalment decideix destruir-lo i fer-ne un de nou. El resultat final ha sigut una cançó que comença amb un jazz barrejat amb pop, per després passar a una part més simfònica amb coral i acabar amb música pop-rock. Les nostres cançons són com les pel·lícules, ja que et pots trobar diferents ambients i atmosferes, com si fos un collage musical.

 

­- Com valoreu l’escena musical a Badalona?

Nosaltres hem tocat un cop a les Festes de Maig i hem participat dos anys al Concurs de Música de Badalona, però res més. Tot i que assagem a la ciutat, la nostra trajectòria s’ha desenvolupat fora d’aquí. Les poques sales musicals que hi queden, moltes vegades es reserven per a grups que fan versions de cançons, ja que atrauen a més gent. Després tenim esdeveniments importants com el Concurs de Música de Badalona que haurien de ser una gran notícia per a la ciutat, però que al final no té ressò ni va molta gent. No sabem quin és el motiu, però és una llàstima que un concurs amb entrada gratuïta i amb un nivell musical molt elevat, no ompli la sala. A Badalona és molt difícil tocar, potser ens hauríem de preguntar si és per una qüestió de difusió o que la ciutadania no té l’hàbit. No ho sabem.

 

ACTUALITAT

10/07/20

xarxa-solidaria-de-badalona

La xarxa solidària de Badalona: molt més que 40.000 àpats repartits durant pandèmia

L’epidèmia de la covid-19 ha fet aflorar les grans necessitats que tenen les persones a la ciutat i també ha fet palesa la solidaritat que, sense esperar a l’acció oficial, ha fet bó el lema: «només el poble salva el poble»
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

08/07/20

image1

L’efecte letal de la covid 19 a les residències de gent gran de Badalona i comarca

La pandèmia ha causat morts a residències de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Residències que tenen grandària diferent i són privades o públiques. L’independent fa un primer recompte amb dades de la Generalitat
Llegir l'article complet
CULTURES

08/07/20

cartell-de-les-festes-confinades-de-maig

La comissió de festes titlla de «decisió política» la suspensió pel govern Albiol dels concerts de Festa Major

Critiquen que la justificació per no celebrar els actes musicals fos que a la ciutat no hi ha espais on puguin assistir els seus 224.000 veïns i veïnes
Llegir l'article complet
CONVIURE

07/07/20

platja-badalona-abocament-residus-pluja-canvi-climatic

'Bandera Negra' per a Badalona

Per primera vegada Badalona apareix a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals
Llegir l'article complet