MEDI AMBIENT


Mercè Rius proposa diferents accions locals per minimitzar l’impacte sobre el mar


La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va participar al cicle ‘Anar a Mar’ organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar


merce-rius-anar-a-mar
 Mercè Rius a la xerrada (Foto: O. Marín)


Olaya Marín - 07/02/20         

twitter share   facebook share

Sota el cicle ‘Anar a Mar’, organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar, Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, va reflexionar sobre l’estat del mar i va proposar diferents actuacions locals per minimitzar l’impacte sobre aquest medi.

 

La situació del litoral badaloní cada cop s’agreuja més, ja que augmenten els abocaments de residus, els episodis de contaminació microbiològica  i les escenes de pescadors recollint del mar elevades quantitats de plàstics. Així mateix, es preveu que temporals com el de Glòria es repeteixin i s’intensifiquin cada cop més a causa del canvi climàtic.

 

I què pot fer l’administració local per solucionar aquestes situacions? Segons va explicar Mercè Rius, és imprescindible que des del consistori municipal s’analitzi els riscos que pot patir la ciutat a causa del canvi climàtic. D’aquesta manera, es podran buscar solucions locals eficients per reduir les emissions i els residus. “Des de l’administració local es pot apostar per fer rehabilitacions energètiques dels edificis o prendre mesures relacionades amb el transport i les energies renovables”, va proposar la directora de Qualitat Ambiental.  

 

Com a estratègies de futur, Mercè Rius va suggerir que la ciutat ha de comptar amb més zones verdes i menys pavimentades, treballar per preservar els espais naturals a primera línia de platja i construir més façanes verdes. “Si ens anem preparant per al que arriba, tindrem uns efectes menys agressius”, va declarar la directora. Les conseqüències que pot viure la ciutat a causa del canvi climàtic poden ser nefastes. La ciutat es troba molt urbanitzada i a una conca petita. A més, el clima càlid i l’increment del nivell del mar poden provocar inundacions i fortes sequeres que afectarien tota la ciutat. 

 

Un altre aspecte destacat a la xerrada va ser la presència de plàstics al mar. Mercè Rius va recalcar que els plàstics no són dolents com a tal, sinó que cal reflexionar sobre l’ús que fem d’ells. “Actualment, el 50% de plàstics que hi ha al mar són d’un sol ús i un 30% són residus d’arts de pesca abandonades”, va recordar.

 


ACTUALITAT

03/04/20

caixa-resistencia

La Xarxa Solidària de Badalona obre una caixa de resistència per recaptar aportacions

Sota el lema #JoAportoBdn, es pretén aconseguir fons per a les persones que es troben en situacions d’extrema vulnerabilitat
Llegir l'article complet
PATRIMONI I HISTÒRIA

01/04/20

rafael-gomez-la-nueve

Mor Rafael Gómez, l’últim supervivent de la companyia ‘La Nueve’ que va alliberar la ciutat de París dels nazis

Va viure durant dos anys a Badalona, abans de ser reclutat a la 'Lleva del Biberó'
Llegir l'article complet
HABITATGE

30/03/20

vaga-lloguer-badalona

Vaga de lloguers a partir de l’1 d’abril

El Sindicat de Llogaters de Badalona s’ha sumat a la convocatòria
Llegir l'article complet
CONVIURE

27/03/20

sant-roc-badalona

Diferents organitzacions de l’àmbit social de Badalona reclamen mesures concretes per fer front a la crisi del Covid-19

La Plataforma Afectats per la Crisi, la Plataforma Afectats per la Hipoteca, la Plataforma Sant Roc Som Badalona, el Sindicat de Llogaters de Badalona i l’Aliança contra la Pobresa Energètica demanen recursos per a Serveis Socials i per fer front a les demandes d’ajut per a l’alimentació
Llegir l'article complet