MEDI AMBIENT


Mercè Rius proposa diferents accions locals per minimitzar l’impacte sobre el mar


La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va participar al cicle ‘Anar a Mar’ organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar


merce-rius-anar-a-mar
 Mercè Rius a la xerrada (Foto: O. Marín)


Olaya Marín - 07/02/20         

twitter share   facebook share

Sota el cicle ‘Anar a Mar’, organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar, Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, va reflexionar sobre l’estat del mar i va proposar diferents actuacions locals per minimitzar l’impacte sobre aquest medi.

 

La situació del litoral badaloní cada cop s’agreuja més, ja que augmenten els abocaments de residus, els episodis de contaminació microbiològica  i les escenes de pescadors recollint del mar elevades quantitats de plàstics. Així mateix, es preveu que temporals com el de Glòria es repeteixin i s’intensifiquin cada cop més a causa del canvi climàtic.

 

I què pot fer l’administració local per solucionar aquestes situacions? Segons va explicar Mercè Rius, és imprescindible que des del consistori municipal s’analitzi els riscos que pot patir la ciutat a causa del canvi climàtic. D’aquesta manera, es podran buscar solucions locals eficients per reduir les emissions i els residus. “Des de l’administració local es pot apostar per fer rehabilitacions energètiques dels edificis o prendre mesures relacionades amb el transport i les energies renovables”, va proposar la directora de Qualitat Ambiental.  

 

Com a estratègies de futur, Mercè Rius va suggerir que la ciutat ha de comptar amb més zones verdes i menys pavimentades, treballar per preservar els espais naturals a primera línia de platja i construir més façanes verdes. “Si ens anem preparant per al que arriba, tindrem uns efectes menys agressius”, va declarar la directora. Les conseqüències que pot viure la ciutat a causa del canvi climàtic poden ser nefastes. La ciutat es troba molt urbanitzada i a una conca petita. A més, el clima càlid i l’increment del nivell del mar poden provocar inundacions i fortes sequeres que afectarien tota la ciutat. 

 

Un altre aspecte destacat a la xerrada va ser la presència de plàstics al mar. Mercè Rius va recalcar que els plàstics no són dolents com a tal, sinó que cal reflexionar sobre l’ús que fem d’ells. “Actualment, el 50% de plàstics que hi ha al mar són d’un sol ús i un 30% són residus d’arts de pesca abandonades”, va recordar.

 


SANITAT

14/02/20

can-ruti-cristina-vilaplana-roger-paredes-badalona

La UE atorga 16 milions d’euros a Can Ruti per dos projectes sobre malalties infeccioses

Un dels dos estudis investigarà el paper del microbioma intestinal en els casos d’infecció pel VIH i l’altre el potencial dels antiinflamatoris com a tractament adjuvant de la tuberculosi.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/02/20

ajuntament-de-badalona

Guanyem Badalona i el PSC es reuneixen per iniciar negociacions de pressupost i de govern

La primera reunió de negociació es produirà en una setmana
Llegir l'article complet
CULTURES

13/02/20

rambla-de-les-floristes-barcelona-badalona-teatre-zorilla

Activitats que pots fer aquesta setmana a Badalona

Agenda del 13 al 16 de febrer
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

06/02/20

ajuntament-badalona

Guanyem Badalona fa una crida per conformar un govern de concentració

Des del PSC descarten cedir l’alcaldia, però s’obren a negociar amb la resta de formacions polítiques
Llegir l'article complet