Olaya Marín - 28/02/20
Badalona diu adeu a una altra llibreria. El Full, ubicat al carrer de Guifré, tanca per jubilació. Hem entrevistat a l’Isidre Sala, el propietari que ha regentat la llibreria durant quaranta anys.
- Quaranta anys després, tanques la llibreria. Com van ser els inicis?
Jo tenia vint-i-cinc anys i venia del món de la banca. Vaig obrir aquesta llibreria perquè em feia molta il·lusió, ja que sempre he pensat que la forma més perfecte de coneixement és la lletra impresa. Encara considero que el llibre és l’element que aporta més coneixement als individus.
- En aquell moment el paper de les llibreries a Badalona tenia més pes que ara?
En aquella època hi havia unes cinc o sis llibreries a Badalona i només teníem una biblioteca. Aleshores, el que fèiem era adoptar el paper de gestor de cultura a la ciutat. Vam muntar la Fira del Llibre i jo vaig ser un dels impulsors dels Premis Literaris de Badalona. Però també anàvem més enllà, ja que sempre estàvem participant de la cultura i de la resistència cultural. Volíem que la cultura arribés a tothom.
- Actualment la realitat de la ciutat és una altra, ja quasi no queden llibreries.
Ara hem passat de ser uns grans de la cultura de Badalona a ser uns comerciants. I com som això, sembla que ningú ens hagi d’ajudar de cap manera. A més, ens trobem que ja no està de moda llegir llibres perquè la gent prefereix estar amb el mòbil.
- Com valores la política cultural de la ciutat?
Els ajuntaments dels últims quaranta anys han tingut una política cultural penosa i denigrant. Han concentrat els seus esforços en potenciar les Festes de Maig. Els polítics saben que la cultura no dona vots, aleshores prefereixen deixar contents a la gent perquè els votin i ja està. Això sí, cal reconèixer que una de les poques coses bones que han fet és obrir les biblioteques municipals.
- Quina reivindicació heu tingut al llarg d’aquests anys i no heu aconseguit?
Des del començament hem demanat als ajuntaments i als polítics que prohibissin a les escoles i instituts vendre els llibres de text, ja que no és legal. Sempre ho hem reclamat perquè ens aniria molt bé vendre els llibres de les escoles durant l’estiu per sobreviure. Ara mateix, encara trobem escoles concertades i religioses que segueixen venent els llibres.
- La llibreria es traspassa. Què ha de saber la persona que vulgui continuar amb el negoci?
Primer de tot ha de ser una persona apassionada dels llibres i que vulgui fer moltes hores de dilluns a dissabte. També ha de saber que segurament no serà milionari, ja que és un sector molt complicat. Jo he sigut aquí durant quaranta anys, però ara em toca veure altres coses més enllà d’aquest trosset del carrer de Guifré. Si jo pogués contractar a llibreters, no em jubilaria. M’agrada molt aquesta feina, però la realitat és una altra.
- Què és el que més t’ha agradat de la teva feina?
Una de les millors coses ha sigut la clientela. Per aquí han passat tres generacions i he pogut conèixer a molta gent, com ara a la Maria Mercè Marçal, en Pere Calders o en Tisner, entre altres. He pogut fer 876 presentacions, això significa que ha passat moltíssima gent per aquí. És un món que t’enriqueix. Molts clients de Badalona són més que això, ja són amics. Ha sigut fantàstic.
30/10/24
Mobilització ciutadana per reclamar que es desencalli d’una vegada per totes la construcció del nou Institut La Riera