FEMINISME


Les badalonines es preparen per a la vaga feminista del Dia de la Dona Treballadora


La Comissió 8 de març de Badalona ha convocat una manifestació a les 17:30h a la plaça de la Vila


vaga-feminista-badalona-8m
 Manifestació del Dia de la Dona Treballadora del 2019 a Badalona (Foto: Comissió 8M Badalona)


Olaya Marín - 07/03/20         

twitter share   facebook share

Cada cop són més les badalonines que s’impliquen en el moviment feminista. Durant tot l’any, una gran varietat de col·lectius feministes s’organitzen per crear diferents accions, però amb l’arribada del Dia de la Dona Treballadora s’agrupen sota la Comissió Unitària del 8 de març per treballar la vaga feminista de manera conjunta.

 

Enguany, la principal reivindicació és el reconeixement de les cures i les tasques reproductives de les dones. El sistema socioeconòmic ha naturalitzat que les dones hagin d’assumir totes aquestes funcions: fer les feines de casa, educar als infants, atendre a la gent gran i dependent o estar sempre disponible i atenta per si algú la necessita. Segons un estudi de l’Ajuntament de Barcelona, publicat el desembre del 2017, el rol de cuidadora és assumit majoritàriament dins del contracte matrimonial, tot i que també es troba freqüentment en les dones joves que han de tenir cura de la mare o el pare dependent. A més, el 91% de les excedències laborals per tenir cures dels familiars les demanen les dones, davant del 9% que sol·liciten els homes, segons l’informe ‘Les dones a Catalunya 2020’ publicat aquesta setmana per la Generalitat de Catalunya.

 

El treball domèstic i de cura de persones dependents és un sector molt feminitzat i, molt sovint, racialitzat. Segons l’estudi citat anteriorment, en el darrer trimestre del 2017 a Catalunya les dones ocupaven més del 90% d’aquestes feines. A més, el percentatge de dones migrants en el sector de la llar és molt superior. Així mateix, moltes d’elles es troben en una situació administrativa irregular per la seva condició de migrades, per tant han de patir unes condicions precàries a causa de l’absència d’un contracte de treball.

 

Per aquesta raó, des de la Comissió 8M han organitzat un recorregut per diferents residències i espais de la ciutat per reconèixer el treball invisibilitzat i precari de cures que recau en les dones. “Volem reconèixer aquestes tasques perquè suposen moltes vegades un desgast emocional molt bèstia per a les dones. Nosaltres hem de fer una triple jornada laboral perquè quan arribem a casa hem de fer-nos càrrec de totes les tasques”, assegura la Gemma Cabrera, una de les portaveus de la Comissió 8M.

 

Manifestació a les 17:30h a la plaça de la Vila

A les 17:30h començarà la manifestació a la plaça de la Vila que arribarà fins a la plaça de la Dona amb un bloc no mixt a l’inici. Les organitzadores esperen un augment de participació, ja que cada cop hi ha més entitats, col·lectius i persones que s’adhereixen a la vaga feminista. “A la primera manifestació no vam arribar a 500 persones, però l’any passat van participar quasi sis mil persones. Això es nota fins i tot a nivell d’entitats, ja que cada cop hi ha moltes més que s’impliquen i lluiten perquè tot això tiri endavant”, comenta la Gemma.

 

A la manifestació s’escoltaran consignes en contra de la discriminació, la violència i la desigualtat per raó de gènere. Segons dades de l’estudi ‘Les dones a Catalunya 2020’, la bretxa salarial entre homes i dones, mesurada en hores, se situa en el 14’9% i s’accentua fins al 23% en el cas del guany brut anual mitjà. A més, tot i que el 57’2% de titulacions universitàries del curs 2017-2018 van ser obtingudes per dones, en el marc laboral només ocupen el 35’4% dels càrrecs de direcció.

 

Reobert l’Espai de Dones del Consorci Badalona Sud

L’Espai de Dones del Consorci Badalona Sud es torna a obrir després de set anys sense activitat. El servei, que atendrà a les dones dels barris del Remei, Congrés, la Mora, Sant Roc i Artigas, vol treballar sobretot amb totes aquelles que han viscut o estan patint situacions de violència masclista. Així mateix, organitzaran i dinamitzaran accions comunitàries amb dones i grups de dones del territori.

 

“El servei començarà a funcionar de cara a la segona setmana de març. Ara estem coordinant-nos amb tots els serveis que atenen dones a la ciutat i treballant els diferents protocols. La idea és treballar de manera integral i en xarxa amb el territori i coordinar-nos amb la resta de serveis”, comenta l’Eva, la coordinadora de l’àrea de violències masclistes de la Fundació Surt, l’organització que gestionarà el servei.

 

El Consorci Badalona Sud conjuntament amb altres entitats i grups de barri han organitzat una jornada feminista pel dilluns 9 de març. A partir de les 11h es faran diferents activitats a la plaça de Sant Elies promogudes pel Consorci Badalona Sud. A la tarda hi haurà una marxa que arribarà fins a la plaça de Camarón de la Isla, organitzada per Acció Jove.

 

ACTUALITAT

25/09/20

imatge-de-la-casa-de-la-vila-de-badalona-foto-arxiu

Front comú de tots els partits de Badalona per exigir al PP pactar el pla de recuperació per la crisi

Les forces polítiques que representen sumades 16 dels 27 regidors de la ciutat recorden que l’AMB ha comunicat que hi ha un fons de 2,3 milions disponibles per a la reconstrucció econòmica.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

piquet-solidari-davant-el-domicili-de-bufala-que-es-pretenia-desnonar-foto-tomeu-ferrer

Radiografia d’un desnonament a Bufalà després del confinament

L’emergència habitacional torna als barris de Badalona un cop passada la breu treva de la primera onada de la pandèmia i les mesures adoptades pel govern central per no agreujar la crisi de la vivenda
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/09/20

presentacio-del-manifest-de-l-economia-social-per-la-reconstruccio-economica-cultural-i-social-de-badalona-foto-xesbdn

Un total de 40 entitats de l’economia social, cultural i del comerç de Badalona reclamen un pla de xoc per lluitar contra la crisi produïda per la covid

La iniciativa de l’economia social intentarà ajuntar-se amb moviments semblants impulsats per sindicats i associacions de veïns i diverses entitat que defensen el dret a l’habitatge digne
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/20

d-esquerra-a-dreta-ovidi-huertas-ccoo-julio-molina-favb-i-reyes-solaz-ugt

CCOO, UGT i FAVB urgeixen l’ajuntament de Badalona a crear una mesa de reconstrucció amb els interlocutors socials

Els tres organismes s’ofereixen a treballar amb la patronal i el consistori aportant el seu treball i iniciatives en una perspectiva no partidista
Llegir l'article complet