SANT JORDI 2020


Un Sant Jordi diferent


Llibreries, editorials i gremis proposen alternatives per celebrar la diada des de casa


llibres-sant-jordi-badalona
 Il·lustració gràfica d'un llibre


Olaya Marín - 16/04/20         

twitter share   facebook share

Enguany les places no acolliran parades de llibres i els carrers no s’ompliran de roses. Tot i que no es podrà celebrar la diada de Sant Jordi a causa de la crisi del Covid-19, diferents llibreries, editorials i gremis han proposat alternatives per fer-ho des de casa. 

 

El Gremi de Llibreters presenta la iniciativa #LlibresAlAire. Els llibreters fan una crida perquè tothom surti a les finestres, terrats, patis o balcons a llegir en veu alta i aplaudeixin a la seva llibreria de referència. La convocatòria és a les 12h i a les 18h. 

 

La llibreria badalonina Saltamartí Llibres ha signat un manifest on demana als lectors i lectores que en cas de voler comprar llibres, accedeixin als sistemes de compra avançada i els recullin un cop acabi el confinament . D'aquesta manera, es pot ajudar a resoldre problemes de liquiditat de les llibreries. La recollida posterior es deu al fet que no volen promoure l’enviament de milions de comandes a través de repartidors en la situació actual. En el mateix manifest, denuncien que hi hagi empreses de distribució fent competència deslleial aprofitant la situació d’emergència sanitària per fer promoció de venda i enviaments de llibres. 

 

Així mateix, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha publicat un comunicat on exigeix als governs que “assumeixin les responsabilitats que tenen en la protecció de la literatura catalana i tothom que la fa possible” i demanen a la ciutadania que comprin llibres per salvaguardar la diada de Sant Jordi. 

 

D’altra banda, el Gremi de Floristes presenta #SantJordiAlsBalcons. Amb aquesta iniciativa volen que tothom decori casa seva amb dibuixos de dracs, roses, contes o portades de llibres. Les deu fotografies amb més m’agrada a les xarxes socials, rebran un lot de llibres infantils. A més, han creat un mapa de les floristeries que ofereixen servei de compra online o per encàrrec amb entrega domiciliaria. Sota el lema #RosaDeSantJordiACasa, volen donar sortida al cultiu de roses dels productors del Maresme i ajudar al col·lectiu de les floristeries. 

 

Iniciatives promogudes per les editorials

L’associació Llegir en Català ha arribat a un acord amb el portal de venda Libelista. Amb el lema ‘Obrim Finestres!’, qualsevol lector podrà regalar (o regalar-se) llibres. A aquest web el comprador pot escollir la llibreria on vol comprar els llibres i, un cop es reprengui l’activitat comercial, els rep casa o els passa a recollir a la botiga seleccionada. 

 

Llegir en Català és una associació d’editorials independents formada per Alrevés Editorial, Bira Biro, Edicions Saldonar, Les Hores, L’Avenç, Raig Verd, Sembra Llibres i Tigre de Paper. 

 

En paral·lel, 37 editorials independents s’han unit per demanar als lectors que comprin llibres per Sant Jordi a través del sistema que cada persona consideri més adient. Actualment, existeixen plataformes col·lectives com Libelista o Llibreries Obertes i parades virtuals de Sant Jordi. Segons expliquen, la compra de llibres els ajudarà a mantenir alguns projectes literaris i pal·liar les conseqüències de la crisi. 

 

Les editorials que formen part de la iniciativa #DesconfinemElsLlibres són Són Adesiara, AdiA, Afers, Alrevés, Angle, Arcàdia, Bindi Books, Birabiro, Cafè central, Club Editor, Cossetània, Edicions de 1984, Edicions del Periscopi, Edicions Sidillà, El Gall Editor, Eumo, Fonoll, Godall Edicions, Karwàn, La Ela geminada, LaBreu, L'Altra, L'Avenç, Les Hores, Lleonard Muntaner, Mai més, Males Herbes, Mosaics Llibres, Pol·len Edicions, Poncianes, Quid Pro Quo, Raig Verd, Saldonar, Sembra Llibres, Símbol Editors, Tigre de Paper i Viena Edicions.

 

Així mateix, l’editorial Virus oferirà un 5% de descompte al seu web des del divendres 17 d’abril fins al dijous 23 d’abril. La novetat és que un cop es faci la tria dels llibres, el comprador pot escollir a quina llibreria vol recollir-los un cop acabi l’estat d’alarma. Actualment, hi ha més de seixanta llibreries adherides a la campanya #SantJordiEntreTotes. Les botigues rebran un 30% de l’import total de la venda. 

 

Nova data proposada 

Tot i les diferents idees que han sorgit aquests dies, la Cambra del Llibre, el Gremi de Floristes i el Gremi de Llibreters de Catalunya proposen celebrar la festa el 23 de juliol. Segons expliquen, la festa es faria en un format adaptat a l’estiu i en unes condicions determinades per les autoritats sanitàries i els governs. Els gremis s’han posat a disposició de les diferents administracions públiques per trobar les fórmules més adequades per celebrar-la.

 

CULTURES

30/06/20

montserrat-butxaca-puigreig-poesia

“Dins d'aquest univers literari en el qual cerco la meva veu pròpia amb tants pares literaris, em vaig preguntar: on són les mares literàries?”

Entrevistem a la poeta Montserrat Butxaca, guanyadora del 20è Premi Betúlia de Poesia - Memorial Carme Guasch pel seu poemari 'Amfíbia'
Llegir l'article complet
CULTURES

25/06/20

musica-badalona

Nova precarietat? No, gràcies!

El sector musical en temps de la Covid-19
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/06/20

nova-uci-neonatal-can-ruti

L'Hospital de Can Ruti inaugura els nous espais de l'UCI neonatal

La 6a planta de la Torre Maternoinfantil s'ha habilitat per donar cabuda a 10 llits de crític i 15 de semicrític que donaran cobertura a tota l'àrea del Barcelonès Nord i del Maresme
Llegir l'article complet
CONVIURE

16/06/20

accio-reivindicativa-d-els-verds-de-badalona-per-al-tancament-de-la-incineradora-tersa-de-sant-adria-de-besos-i-en-defensa-de-l-estrategia-catalana-del-residu-zero

Col·lapse dels residus municipals: emergència climàtica i estafa ecosocial

L'Àrea Metropolitana de Barcelona va generar l'any 2018 un total d'1,5 milions de tones de residus. El fracàs de la recollida selectiva a Catalunya es concentra a l’àmbit metropolità i especialment al Barcelonès, comarca on s’obtenen els pitjors resultats. Badalona només recull el 27%.
Llegir l'article complet