CONVIURE


Les persones sense llar que s’estan a Casagemes temen que les tornin a enviar al carrer després del confinament


El poliesportiu acull entre cinquanta i seixanta persones


llits-poliesportiu-casagemes
 Els llits habilitats al poliesportiu de Casagemes (Foto: Ricardo Patrón)


Benjamín Recacha - 20/04/20         

twitter share   facebook share

Fa un any, el Ricardo Patrón ajudava a posar en condicions l’antic local de jocs recreatius del carreró Can Llagosta per acollir persones sense llar. Ell n’era un dels residents. Ara s’està al poliesportiu de Casagemes, que l’Ajuntament de Badalona ha habilitat com a alberg temporal amb motiu de l’alarma sanitària pel coronavirus Covid-19. Hi viuen entre cinquanta i seixanta persones, que “tenen garantida l’alimentació, la higiene, la pernocta i el seguiment mèdic a través de les coordinacions que es fan amb Badalona Serveis Assistencials i la presència diària d’una auxiliar clínica”, expliquen fonts municipals.

 

El Ricardo hi és des de finals de març, poc després que s’habilités l’espai amb una vuitantena de llits. “Aquí menjo tres vegades al dia, dormo bé, em puc dutxar... Però què passarà quan això s’acabi? Ens enviaran al carrer de nou?”. És la mateixa inquietud que mostren altres companys. “Quan sortim d’aquí, on ens enviaran? Ens deixaran al carrer, com estàvem, o ens donaran alguna cosa  per poder viure en condicions?”, es pregunta l’Antonio Morales.

 

 “Quina solució ens donaran? Aquí no ens informen. Som persones que venim del carrer, i ens agradaria saber què passarà amb nosaltres, que hi hagués més sensibilitat respecte a la nostra situació”, expressa un altre resident.

 

“Valorem la possibilitat d’obrir recursos específics”

Des de l’ajuntament indiquen que estan fent el seguiment de les persones ateses a Casagemes “amb l’objectiu de fer els acompanyaments pertinents en el moment que s’acabi la situació d’alarma, i valorant la possibilitat d’obrir recursos específics per atendre les persones sense llar”.

 

Badalona no compta amb cap recurs d’estada permanent per a la gent que ha de viure al carrer. Amb motiu de l’Operació Hivern, les entitats que componen la Taula Sense Llar i els Serveis Socials municipals van habilitar al carrer Víctor Balaguer, a La Salut, un espai amb capacitat per a 25 persones, que és on ara es fa el triatge d’admissió a Casagemes. Un treballador social i personal mèdic municipal s’encarreguen de descartar que presentin simptomatologia associada al Covid-19 o altres malalties abans de traslladar-les al poliesportiu. “En altres casos, es valora la seva derivació a serveis de salut i específics”, assenyalen fonts del consistori.

 

El Ricardo va passar pel local de La Salut, on li van desinfectar totes les pertinences, i a l’arribada a Casagemes les hi van tornar a desinfectar. A l’alberg temporal compten amb atenció continuada en diferents torns, cada un cobert per tres educadors socials i tres tècnics d’integració social. Al matí, a més, hi ha una auxiliar clínica.

 

Els residents amb què hem pogut parlar, però, consideren que són uns recursos escassos. “Hi ha persones malaltes del cor i amb problemes d’esquena. Ens van dir que hi hauria un metge, però hem hagut d’insistir perquè ens posin una infermera, que fa el que pot amb els pocs recursos amb què compta”, diuen.

 

Dos lavabos per a cinquanta persones

També es queixen que només disposen de dos lavabos per a més de cinquanta persones. “No és lògic”, resumeix l’Antonio Morales. L’altra inquietud que expressen es refereix als protocols de prevenció sanitària del personal. “Nosaltres hem seguit un protocol estricte per assegurar que cap resident està contagiat amb el coronavirus”, indica el Ricardo Patrón, “però els treballadors, que cada dia entren i surten, no es canvien de roba i sovint no porten mascareta ni guants”, afirma. Des de l’ajuntament, però, assenyalen que “el personal s’acull al pla de contingència de l’empresa contractada, elaborat seguint les directrius establertes per les autoritats sanitàries: l’Organització Mundial de la Salut, el Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El personal tècnic de l’ajuntament supervisa el compliment de les mesures”.

 

Des que es va habilitar el poliesportiu, algunes de les persones que s’hi van derivar han decidit marxar, “perquè troben una alternativa o perquè no són capaces d’adaptar-se a les normes de convivència”, indiquen les fonts municipals. En aquests casos, l’ajuntament, a través dels tècnics adscrits a l’equip d’atenció a les persones sense sostre (EDAPS), “en fa el seguiment per tal de valorar-ne el seu estat i assegurar que tenen accés a aliments. En els casos que requereixin ingrés involuntari en recursos específics, es posa en coneixement de la fiscalia i es treballa per millorar la coordinació amb Guàrdia Urbana”.

 

Malgrat que hi ha recursos d’oci, com televisió, jocs de taula, zona de lectura, i una taula de ping-pong, i que els educadors destinats a l’alberg organitzen algunes activitats, els residents troben a faltar més dinamització. “Vam pintar dos llençols per penjar-los, i com que es van gastar els retoladors ja no hem tornat a pintar”, comenta el Ricardo. “Ens podrien ensenyar coses pràctiques mentre ens estem aquí; a fer servir els desfibril·ladors, per exemple”, suggereix.

 

La principal inquietud, però, és respecte al què vindrà. El Juan Carlos López i el David Martínez fa més de dos anys que viuen al carrer. “A veure si aconseguim que s’habilitin albergs per a les persones sense sostre”, coincideixen. L’Agustín Fortes, veí de Badalona que porta “força anys al carrer, a intervals, per diverses circumstàncies”, també reclama “que l’ajuntament prengui les mesures necessàries per posar solucions a les persones sense llar”.

 

Els recursos disponibles a Badalona (actius també durant aquestes setmanes) són els que ofereixen les entitats que s’integren a la Taula Sense Llar: Càritas, Fundació Acollida i Esperança, Fundació Roca i Pi, Creu Roja, Fundació Mambré, i Folre, el centre diürn de Càritas que ofereix servei de dutxa i àpats al carrer de l’Arnús.

 

Fa un any, el Ricardo Patrón ajudava l’Andrés Peláez a transformar el local del carreró Can Llagosta en una llar per a persones sense sostre. Volien tirar endavant un projecte de dinamització social per a gent sense recursos, amb la complicitat del barri. Abans de la crisi sanitària, al Ricardo li havia sortit la possibilitat de compartir un pis de lloguer amb altres persones. Ell i els seus companys temporals de Casagemes, com tothom, volen un sostre. “Vam demanar per escrit una reunió amb l’ajuntament, amb un paper signat per un grup de les persones que ens trobem aquí, però no ens han fet cas”, lamenta. “Potser torno amb l’Andrés”, conclou, tot i ser conscient de les dificultats d’una iniciativa que el seu impulsor principal tracta de mantenir viva.

 

Reconnectant al Besòs

Fa un any també, el Consorci del Besòs esperava la resolució de les Urban Innovative Actions amb l’esperança que el projecte Reconnectant al Besòs fos subvencionat amb fons europeus. Havien de cobrir el 80% dels 5,5 milions d’euros previstos per invertir en tres anys en l’acompanyament de 300 persones en situació d’alta vulnerabilitat residencial. El projecte, però, no va resultar guanyador i ha calgut redimensionar-lo.

 

L’alternativa era, segons explicava en aquell moment la gestora de projectes de l’àmbit social del Consorci, Marta Giralt, una actuació menys ambiciosa per acompanyar un centenar de persones de l’àmbit geogràfic de la Conca del Besòs, amb la solució residencial com a objectiu prioritari.

 

Des de l’Ajuntament de Badalona expliquen que el projecte continua endavant “amb algunes millores, incorporació de nous agents i recursos”. Amb motiu de l’emergència sanitària, els ajuntaments que integren el Consorci del Besòs “estem en contacte per valorar conjuntament els recursos que cada municipi té per atendre les persones sense llar. Fruit d’aquesta col·laboració l’Ajuntament de Sant Adrià ens ha derivat persones al recurs de Casagemes”.

 

Pel que fa a Reconnectant al Besòs, el gener de 2019 l’Ajuntament de Badalona va aprovar una moció de suport al projecte. Abans del confinament, “s’havia presentat una proposta de treball conjunt, que incloïa ampliar els límits geogràfics del Consorci del Besòs per a l’abordatge de temes socials i un protocol d’actuacions i estratègies conjuntes en l’àmbit del sensellarisme”. Aquesta proposta l’hauran d’aprovar els Plens municipals de cada ajuntament.  


CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet
CULTURES

10/05/20

badalona-balla

El Muba publica una cançó amb motiu de les Festes de Maig 2020

Grava't ballant la cançó i guanya dos mesos de classes al Muba!
Llegir l'article complet