CONVIURE


Així viuen els infants i els joves el confinament


Hem parlat amb la canalla i el jovent de Badalona perquè ens expliquin com estan vivint aquests dies a casa


material-escolar-badalona-confinament
 Material escolar i lúdic (Foto: Míriam Ibáñez)


Míriam Ibáñez - 21/04/20         

twitter share   facebook share

L’Àlex és veí de Llefià i ja ha perdut el compte dels dies que porta a casa. Aquest mes ell i la seva mare han descobert l’origami i els mandales. Tot i els nous descobriments, em comenta que ha arribat al punt de no entretenir-se gairebé amb res. La seva principal distracció és gravar-se jugant a l’ordinador i penjar els vídeos al seu canal de YouTube. L’Àlex troba a faltar l’escola. Per a ell seria molt trist no poder tornar a classe perquè altres anys no portava bé els estudis i aquest cop li estava anant molt bé el curs. “Quiero salir ya a la calle pero no con este rollo del coronavirus”, diu l’Àlex. M’explica que sovint vol anar a tirar les escombraries però que sortir al carrer li fa una mica de por. Pel que va escoltant a les notícies, creu que encara queda molt per poder sortir al carrer, però ja s’imagina anant amb la bicicleta a la platja de Badalona.

 

A Montigalà viu l’Emma, la seva estratègia per a fer front al confinament ha sigut veure sèries i no parar de fer coses. Ella ho ha provat tot aquests dies: s’ha entretingut amb activitats al balcó, ha jugat al Twister, ha fet exercicis de ioga i ha ballat. M’explica que la seva germana Marta té un calendari, però que no el miren gaire, per això no sap quants dies fa que no surt al carrer. Abans de declarar-se el confinament, l’Emma havia de començar classes de piano. Està desitjant que la situació millori per poder tocar. Aquestes setmanes per anar practicant utilitza el mòbil i va component cançons. Amb el pas de les setmanes, a casa han notat que un dia pot tenir molts matisos, des de moments d’eufòria i riures a estones d’avorriment i ànims baixos. La incertesa és el que més costa gestionar, assegura la mare.

 

L'Ian té deu anys i el seu germà Aleix en té set. Tots dos viuen al barri de la Morera. Aquest primer mes de confinament se'ls hi ha fet llarg, em diuen. Per divertir-se fan manualitats i preparen receptes de cuina en família. També juguen amb el mòbil i la tauleta. Els hi agradaria molt tornar a l'escola per poder jugar al pati i estar amb els amics. Si estigués permès sortir al carrer, tots do tenen clar que sortirien però, al mateix temps, són conscients de la situació i no volen contagiar-se. L'Ian em comenta que l'avorriment fa que s’enfadin més que abans. Com a moltes altres llars, la mare i el pare treballen i m’expliquen que no tindran altra opció que deixar als seus fills amb l'avi i l'àvia, conscients del risc que això implica per les persones grans. A casa creuen que no s'està pensant suficient en les famílies amb infants.

 

A en Llull, en canvi, el temps li ha passat volant. “He perdut la noció del temps', em diu. El col·legi li envia activitats, per anar fent a casa, però està preocupat per si comença primer de l'ESO sense haver pogut recuperar el temari que hauria d'haver fet a l’escola. Diu que està aprofitant el confinament per fer pastissos i que s'ha aficionat a muntar i desmuntar aparells elèctrics per saber com funcionen. En Llull viu al Centre i s’imagina sortint al carrer, d'aquí a unes setmanes, amb mascareta i guants. Creu que estaria bé que els nens i nenes poguessin sortir una estona al carrer perquè pensa en les famílies que no tenen terrassa, balcó o viuen en pisos petits i imagina que ho deuen estar passant malament. Quan acabi el confinament vol pujar a la Creu de Montigalà i està desitjant anar al poble, caminar fins al riu i passejar pel bosc. Tot i que estar tancat a casa no li agrada gaire, valora molt positivament que no hi hagi tanta contaminació.

 

La Clàudia té sis anys. Al matí juga i a la tarda fa deures. A casa tant la mare com el pare treballen i s'organitzen per torns. A vegades s'avorreix i aprofita per fer manualitats i molts dibuixos. Ella diu que li agrada fer classes en línia, però que també vol que arribi l’estiu per anar de vacances. La Clàudia viu al barri del Gorg i s'ha acostumat a estar a casa però té ganes de sortir 'a respirar aire fresc”, patinar i veure les amigues.

 

'El desànim i la resignació són patents en molts joves'

La Sandra Sánchez Cano és psicòloga infantil i juvenil. Tot i el confinament, segueix donant suport a les famílies usuàries del centre Sana de Badalona. 'Les primeres setmanes van ser de sorpresa absoluta, les famílies ens feien arribar que els seus infants estaven perfectament', comenta la psicòloga. Segons ella, aquesta reacció s'hauria donat per l'alliberament que suposa deixar d'anar a l'escola i la possibilitat d’estar més estona al costat dels familiars. Aquests últims dies la situació ha canviat, explica. Els infants i els joves comencen a estar cansats i amb les emocions més desbordades. La psicòloga ha observat que el desànim i la resignació són patents en molts joves. Per aquest motiu, creu que qualsevol mesura que permeti normalitzar una mica la situació seria molt positiva per ells i elles. Veu amb bons ulls que els infants puguin gaudir d'una estona diària d'aire lliure, 'si bé els adults poden trencar, mínimament, el confinament per anar a comprar o a passejar el gos, els nens i nenes no ho poden fer”, afirma.

 

Per afrontar el confinament l’especialista suggereix que adults i infants es mantinguin al dia de la situació, però que en cap cas se saturin d’informació. “Els nens tenen una gran capacitat d’adaptació”, comenta ella. Són molt perceptius a les emocions de les persones que els envolten i és important que puguin posar nom a allò que estan vivint, afegeix. Aquests dies observa que les famílies amb infants i joves tenen dificultats per organitzar-se. Recomana intentar establir horaris i rutines on poder dedicar temps a temes acadèmics, gaudir d’estones lúdiques, moments d’activitat física o relaxació, espais en família i temps per una o un mateix. Per fer més fàcil el confinament ens suggereix mantenir en ordre l’espai perquè això ajudarà a ordenar les nostres emocions. La Sandra creu que tot i que la situació sanitària i econòmica és molt complicada, no hauríem d’oblidar el benestar dels menors i hauríem de tenir present que les eines a l’abast dels infants i joves o les seves capacitats d’aprenentatge poden ser molt diferents.


CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet
CULTURES

10/05/20

badalona-balla

El Muba publica una cançó amb motiu de les Festes de Maig 2020

Grava't ballant la cançó i guanya dos mesos de classes al Muba!
Llegir l'article complet