CONVIURE


L'emergència social de Badalona a debat


Ómnium Barcelonès Nord reuneix a Sheila González, Maria Nadeu, Jordi López i Oleguer Camps per debatre sobre l'emergència social de Badalona


omnium-barcelones-nord-debat-emergencia-social
 Plou sobre mullat | Emergència social


Olaya Marín - 10/06/20         

twitter share   facebook share

L'emergència social que viu Badalona s'ha agreujat amb la crisi derivada per la Covid-19. La pobresa i la precarietat ja estaven presents abans que arribés la pandèmia. Sheila González (doctora en Polítiques Públiques i col·laboradora de la Fundació Jaume Bofill), Maria Nadeu (directora de la Fundació Salut Alta), Jordi López (enginyer i membre de Llefi@net) i Oleguer Camps (Sindicat de Llogateres) van parlar el passat dilluns sobre la situació social actual a Badalona a un debat organitzat per Ómnium Barcelonès Nord.

Tots quatre van coincidir que Badalona no viu una emergència social puntual, és per aquesta raó que van remarcar la necessitat d'incorporar mesures que generin canvis estructurals. 'Cal que es garanteixi una interlocució directa i regular entre les entitats, els serveis i l'administració local. Dissenyar mesures, plans i models de ciutat a nivell d'atenció social que generin canvis estructurals, no mesures pal·liatives o d'emergència', va explicar la Maria Nadeu.

Durant el confinament es va demostrar que tot i que l'administració local té les eines per detectar situacions de vulnerabilitat, van ser les xarxes ciutadanes i les entitats les que van demostrar la seva capacitat de donar resposta, com ara la Xarxa Solidària de Badalona o el projecte ConnectaTic. 'Cal coordinar-nos, crear plans de mesures urgents i canvis estructurals. Cooperar entre ens públics i privats i incrementar els pressupostos. Hem detectat situacions que vulneren drets, cal organitzar-se per fer pressió', va comentar la Maria.

Manca de recursos

Un dels temes centrals del debat va ser com ha afectat la pandèmia als infants que viuen a la ciutat. 'Les situacions d'acompanyament a la infància han estat molt diverses. Les escoles van tancar i es van detectar barreres d'aprenentatge, com ara l'accés, les connexions i l'acompanyament de les famílies. Una enquesta publicada durant la segona setmana del confinament assegurava que el 44% dels infants disposaven d'un dispositiu individual, mentre que a les famílies amb rendes més baixes només en tenien accés el 25% dels nens i nenes', va relatar la Sheila González.

La Sheila González va assegurar que cal lluitar contra la segregació escolar per donar una resposta equitativa durant el temps de confinament. 'Preveure que els recursos i les necessitats de les escoles són equilibrats és necessari', va explicar. Va remarcar que per digitalitzar les escoles cal formar als docents, però també aconseguir que els infants entenguin el procés d'aprenentatge a distància i acompanyar a les famílies perquè sàpiguen quin és el seu rol.

A les diferents barreres d'aprenentatge, es va sumar la manca de recursos. Molts ciutadans viuen de l'economia submergida i es van trobar sense poder treballar, sense estalvis i sense la possibilitat de demanar ajudes. 'Ens vam trobar que la gent no podia fer front a les necessitats bàsiques. La gent ha patit angoixa, por i ansietat per tot el que s'ha derivat del confinament. S'ha parlat de la salut física, però no de la salut mental i emocional'. Així mateix, moltes d'aquestes persones van haver de viure el confinament a habitatges insalubres o amb molt poques mesures d'habitabilitat. 'Les escoles als barris com La Salut són espais on els infants poden seguir rutines, menjar calent, parlar el català, socialitzar. És un espai protegit', va recordar la Maria.

El pagament dels lloguers ha estat un problema també per a moltes famílies. Molta gent es va quedar sense ingressos durant el confinament i no van poder fer front al pagament. 'Van reivindicar que es resolgués una suspensió del lloguer i el que es va fer per part del govern va ser apostar perquè l'economia rendista seguís funcionant. Es van pagar els lloguers a costa de les famílies', va denunciar l'Oleguer Camps.


HABITATGE

02/12/20

la-parella-va-tenir-el-fill-dimarts-i-te-anunciat-el-desnonament-dijous-3-de-desembre-foto-srsb

Insten el desallotjament judicial del pis a Sant Roc d’una parella dos dies després de tenir una criatura

La situació és delicada perquè la dona pateix covid-19 i a la llar hi viu també la sogra amb minusvalidesa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

albiol-ha-tret-pit-en-la-presentacio-de-l-enquesta-sociopolitica-de-badalona-2020-foto-tomeu-ferrer

La població de Badalona, satisfeta de viure-hi, mentre creix la percepció de mala imatge exterior de la ciutat

L’equip de govern de l’ajuntament s’atorga la millora en seguretat i neteja tot i que l’enquesta recull tot el 2020 i no pregunta en concret pel mandat actual
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

la-presencia-de-lleal-ha-presidit-la-concentracio-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

La concentració a Plaça de la Vila en favor dels presos polítics esdevé un homenatge a Jordi Lleial i Giralt

Centenars de persones omplen la plaça com en els moments àlgids de la demanda popular contra la repressió i en favor de l’amnistia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/11/20

poliesportiu-de-casagemes-foto-badalona-cat

Detecten nous brots de legionel·losi a instal·lacions esportives de Bufalà i de Casagemes

En aquests llocs es va detectar l’any 2019 els primers casos d’afectació causada pel bacteri i llavors l'ajuntament va aplicar un pla d’urgència en tres mesos
Llegir l'article complet