CONVIURE


L'emergència social de Badalona a debat


Ómnium Barcelonès Nord reuneix a Sheila González, Maria Nadeu, Jordi López i Oleguer Camps per debatre sobre l'emergència social de Badalona


omnium-barcelones-nord-debat-emergencia-social
 Plou sobre mullat | Emergència social


Olaya Marín - 10/06/20         

twitter share   facebook share

L'emergència social que viu Badalona s'ha agreujat amb la crisi derivada per la Covid-19. La pobresa i la precarietat ja estaven presents abans que arribés la pandèmia. Sheila González (doctora en Polítiques Públiques i col·laboradora de la Fundació Jaume Bofill), Maria Nadeu (directora de la Fundació Salut Alta), Jordi López (enginyer i membre de Llefi@net) i Oleguer Camps (Sindicat de Llogateres) van parlar el passat dilluns sobre la situació social actual a Badalona a un debat organitzat per Ómnium Barcelonès Nord.

Tots quatre van coincidir que Badalona no viu una emergència social puntual, és per aquesta raó que van remarcar la necessitat d'incorporar mesures que generin canvis estructurals. 'Cal que es garanteixi una interlocució directa i regular entre les entitats, els serveis i l'administració local. Dissenyar mesures, plans i models de ciutat a nivell d'atenció social que generin canvis estructurals, no mesures pal·liatives o d'emergència', va explicar la Maria Nadeu.

Durant el confinament es va demostrar que tot i que l'administració local té les eines per detectar situacions de vulnerabilitat, van ser les xarxes ciutadanes i les entitats les que van demostrar la seva capacitat de donar resposta, com ara la Xarxa Solidària de Badalona o el projecte ConnectaTic. 'Cal coordinar-nos, crear plans de mesures urgents i canvis estructurals. Cooperar entre ens públics i privats i incrementar els pressupostos. Hem detectat situacions que vulneren drets, cal organitzar-se per fer pressió', va comentar la Maria.

Manca de recursos

Un dels temes centrals del debat va ser com ha afectat la pandèmia als infants que viuen a la ciutat. 'Les situacions d'acompanyament a la infància han estat molt diverses. Les escoles van tancar i es van detectar barreres d'aprenentatge, com ara l'accés, les connexions i l'acompanyament de les famílies. Una enquesta publicada durant la segona setmana del confinament assegurava que el 44% dels infants disposaven d'un dispositiu individual, mentre que a les famílies amb rendes més baixes només en tenien accés el 25% dels nens i nenes', va relatar la Sheila González.

La Sheila González va assegurar que cal lluitar contra la segregació escolar per donar una resposta equitativa durant el temps de confinament. 'Preveure que els recursos i les necessitats de les escoles són equilibrats és necessari', va explicar. Va remarcar que per digitalitzar les escoles cal formar als docents, però també aconseguir que els infants entenguin el procés d'aprenentatge a distància i acompanyar a les famílies perquè sàpiguen quin és el seu rol.

A les diferents barreres d'aprenentatge, es va sumar la manca de recursos. Molts ciutadans viuen de l'economia submergida i es van trobar sense poder treballar, sense estalvis i sense la possibilitat de demanar ajudes. 'Ens vam trobar que la gent no podia fer front a les necessitats bàsiques. La gent ha patit angoixa, por i ansietat per tot el que s'ha derivat del confinament. S'ha parlat de la salut física, però no de la salut mental i emocional'. Així mateix, moltes d'aquestes persones van haver de viure el confinament a habitatges insalubres o amb molt poques mesures d'habitabilitat. 'Les escoles als barris com La Salut són espais on els infants poden seguir rutines, menjar calent, parlar el català, socialitzar. És un espai protegit', va recordar la Maria.

El pagament dels lloguers ha estat un problema també per a moltes famílies. Molta gent es va quedar sense ingressos durant el confinament i no van poder fer front al pagament. 'Van reivindicar que es resolgués una suspensió del lloguer i el que es va fer per part del govern va ser apostar perquè l'economia rendista seguís funcionant. Es van pagar els lloguers a costa de les famílies', va denunciar l'Oleguer Camps.


ACTUALITAT

10/07/20

xarxa-solidaria-de-badalona

La xarxa solidària de Badalona: molt més que 40.000 àpats repartits durant pandèmia

L’epidèmia de la covid-19 ha fet aflorar les grans necessitats que tenen les persones a la ciutat i també ha fet palesa la solidaritat que, sense esperar a l’acció oficial, ha fet bó el lema: «només el poble salva el poble»
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

08/07/20

image1

L’efecte letal de la covid 19 a les residències de gent gran de Badalona i comarca

La pandèmia ha causat morts a residències de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Residències que tenen grandària diferent i són privades o públiques. L’independent fa un primer recompte amb dades de la Generalitat
Llegir l'article complet
CULTURES

08/07/20

cartell-de-les-festes-confinades-de-maig

La comissió de festes titlla de «decisió política» la suspensió pel govern Albiol dels concerts de Festa Major

Critiquen que la justificació per no celebrar els actes musicals fos que a la ciutat no hi ha espais on puguin assistir els seus 224.000 veïns i veïnes
Llegir l'article complet
CONVIURE

07/07/20

platja-badalona-abocament-residus-pluja-canvi-climatic

'Bandera Negra' per a Badalona

Per primera vegada Badalona apareix a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals
Llegir l'article complet