CONVIURE


'Bandera Negra' per a Badalona


Per primera vegada Badalona apareix a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals


platja-badalona-abocament-residus-pluja-canvi-climatic
 La platja de Badalona després d'un abocament (Foto: Badalona Mar)


Olaya Marín - 07/07/20         

twitter share   facebook share

Badalona apareix per primera vegada a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals. Denuncien que el sistema inadequat de sanejament i les diferents deficiències en el procés de depuració de les aigües residuals de Badalona provoquen una sobresaturació del clavegueram, sobretot en els dies de pluja. Plàstics, restes d'animals morts i escombraries de tota mena arriben al mar a través dels tretze sobreeixidors existents en el col·lector de Llevant.

 

Des de la confederació d'ecologistes recalquen que la falta de transparència i la ineficiència de les diverses administracions públiques implicades en el procés de depuració – Ajuntament de Badalona, Platges AMB, ACA i EDAR del Besòs - fan que el problema empitjori any rere any i que la solució cada cop es trobi més lluny. “La situació actual és el resultat de la incompetència, de la infraestimació del problema i de la incapacitat dels diferents ens per treballar junts, de manera transparent i anticipada per i per al bé de la població”, recalquen a l'estudi.

 

Inadequat disseny de la xarxa de clavegueram

A l'informe de 'Banderes Negres' posen en evidència l'inadequat estat del col·lector i el pèssim disseny de la xarxa de clavegueram de la ciutat. Actualment, durant els episodis de pluja – encara que siguin de poca intensitat – el sistema de sanejament se sobresatura i, per tal d'evitar que arribi al carrer, l'aigua s'aboca directament al mar sense depurar a través dels 13 sobreeixidors que hi ha situats davant del mar. Durant els temporals d'aigua i vent el col·lector queda exposat o danyat, però no s'ha portat a terme cap solució, tot i la inversió en reparacions d'urgència i el projecte de traslladar-lo a la segona línia del mar.

 

L'aigua sense depurar que s'ha anat abocant durant els últims anys ha provocat una disminució de la qualitat de l'aigua a les platges de Badalona. Per exemple, l'any 2017 la Platja dels Pescadors va passar de ser “excel·lent” a “bona”, mentre que la Platja de la Mora no es va classificar.

 

L'estat de l'aigua durant la temporada de bany del 2019

Segons informen des de la confederació d'ecologistes, durant l'última temporada de bany va haver-hi més de deu episodis de vessaments d'aigua residuals els dies que va haver-hi pluja escassa. Així mateix, al setembre es va hissar la bandera verda a una de les platges de Badalona, tot i que es va demostrar que hi havia nivells no segurs per al bany a causa dels diferents bacteris detectats.

 

En una entrevista realitzada per l'Independent de Badalona el passat mes de desembre a la plataforma Badalona Mar, van alertar de la mala praxi de les administracions públiques davant d'aquestes situacions. “Quan vam començar a treballar, vam observar que durant tota la temporada d’estiu el compte de Twitter de ‘Platges de Badalona’ no va actualitzar les dades de vint dies diferents i que l’Ajuntament de Badalona tenia un web de dades obertes que no s’actualitzava des del 2015. Creiem que la seva obligació és informar a la gent, sobretot els dies que la salut del banyista està en perill. Una de les primeres petites victòries va ser aconseguir que actualitzessin les dades i registressin les banderes vermelles”, explicaven.

 

Així mateix, van demanar que es fessin estudis per saber què s'aboca al mar. “La gent no és conscient de tots els residus que arriben al mar. Els experts ja ens han dit que és impossible evitar que l’aigua de la pluja es pugui tractar abans que arribi al mar, però volem saber per què hi ha abocaments al mar quan no hi ha pluja. Si es fan estudis, es podran trobar les solucions als problemes”, recalcaven.

 

Conclusions del projecte BINGO

Des de l'any 2015, Badalona ha estat objecte d'estudi de BINGO (Bringing innovation to ongoing water managements), un projecte de recerca europeu per avaluar els impactes derivats del canvi climàtic a la ciutat i oferir coneixements i enes per fer front a les diferents problemàtiques.

 

Segons els resultats del projecte, Badalona ha de fer front a les fortes inundacions a la ciutat i als vessaments d'aigua no depurada al mar. Ambdues problemàtiques provocaran fortes conseqüències ambientals, socials i econòmiques.

 

Amb l'ajuda de les prediccions climàtiques de la Universitat Freie de Berlin, s'ha detectat que la ciutat de Badalona podria tenir en els anys vinents pluges més intenses i episodis més extrems. És a dir, augmentarà fins a un 35% el risc d'inundació.

Alguna de les solucions que proposen des de BINGO és ampliar la xarxa de drenatge, implementar sistemes urbans de drenatge sostenible o crear un sistema d'alerta davant d'inundacions i abocaments.


HABITATGE

02/12/20

la-parella-va-tenir-el-fill-dimarts-i-te-anunciat-el-desnonament-dijous-3-de-desembre-foto-srsb

Insten el desallotjament judicial del pis a Sant Roc d’una parella dos dies després de tenir una criatura

La situació és delicada perquè la dona pateix covid-19 i a la llar hi viu també la sogra amb minusvalidesa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

albiol-ha-tret-pit-en-la-presentacio-de-l-enquesta-sociopolitica-de-badalona-2020-foto-tomeu-ferrer

La població de Badalona, satisfeta de viure-hi, mentre creix la percepció de mala imatge exterior de la ciutat

L’equip de govern de l’ajuntament s’atorga la millora en seguretat i neteja tot i que l’enquesta recull tot el 2020 i no pregunta en concret pel mandat actual
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

la-presencia-de-lleal-ha-presidit-la-concentracio-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

La concentració a Plaça de la Vila en favor dels presos polítics esdevé un homenatge a Jordi Lleial i Giralt

Centenars de persones omplen la plaça com en els moments àlgids de la demanda popular contra la repressió i en favor de l’amnistia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/11/20

poliesportiu-de-casagemes-foto-badalona-cat

Detecten nous brots de legionel·losi a instal·lacions esportives de Bufalà i de Casagemes

En aquests llocs es va detectar l’any 2019 els primers casos d’afectació causada pel bacteri i llavors l'ajuntament va aplicar un pla d’urgència en tres mesos
Llegir l'article complet