CONVIURE


'Bandera Negra' per a Badalona


Per primera vegada Badalona apareix a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals


platja-badalona-abocament-residus-pluja-canvi-climatic
 La platja de Badalona després d'un abocament (Foto: Badalona Mar)


Olaya Marín - 07/07/20         

twitter share   facebook share

Badalona apareix per primera vegada a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals. Denuncien que el sistema inadequat de sanejament i les diferents deficiències en el procés de depuració de les aigües residuals de Badalona provoquen una sobresaturació del clavegueram, sobretot en els dies de pluja. Plàstics, restes d'animals morts i escombraries de tota mena arriben al mar a través dels tretze sobreeixidors existents en el col·lector de Llevant.

 

Des de la confederació d'ecologistes recalquen que la falta de transparència i la ineficiència de les diverses administracions públiques implicades en el procés de depuració – Ajuntament de Badalona, Platges AMB, ACA i EDAR del Besòs - fan que el problema empitjori any rere any i que la solució cada cop es trobi més lluny. “La situació actual és el resultat de la incompetència, de la infraestimació del problema i de la incapacitat dels diferents ens per treballar junts, de manera transparent i anticipada per i per al bé de la població”, recalquen a l'estudi.

 

Inadequat disseny de la xarxa de clavegueram

A l'informe de 'Banderes Negres' posen en evidència l'inadequat estat del col·lector i el pèssim disseny de la xarxa de clavegueram de la ciutat. Actualment, durant els episodis de pluja – encara que siguin de poca intensitat – el sistema de sanejament se sobresatura i, per tal d'evitar que arribi al carrer, l'aigua s'aboca directament al mar sense depurar a través dels 13 sobreeixidors que hi ha situats davant del mar. Durant els temporals d'aigua i vent el col·lector queda exposat o danyat, però no s'ha portat a terme cap solució, tot i la inversió en reparacions d'urgència i el projecte de traslladar-lo a la segona línia del mar.

 

L'aigua sense depurar que s'ha anat abocant durant els últims anys ha provocat una disminució de la qualitat de l'aigua a les platges de Badalona. Per exemple, l'any 2017 la Platja dels Pescadors va passar de ser “excel·lent” a “bona”, mentre que la Platja de la Mora no es va classificar.

 

L'estat de l'aigua durant la temporada de bany del 2019

Segons informen des de la confederació d'ecologistes, durant l'última temporada de bany va haver-hi més de deu episodis de vessaments d'aigua residuals els dies que va haver-hi pluja escassa. Així mateix, al setembre es va hissar la bandera verda a una de les platges de Badalona, tot i que es va demostrar que hi havia nivells no segurs per al bany a causa dels diferents bacteris detectats.

 

En una entrevista realitzada per l'Independent de Badalona el passat mes de desembre a la plataforma Badalona Mar, van alertar de la mala praxi de les administracions públiques davant d'aquestes situacions. “Quan vam començar a treballar, vam observar que durant tota la temporada d’estiu el compte de Twitter de ‘Platges de Badalona’ no va actualitzar les dades de vint dies diferents i que l’Ajuntament de Badalona tenia un web de dades obertes que no s’actualitzava des del 2015. Creiem que la seva obligació és informar a la gent, sobretot els dies que la salut del banyista està en perill. Una de les primeres petites victòries va ser aconseguir que actualitzessin les dades i registressin les banderes vermelles”, explicaven.

 

Així mateix, van demanar que es fessin estudis per saber què s'aboca al mar. “La gent no és conscient de tots els residus que arriben al mar. Els experts ja ens han dit que és impossible evitar que l’aigua de la pluja es pugui tractar abans que arribi al mar, però volem saber per què hi ha abocaments al mar quan no hi ha pluja. Si es fan estudis, es podran trobar les solucions als problemes”, recalcaven.

 

Conclusions del projecte BINGO

Des de l'any 2015, Badalona ha estat objecte d'estudi de BINGO (Bringing innovation to ongoing water managements), un projecte de recerca europeu per avaluar els impactes derivats del canvi climàtic a la ciutat i oferir coneixements i enes per fer front a les diferents problemàtiques.

 

Segons els resultats del projecte, Badalona ha de fer front a les fortes inundacions a la ciutat i als vessaments d'aigua no depurada al mar. Ambdues problemàtiques provocaran fortes conseqüències ambientals, socials i econòmiques.

 

Amb l'ajuda de les prediccions climàtiques de la Universitat Freie de Berlin, s'ha detectat que la ciutat de Badalona podria tenir en els anys vinents pluges més intenses i episodis més extrems. És a dir, augmentarà fins a un 35% el risc d'inundació.

Alguna de les solucions que proposen des de BINGO és ampliar la xarxa de drenatge, implementar sistemes urbans de drenatge sostenible o crear un sistema d'alerta davant d'inundacions i abocaments.


ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet