ACTUALITAT


L’efecte letal de la covid 19 a les residències de gent gran de Badalona i comarca


La pandèmia ha causat morts a residències de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Residències que tenen grandària diferent i són privades o públiques. L’independent fa un primer recompte amb dades de la Generalitat


image1
 Molts residents a centres de la tercera edat tenen malalties afegides


Tomeu Ferrer - 08/07/20         

twitter share   facebook share

La pandèmia causada pel coronavirus Covid 19 s’ha acarnissat, també a Badalona, en els més febles. Entre ells les persones de la tercera edat hostatjades en residències. Durant molt temps la Generalitat, emparant-se, curiosament en la llei de la Transparència, no ha facilitat les dades de morts a causa de la pandèmia en residències. Finalment i després d’una denúncia, el diari digital Infolibre ha aconseguit obtenir les xifres.

La Generalitat considera que fins al 5 de juliol van morir en residències de la tercera edat 4.099 persones que tenien el coronavirus o que presentaven símptomes compatibles amb la malaltia. Del total de morts, 1.651 tenien confirmat el covid-19 mentre que 2.240 oferien símptomes compatibles amb el virus.

 

L’informe de la publicació digital fa referència a les morts registrades corresponents al període d’entre el 2 de març i el 30 d’abril en 507 centres residencials catalans. A Catalunya, van morir al març i abril 3.891 residents amb covid-19 o símptomes compatibles. Això equival al 6,8% de totes les places existents (no sempre estan totes cobertes). En el cas dels grans grups, aquest percentatge oscil·la entre el 9,7% de Sanitas i el 14,5% de Amavir.

 

La informació d’Infolibre fa referència al llistat facilitat per la Generalitat. En alguns casos les residències s’identifiquen amb la localitat on estan ubicades, en altres no. Això fa més difícil esbrinar el grau d’afectació el coronavirus en centres de la tercera edat en cada població. L’Independent de Badalona ha buscat en el document oficial i ha trobat algunes dades que parlen de com ha afectat el flagell a la ciutat i també a poblacions del Barcelonès Nord.

 

Les dades sobre el nombre de persones mortes tenen dues procedències. D’una banda les que han estat diagnosticades amb les proves mèdiques corresponents i les denunciades per les funeràries com a sospitoses d’estar afectades per la pandèmia

 

El grup Ballesol té a Badalona un centre residencial on, segons la Generalitat, en les dates estimades es van produir 12 morts a conseqüència de la Covid-19. D’ells 2 amb diagnòstic i 10 amb símptomes. Ballesol té en total a Catalunya cinc centres amb 766 places i en total ha resitrat 92 morts. El grup és propietat de l’asseguradora Ocaso. La companyia d’assegurances té com a principals accionistes per les famílies de Modesto Álvarez Otero, Carlos Javier Álvarez Navarro i José Luis Díaz López. Els dos primers figuren entre els cent espanyols més rics de l'última llista Forbes, segons Infolibre.

 

Residències d’Eulen

 

Una altra residència afectada fatalment per la covid a Badalona va ser la Parc Serentill, propietat del grup Eulen. Segons la Generalitat en el període estudiat van morir en aquestes instal·lacions tres residents a causa de la pandèmia. Els tres casos compten com a sospitosos d’haver contret la covid-19. L'administradora única d'Eulen és María José Álvarez Mezquiriz, una de les dones més riques d'Espanya.

 

El centre residencial Berllor de Badalona ha estat també afectat per la pandèmia amb 17 persones mortes. D’elles 9 amb diagnòstic i 8 amb sospites.

 

El centre residencial del Llegat Roca i Pi de Badalona consta en la llista de la Generalitat amb 15 víctimes, 10 amb les proves realitzades i 5 amb símptomes.

 

La residència Meran també va patir l’epidèmia, segons la Generalitat el coronavirus va causar dues víctimes, una diagnosticada i la segona amb presumpció d’haver contret la malaltia.

 

La Generalitat és propietària de 63 residències, de les quals 43 les gestionen empreses o entitats. Segons la relació elaborada pel Govern, a la residència Sant Roc, es va produir en el període estudiat una defunció amb sospites d’haver estat causada per la covid. El mateix figura respecte a la residència Martal.

 

Pel que fa a la comarca el cas amb més afectació és el de la residència Matacàs, de Sant Adrià de Besòs, amb 17 residents morts per la malaltia i altres 20 que tenien símptomes.

A Santa Coloma de Gramenet també ha patit molt la residència de la gent gran 9 persones mortes amb diagnòstic i 23 amb sospites. En total, 32 víctimes.

 

A Teià la residència Amavir va patir dos decessos amb símptomes, segons l’estudi.

 


ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet