CULTURES


El Canyadó homenatja amb murals les figures de Lola Anglada i Joan Argenté


El barri té en marxa diversos murals destinats a recordar els personatges de la cultura més estimats de Badalona i alhora dignificar els espais comuns


imatge-clasica-del-mes-petit-de-tots-de-lola-anglada-fot-absure2000sac
 imatge clàsica del més petit de tots, de Lola Anglada, fot: Absure2000sac


Redacció - 23/07/20         

twitter share   facebook share

L’associació de veïns i veïnes de Canyadó impulsa la realització de dos grans murals en honor de Lola Anglada i de Joan Argenté , dos personatges de la cultura, ell veí de la ciutat, i ella durant molts anys va viure a Tiana. El barri ja va honorar fa un temps la dibuixant posant el seu nom a una escola.

 

El 14 de juliol passat el barri de Canyadó va iniciar aprofitant el parèntesi donat per la sortida del confinament de la covid 19, la realització de diversos murals en record de les figures de Lola Anglada i de Joan Argenté. La idea, segons l’entitat veïnal és, a més de recordar els personatges, dignificar el barri i els seus espais comuns.

 

Lola Anglada sempre ha estat molt estimada al Canyadó. L’estima es va concretar, l’any 1979, just recuperada la democràcia, «quan es decideix rebatejar el nom de l’escola amb el de la coneguda autora infantil que aleshores ja vivia a Tiana. Un dels carrers, entre l’escola i l’antiga caserna, va adoptar el seu nom. Aleshores era corrent que gent del barri pugés a Tiana per fer-li visites», afirma l’associació veïnal.

 

Anglada sempre va ser una artista compromesa amb la democràcia i amb Catalunya. Per això, la seva més popular ha estat «El més petit de tots», imatge de la portada del llibre de contes que va fer aquesta artista.

 

Per la seva banda, el badaloní Joan Argenté té presència al barri des del 2015, moment en el qual es va inaugurar la biblioteca que du el seu nom i que el barri comparteix amb Casagemes. El mural recull diverses obres d’autors que estan presents en l’imaginari del barri com Eduard Marquina, Jacinto Benavente i Pompeu Fabra. La poesia que està escrita al costat de la seva efígie és la de «Tu i jo ens estem al món».

 

Els murals s’han inspirat en un que havia realitzat un veí del barri el 2017 amb la imatge 'd'El Més Petit de Tots' . Tots ells s’han fet a la Plaça Lola Anglada on hi ha la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté. L’autoria d’aquests nous murals és obra de quatre badalonins professionals que usen el pseudònim d'Absure2000sac.

 

 


HABITATGE

02/12/20

la-parella-va-tenir-el-fill-dimarts-i-te-anunciat-el-desnonament-dijous-3-de-desembre-foto-srsb

Insten el desallotjament judicial del pis a Sant Roc d’una parella dos dies després de tenir una criatura

La situació és delicada perquè la dona pateix covid-19 i a la llar hi viu també la sogra amb minusvalidesa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

albiol-ha-tret-pit-en-la-presentacio-de-l-enquesta-sociopolitica-de-badalona-2020-foto-tomeu-ferrer

La població de Badalona, satisfeta de viure-hi, mentre creix la percepció de mala imatge exterior de la ciutat

L’equip de govern de l’ajuntament s’atorga la millora en seguretat i neteja tot i que l’enquesta recull tot el 2020 i no pregunta en concret pel mandat actual
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

la-presencia-de-lleal-ha-presidit-la-concentracio-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

La concentració a Plaça de la Vila en favor dels presos polítics esdevé un homenatge a Jordi Lleial i Giralt

Centenars de persones omplen la plaça com en els moments àlgids de la demanda popular contra la repressió i en favor de l’amnistia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/11/20

poliesportiu-de-casagemes-foto-badalona-cat

Detecten nous brots de legionel·losi a instal·lacions esportives de Bufalà i de Casagemes

En aquests llocs es va detectar l’any 2019 els primers casos d’afectació causada pel bacteri i llavors l'ajuntament va aplicar un pla d’urgència en tres mesos
Llegir l'article complet