ACTUALITAT


La figura de Salvador Allende explicada als joves


El Comitè Cívic de Badalona honora com cada 11 de setembre la memòria del president constitucional de Xile derrocat per un cop d’Estat de dretes


salvador-allende-president-constitucional-de-xile-derrocat-per-un-cop-d-estat
 Salvador Allende, president constitucional de Xile, derrocat per un cop d'Estat


Tomeu Ferrer - 07/09/20         

twitter share   facebook share

Les entitats que formen el comitè cívic Salvador Allende commemoren el pròxim 11 de setembre la mort com a conseqüència d’un cop d’Estat dretà, del que va ser president constitucional de Xile entre 1970 i 1973 quan els militars encapçalats per Augusto Pinochet van trencar l’ordre constitucional i van estroncar el que es va conèixer com a via xilena al socialisme.

 

L’acte, com cada any, se celebrarà a la plaça Salvador Allende a les 13 hores, al barri de La Salut. El Comitè Cívic Salvador Allende de Badalona està format per més d’una trentena d’entitats badalonines, entre elles les associacions veïnals de La Salut i Llefià, el Casal d’Amistat amb Cuba de Badalona i diverses entitats socials i partits polítics.

 

Enguany els organitzadors comuniquen que atesa la situació sanitària causada per la Covid, l’acte d’homenatge es farà amb totes les cauteles aconsellades per les autoritats sanitàries.

 

La pregunta és: perquè tossudament es fa homenatge a Badalona a Salvador Allende, en una data, l’11 de setembre, que coincideix amb la diada nacional de Catalunya?

 

Una de les respostes podria ser perquè allò que significa Allende va més enllà de Xile i afecta els demòcrates i progressistes d’arreu.

 

Salvador Allende era metge, membre del Partit Socialista de Xile, persona de llarga activitat política i parlamentària en un país que, a diferència d’altres de Sudamèrica, tenia una tradició arrelada de respecte constitucional.

 

L’any 1970 al capdavant d’una coalició formada entre els partits socialista i comunista de Xile es va crear la coalició Unidad Popular. El programa pretenia aplicar reformes socials en el camí d’assolir el socialisme tot respectant els mecanismes de la democràcia parlamentària. Era una proposta inèdita a Amèrica impulsada per la tradició xilena de respecte als resultats electorals.

 

El que inicialment va disputar el liderat a Allende a la Unidad Popular va ser el poeta i premi Nobel, Pablo Neruda, que tenia el suport del Partit Comunista de Xile, més tard l’intel·lectual va defensar, sempre com a diplomàtic i personalment, el seu president i amic.

 

Els resultats electorals de 1970 suposen que Allende aconseguís un 36,6% dels vots, Alessendri, de la democràcia cristiana: 34,9%, i Tomic, de dreta dura, un: 27,8%.

 

A Washington, Richard Nixon va ordenar evitar que Allende assumís la presidència. La CIA va organitzar dos plans per detenir l'elecció d'Allende al Congrés.

L'assassinat del Comandant en Cap de l'Exèrcit, René Schneider (militar que respectava les lleis i la Constitució, defensant la funció apolítica de les forces armades) per grups d'extrema dreta finançats per la CIA, va facilitar un acord amb la Democràcia Cristiana que va permetre l'elecció d'Allende com a President de la República.

Aplicar el programa

Durant el seu mandat la Unidad Popular va intentar aplicar el seu programa. Un dels seus aspectes fonamentals era nacionalitzar la producció de coure. Xile és el maxim productor mundial d’aquest mineral.

Durant l'anomenat govern popular, el suport del poble augmentà a conseqüència de les reformes socials i econòmiques que s'inicien i, al mateix temps, el govern va controlar tota la campanya desestabilitzadora iniciada per la dreta i la Democràcia Cristiana. La Unidad Popular obté la majoria absoluta dels vots en les eleccions municipals del 1971 i més del 43% dels sufragis en les parlamentàries de 1973, superant àmpliament els anteriors resultats electorals de 1970.

Els sectors reaccionaris amb el suport exterior dels Estats Units dins del context històric de la guerra freda, es va crear un ambient de crispació favorable per a l'esclat del cop d’Estat que l'11 de setembre de 1973 va posar fi al govern popular i va desencadenar una onada de persecució i mort que va tenyir de sang els carrers de Xile.

 

Contra el que preveien els insurrectes, militars que havien jurat respecte a la Constitució xilena, Allende va plantar cara afrontant el bombardeig de la seu presidencial, el Palau de la Moneda. Des d’allà va emetre el seu últim discurs.

 

«Esta será seguramente la última oportunidad en que me pueda dirigir a ustedes. La Fuerza Aérea ha bombardeado las torres de Radio Portales y Radio Corporación.

Mis palabras no tienen amargura, sino decepción, y serán ellas el castigo moral para los que han traicionado el juramento que hicieron... soldados de Chile, comandantes en jefe titulares, el almirante Merino que se ha autodesignado, más el señor Mendoza, general rastrero... que sólo ayer manifestara su fidelidad y lealtad al gobierno, también se ha nominado director general de Carabineros.

Ante estos hechos, sólo me cabe decirle a los trabajadores: ¡Yo no voy a renunciar! Colocado en un tránsito histórico, pagaré con mi vida la lealtad del pueblo. Y les digo que tengo la certeza de que la semilla que entregáramos a la conciencia digna de miles y miles de chilenos, no podrá ser segada definitivamente.

Tienen la fuerza, podrán avasallarnos, pero no se detienen los procesos sociales ni con el crimen... ni con la fuerza. La historia es nuestra y la hacen los pueblos.

Trabajadores de mi patria: Quiero agradecerles la lealtad que siempre tuvieron, la confianza que depositaron en un hombre que sólo fue intérprete de grandes anhelos de justicia, que empeñó su palabra en que respetaría la Constitución y la ley y así lo hizo. En este momento definitivo, el último en que yo pueda dirigirme a ustedes,. quiero que aprovechen la lección. El capital foráneo, el imperialismo, unido a la reacción, creó el clima para que las Fuerzas Armadas rompieran su tradición, la que les enseñara Schneider y que reafirmara el comandante Araya, víctimas del mismo sector social que hoy estará en sus casas, esperando con mano ajena reconquistar el poder para seguir defendiendo sus granjerías y sus privilegios.

Me dirijo, sobre todo, a la modesta mujer de nuestra tierra, a la campesina que creyó en nosotros; a la obrera que trabajó más, a la madre que supo de nuestra preocupación por los niños. Me dirijo a los profesionales de la patria, a los profesionales patriotas, a los que hace días estuvieron trabajando contra la sedición auspiciada por los Colegios profesionales, colegios de clase para defender también las ventajas que una sociedad capitalista da a unos pocos. Me dirijo a la juventud, a aquellos que cantaron, entregaron su alegría y su espíritu de lucha. Me dirijo al hombre de Chile, al obrero, al campesino, al intelectual, a aquellos que serán perseguidos... porque en nuestro país el fascismo ya estuvo hace muchas horas presente en los atentados terroristas, volando los puentes, cortando la línea férrea, destruyendo los oleoductos y los gaseoductos, frente al silencio de los que tenían la obligación de proceder: estaban comprometidos. La historia los juzgará.

Seguramente Radio Magallanes será callada y el metal tranquilo de mi voz no llegará a ustedes. No importa, lo seguirán oyendo. Siempre estaré junto a ustedes. Por lo menos, mi recuerdo será el de un hombre digno que fue leal a la lealtad de los trabajadores.

El pueblo debe defenderse, pero no sacrificarse. El pueblo no debe dejarse arrasar ni acribillar, pero tampoco puede humillarse.

Trabajadores de mi patria: tengo fe en Chile y su destino. Superarán otros hombres este momento gris y amargo, donde la traición pretende imponerse. Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, de nuevo abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre para construir una sociedad mejor.

¡Viva Chile! ¡Viva el pueblo! ¡Vivan los trabajadores!

Éstas son mis últimas palabras y tengo la certeza de que mi sacrificio no será en vano. Tengo la certeza de que, por lo menos, habrá una lección moral que castigará la felonía, la cobardía y la traición».

 

El cop d’Estat va triomfar i va causar d’entrada més de 30.000 morts, sindicalistes, militants d’esquerres i demòcrates. Pinotxet va lliurar l’economia de Xile a l’ultraliberalisme. Actualment les pensions són privades i la gent gran del país viu abocada a la pobresa.

Debats oberts

Entre les esquerres, no cal oblidar que el cop d’Estat es va produir el 1973, amb Franco ja malalt, es va obrir debats encara no resolts. Un és si és vàlida l’aposta per usar només els mecanismes democràtics en el procés cap al socialisme en vista que la dreta no té problemes per usar el cop d’Estat quan veu els seus interessos en perill. El segon debat és si n’hi ha prou amb obtenir una majoria simple per tirar endavant un procés com la via xilena al socialisme o cal buscar aliances més amplies, que aigualeixen els programes, per assolir el mateix objectiu a un termini molt més llarg. La història és oberta.


CULTURES

20/07/21

les-portes-de-can-casacuberta-segueixen-tancades-despres-de-mes-d-un-any-foto-tomeu-ferrer

Can Casacuberta, una biblioteca tancada durant més d’un any, davant de l’etern i imprecís retorn a la ‘normalitat’

Escepticisme ciutadà davant l’enèsim anunci de l’alcalde Garcia Albiol, que afirma que les reparacions de l’equipament cultural estaran enllestides ‘cap a la tardor’.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

17/07/21

castell-de-focs-de-la-festa-major-d-agost-foto-felicia-sabater

Dotze entitats de Badalona surten en defensa de la Festa Major d’agost després que Albiol en qüestionés la continuïtat

Les organitzacions cíviques reclamen diàleg al consistori i reivindiquen la seva col·laboració en anteriors edicions en què va ser imprescindible una organització que preservés la salut i també la festa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

16/07/21

les-queixes-per-la-gestio-dels-serveis-socials-sovintegen-a-la-porta-de-l-edifici-del-viver-a-badalona-foto-tomeu-ferrer

La gestió municipal de Badalona punxa en seguretat ciutadana, serveis socials i transparència de l’administració, segons l’enquesta de l’AMB

La ciutat, a la cua en la qualificació de la gestió de la Guàrdia Urbana, també té la menor despesa i inversió per ciutadà, atén menys les emergències socials i suspèn en transparència de l’administració, segons el barem metropolità
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

16/07/21

imatge-del-judici-penal-pel-cas-que-es-va-suspendre-perque-la-sareb-ignorava-quina-era-la-propietat-que-reclama-foto-tomeu-ferrer

S’anul·la l’ordre de desallotjament de la nau del Progrés prevista pel 22 de juliol

Les entitats solidàries després de valorar la situació han comunicat que es manté la concentració del dia 18 a les 18 hores davant la Casa de la Vila de Badalona
Llegir l'article complet