CONVIURE HABITATGE


Radiografia d’un desnonament a Bufalà després del confinament


L’emergència habitacional torna als barris de Badalona un cop passada la breu treva de la primera onada de la pandèmia i les mesures adoptades pel govern central per no agreujar la crisi de la vivenda


piquet-solidari-davant-el-domicili-de-bufala-que-es-pretenia-desnonar-foto-tomeu-ferrer
 Piquet solidari davant el domicili de Bufalà que es pretenia desnonar foto: Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 23/09/20         

twitter share   facebook share

A les 9 del matí de dimarts 22 de setembre, a la plaça d’Espanya del barri de Bufalà, a Badalona, hi ha només tres persones. Una dona llegeix un llibre i les altres resten separades per molts metres sense parlar-se. Uns minuts abans han passat pares i mares amb els seus fills cap a col·legi. El dia, contra el que s’havia anunciat és lluminós, però al barri es nota inquietud.

 

Abans d’un quart de deu una desena de persones es concentren gairebé en silenci a davant del primer número de l’avinguda de Biscaia que tot i el seu nom és un carrer curt amb blocs de pisos dels anys 60 del segle passat a banda i banda.

 

Dones de diverses edats són majoritàries en el grup que s’ha anat creat davant l’entrada de l’escala. També hi ha homes, joves i no tant joves, la mirada d’alguns d’ells sembla indicar que han viscut moltes batalles. Tots els comentaris es fan en veu baixa.

 

La fi de la pandèmia i l’obertura dels jutjats ha situat els desnonaments de nou en el dia a dia. I aquesta normalitat és el que està previst que tiri endavant en pocs minuts. Són els preliminars de la cerimònia que intenta evitar que es faci fora del domicili una família.

 

Arriba la policia

 

Davant de la concentració, que pot agrupar ja a unes 30 persones passa, molt poc a poc, un vehicle dels mossos d’esquadra. Ningú diu res. Només algunes veïnes comenten que potser hi ha poca gent i que cal cridar-ne més. Una utilitza el seu telèfon mòbil per enviar un missatge a un fòrum de whatsapp del barri. Una altra diu que «potser serà més ràpid si piquem als timbres de les escales».

 

Al grup s’han afegit altres ciutadans que venen del barri de Sant Roc. Un dels, membre de la plataforma, diu a la gent: «passi el que passi, ni un crit ni una mala paraula». Aquest activista comenta que «sembla que l’advocada s’ha pogut posar en contacte amb la Generalitat i la cosa potser anirà bé».

 

D’una de les finestres surt el cap d’una dona jove, és la Rocio. Les altres veïnes li diuen que passi cap a dins, que estigui tranquil·la. Després comenten que és la noia que volen desnonar, que té uns 20 anys, està embarassada i té un fill d’un any, «està angoixada» diuen.

 

El representant de la plataforma Sant Roc som tots explica que «passi el que passi haurà de marxar, el pis és públic. Només tractem que no sigui avui i mentrestant intentarem trobar una alternativa habitacional per ella».

 

Efectivament, constatem que l’ocupació es va fer en un pis propietat de l’Institut Català del Sòl (Incasol). L’advocada de la dona ocupant va fer gestions durant tot el dia anterior davant de l’organisme de la Generalitat per evitar que la seva defensada hagi de marxar de manera immediata.

 

Segona passada del cotxe dels mossos. La parella de policies s’acosta als concentrats. La mossa es dirigeix a un d’ells, i li pregunta el nom. No hi ha tensió, l’interpel·lat, que sembla ser un veterà lluitador social, li diu a carrera feta. El segon mosso pregunta al representant de la plataforma, que li diu que s’han fet les gestions i que esperen que hi hagi resposta positiva. El policia s’enretira i torna al cap de dos minuts amb un paper als dits. Comenta que efectivament, el jutjat ha rebut la informació de la gestió i que ja s’ajorna el llançament.

 

Un altre dels veterans tradueix a la gent el que passa: el jutjat es dóna per assabentat de l’acord després de ser informat per la defensora de l’afectada i per la Generalitat. El pacte mostra que hi ha voluntat que el desnonament es faci més endavant sense tensions i mentrestant es buscarà una alternativa. L’operació ha quedat, doncs, aturada fins que la maquinària judicial torni a convocar de nou el llançament. Llavors caldrà tenir-ho tot enllestit: els mobles fora de l’edifici i les claus preparades. Els grups solidaris amb la família afectada s’han d’afanyar per trobar un aixopluc alternatiu per a la veïna.

 

Abraçades solidàries

 

Per primer cop esclata l’alegria. Les dones n’abracen a una que estava en el mateix grup, que ara plora d’alegria. Algú explica que és la mare de la jove que es pretenia fer fora del pis. La noia que s’esperava a la plaça d’Espanya llegint un llibre, treu de la bossa una petita pancarta que diu : Plataforma Sant Roc som Badalona i la posen davant de l’entrada.

 

Hi ha una llei no escrita que fa que l’oposició als desnonaments sigui diferent si el propietari és públic, amb qui habitualment es poden trobar sortides alternatives per als afectats, que si l’amo és privat o és un fons voltor. En aquests casos, tot s’endureix més.

 

Quan la tensió cedeix, aquest observador pregunta per la composició del piquet improvisat a un veterà en la lluita contra els desnonaments: «Aquí hi havia sobretot gent del barri, però també de les plataformes: la PAC, plataforma d’afectats per la Crisi; la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH); del Sindicat de Llogaters i d’organitzacions de joves antifeixistes. De Sant Roc ha vingut poca gent perquè acostumen a no moure’s gaire del barri», explica.

 

Passen pocs minuts de dos quarts de deu del matí, el grup segueix parlant animadament davant l’entrada del bloc número 1 de l'Avinguda de Biscaia de Badalona. Quan ja ha acabat tot arriba l’exalcaldessa, Dolors Sabater. Saluda i parla amb la mare de l’afectada. El grup es va desfent a poc a poc. Potser demà caldrà tornar-hi. Dijous, 23 de setembre estava assenyalat el llançament al carrer Xile, al barri d'Ärtigues, que finalment també s'ha aturat.

 


ACTUALITAT

28/10/20

concentracio-davant-de-l-edific-del-viver-en-solidaritat-amb-els-afectats-del-passatge-de-la-torre-foto-tomeu-ferrer

'Badalona contra la pobresa' diu que no pot fer-se càrrec de pagar l'estança dels afectats per l'enderroc de l'edifici del Passatge de la Torre

L'entitat afirma que no pot assumir en solidari el suport de les famílies atès que la Fundació Pere Tarrés els cobra el mateix que a qualsevol usuari independentment de l'estat de necessitat que tenen
Llegir l'article complet
ESPORTS

24/10/20

bones-perspectives-per-al-manteniment-del-basquet-a-les-instal-lacions-del-parroquial-foto-arxiu

L'arquebisbat proposa al Club Bàsquet Sant Josep de Badalona formalitzar un contracte de lloguer per l'ús de les instal·lacions

El club ha presentat a l'ajuntament un projecte tècnic per actualitzar els espais esportius de Sant Pep i està a l'espera dels informes positius per començar els treballs
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/10/20

els-veins-reclamen-que-l-ajuntament-els-ajudi-quan-han-patit-una-desgracia-foto-tomeu-ferrer

Les víctimes de l’esfondrament del Passatge de la Torre convoquen concentració a plaça de la vila dimarts 27 a les 17,30

Un acord de darrera hora entre la fundació Pere Tarrés i les plataformes solidàries permet que les famílies que ho desitgin restin a la casa de colònies de Sant Fost, evitant quedar al carrer en un possible toc de queda
Llegir l'article complet
ESPORTS

23/10/20

jugadors-del-club-de-basquet-sant-josep-al-pavello-foto-arxiu-l-independent

L’arquebisbat comunica als clubs que usaven les instal·lacions de bàsquet de Sant Josep que han de deixar-les

La informació s’ha donat almenys als pares de jugadors de l’Associació Esportiva Badalonès (AEB), una entitat que amb el Sant Josep feia servir l’històric camp de bàsquet de la ciutat
Llegir l'article complet