CRISI DE LA COVID


Un total de 40 entitats de l’economia social, cultural i del comerç de Badalona reclamen un pla de xoc per lluitar contra la crisi produïda per la covid


La iniciativa de l’economia social intentarà ajuntar-se amb moviments semblants impulsats per sindicats i associacions de veïns i diverses entitat que defensen el dret a l’habitatge digne


presentacio-del-manifest-de-l-economia-social-per-la-reconstruccio-economica-cultural-i-social-de-badalona-foto-xesbdn
 Presentació del manifest de l'economia social per la reconstrucció econòmica, cultural i social de Badalona foto: Xesbdn


Redacció - 23/09/20         

twitter share   facebook share

Un total de 40 entitats han signat, de moment, el manifest impulsat per la Xarxa d’Economia Social de Badalona que reclama l’elaboració d’un pla estratègic per afrontar els estralls de la pandèmia de la covid. L’esperit del document és que la reconstrucció econòmica, però també social i cultural de la ciutat es faci amb participació dels agents socials, econòmics i culturals de la ciutat, segons han manifestat fonts del grup impulsor.

 

L’elaboració d’un pla que ajudi a la represa de la ciutat, molt castigada per la crisi econòmica sorgida de l’aturada que ha provocat la covid és un aspecte àmpliament sentit per entitats, associacions, sindicats, organitzacions patronals i també partits polítics de l’oposició de Badalona.

 

Sobre la taula hi ha diverses iniciatives que podrien confluir en una: tots els partits polítics amb presència municipal excepte el PP han reclamat a l’equip de govern que s’obri a elaborar el programa de represa econòmica. També els sindicats CCOO, UGT i la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona han demanat per escrit a l’Ajuntament la creació d’una taula de diàleg en la qual hi hauria de ser també la patronal, per establir un pla de xoc i després dibuixar les grans línies d’actuació que ajudin a la recuperació de Badalona.

 

Una tercera iniciativa, però emmarcada en la problemàtica de l’habitatge, ha estat també llançada. Diverses entitats com l’Ateneu de Sant Roc, el Sindicat de Llogaters i fundacions com la Salut Alta han instat l’ajuntament a convocar la mesa sobre habitatge, atès que la crisi amenaça amb empitjorar la situació de moltes badalonines i badalonins que podrien quedar afectats per l’emergència habitacional.

 

Si l’ajuntament no es mou tirarem pel dret

 

Amb diversa intensitat, persones dels àmbits consultats s’han queixat del fet que l’equip de govern municipal no ha donat cap resposta oficial a la inquietud que es veu a la ciutat. Per això, un portaveu del manifest impulsat per les empreses i associacions d’economia social ha explicat a l’Independent de Badalona, «nosaltres si l’ajuntament no es mou pensem tirar pel dret i començarem amb l’elaboració del pla de futur».

 

El manifest de l’economia social ha estat presentat a Dalt la Vila. A l’acte, un a roda de premsa, s’hi han afegit entitats representatives del món de l’hostaleria, com la Forquilla de Badalona. En aquell mateix indret ha sorgit la idea d’ajuntar al màxim les iniciatives sorgides de la societat civil: la de les entitats més preocupades per la problemàtica de la vivenda, la de les associacions de l’economia social i les que han endegat sindicats i associacions de veïns. Però es pretén ampliar l’onada, per la qual cosa es recolliran més adhesions en un període inicial de 15 dies. Després, si l’equip de govern no es mou es vol interpel·lar directament a l’Ajuntament.

 

Les fonts consultades vinculades amb el manifest de l’economia social tenen clar que «s’ha de fer la planificació perquè hi haurà diners, procedents de l’Area Metropolitana de Barcelona i també de romanents municipals i no es pot deixar passar aquesta oportunitat perquè la ciutat ho necessita».

 

En cas que l’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona no acollís el que els impulsors de la iniciativa consideren que és un clam a la ciutat, podrien dur la reclamació directament al consistori, on recorden que els partits polítics de l’oposició tenen més vots que el grup conservador del PP., que ostenta l’alcaldia.

 

A continuació reproduïm el manifest presentat per les entitats d’economia social

 

 

Annex:

 

 

QUE NINGÚ ES QUEDI ENRERE

Superats els sis mesos des que es va proclamar la pandèmia, la ciutadania segueix immersa en la crisi sanitària i socioeconòmica que està afectant de manera especialment dura als sectors ja de per si més necessitats.

 

La situació que estem vivint ha posat de manifest 3 aspectes:

 

1-S’ha fet visible i agreujat la precarietat en la que viuen moltes persones, posant sobre la taula el patiment i les dificultats per accedir a les necessitats més bàsiques. Més de la meitat dels badalonins i les badalonines tenen dificultats per arribar a final de mes.

Aquesta circumstància, entre altres, ha provocat i incrementat les situacions de violència masclista i altres formes delictives.

 

L’accés als recursos i l’exercici dels drets bàsics universals no és igual per a tothom. L’alimentació, l’habitatge, la higiene, el treball, l’educació, la salut... s’han allunyat encara més de les classes socials més desafavorides i vulnerables.

 

La desigualtat va creixent mentre disminueix la cohesió social i la convivència entre el veïnat.

2-Les mesures que s’apliquen des de les diferents administracions no son suficients, ni sempre van en la bona direcció i resulten eficients.

 

Pel que fa al nostre l’Ajuntament, si bé és cert que no disposa de tots els recursos econòmics i humans necessaris per poder cobrir les necessitats de la ciutadania, no ens consta que hagi pres mesures excepcionals per abordar la situació ni que tingui un pla per afrontar l’emergència socioeconòmica.

 

No es pot actuar amb improvisació, cal una acció planificada, escoltar la ciutadania i prioritzar la solució dels problemes reals de les persones, per davant del possible rendiment polític.

3-Som moltes les entitats i persones que de forma voluntària hem dedicat, i seguim dedicant, totes les nostres forces i escassos recursos a intentar pal·liar els diferents efectes negatius que patim a la ciutat.

 

Sovint l’acció de les entitats arriba a sectors i cobreix aspectes que se li escapen a l’administració i poden donar resposta més adaptada a la realitat de l’emergència.

 

L’Ajuntament no reconeix l’esforç d’aquestes entitats i prefereix amagar la realitat i la normalitat de les seves limitacions davant determinades situacions, abans que sumar els seus recursos i potencial amb la força de la gent, del voluntariat.

 

Per tot això i tenint en compte que son molts els fronts que cal cobrir i que les entitats socials volem contribuir a ajudar a pal·liar els dèficits de les administracions, proposem la creació d’una TAULA D’EMERGÈNCIA SOCIAL a on hi puguem estar presents tots els moviments i accions de caràcter solidari i social que s’han generat per part d’entitats i altres col·lectius. Cal sumar energies si es vol ser més eficient i resolutiu.

 

Necessitem una eina que faciliti el treball conjunt, coordinant les diferents iniciatives, compartint experiències, valorant les línies de treball. En definitiva avançar cap a una major eficàcia en l’activitat de suport a la ciutadania.

 

Un espai de trobada, inclusiu, amb la presència dels diferents sectors implicats, a on de manera oberta, transparent i participativa treballem amb el govern municipal per al disseny d’un veritable Pla d’Actuació Ciutadà, que inclogui les diferents necessitats i sectors socials, que doni resposta d’una manera més eficient a les emergències actuals i futures i permeti avançar cap a una real igualtat d’oportunitats i un ple accés de la ciutadania als drets bàsics universals, evitant que ningú es quedi enrere.

 

BADALONA, SETEMBRE 2020

 

 


ACTUALITAT

28/10/20

concentracio-davant-de-l-edific-del-viver-en-solidaritat-amb-els-afectats-del-passatge-de-la-torre-foto-tomeu-ferrer

'Badalona contra la pobresa' diu que no pot fer-se càrrec de pagar l'estança dels afectats per l'enderroc de l'edifici del Passatge de la Torre

L'entitat afirma que no pot assumir en solidari el suport de les famílies atès que la Fundació Pere Tarrés els cobra el mateix que a qualsevol usuari independentment de l'estat de necessitat que tenen
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/10/20

image1

Els afectats per l'enderrocament del Passatge de la Torre decideixen no abandonar a la casa de colònies de Sant Fost

Les famílies que no tenen cap alternativa on anar a viure han decidit que es queden a la casa de la fundació Pere Tarrés on els va enviar l'ajuntament
Llegir l'article complet
ESPORTS

24/10/20

bones-perspectives-per-al-manteniment-del-basquet-a-les-instal-lacions-del-parroquial-foto-arxiu

L'arquebisbat proposa al Club Bàsquet Sant Josep de Badalona formalitzar un contracte de lloguer per l'ús de les instal·lacions

El club ha presentat a l'ajuntament un projecte tècnic per actualitzar els espais esportius de Sant Pep i està a l'espera dels informes positius per començar els treballs
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/10/20

els-veins-reclamen-que-l-ajuntament-els-ajudi-quan-han-patit-una-desgracia-foto-tomeu-ferrer

Les víctimes de l’esfondrament del Passatge de la Torre convoquen concentració a plaça de la vila dimarts 27 a les 17,30

Un acord de darrera hora entre la fundació Pere Tarrés i les plataformes solidàries permet que les famílies que ho desitgin restin a la casa de colònies de Sant Fost, evitant quedar al carrer en un possible toc de queda
Llegir l'article complet