ANàLISI


El govern de Badalona haurà de negociar amb l’oposició les taxes fiscals de 2021 que vulgui actualitzar


L’enfrontament entre el PP i l’oposició fa que l’executiu local no pugui tirar endavant les iniciatives de calat, com pressupostos o canvis en ordenances, que depenen del plenari, però pot mantenir el dia a dia, sense fer cas de les crítiques


foto-d-arxiu-corresponent-a-un-ple-municipal-de-desembre-de-2019
 Foto d'arxiu corresponent a un ple municipal de desembre de 2019


Tomeu Ferrer - 13/11/20         

twitter share   facebook share

Les ordenances fiscals de 2020 seguiran vigents l’any 2021 perquè l’ajuntament de Badalona no ha estat capaç d’aprovar-ne de noves. Això ha passat perquè l’oposició es va negar a assistir a un ple extraordinari convocat d’urgència pel grup de govern, del conservador PP. Tots els grups polítics de l’oposició: PSC, Guanyem Badalona en Comú, ERC-MES, Badalona en Comú Podem i Junts de Catalunya, han argumentat que no es podia debatre el canvi de la fiscalitat local si s’havia convocat el ple amb només 24 hores d’antelació, segons han manifestat en un comunicat conjunt.

 

Per tant, l’equip de Govern, que encapçala l’alcalde Xavier Garcia Albiol, haurà d’usar mecanismes creatius si vol que l’any vinent els impostos i taxes municipals s'adeqüin a les necessitats de la població, segons els experts consultats per l’Independent de Badalona.

 

La proposta de canvi d’ordenances fiscals del govern del Partit Popular, ha estat qualificada per l’oposició com a «molt poc ambiciosa davant la crisi sanitària, social, econòmica i climàtica que patim i demostra la falta de model de ciutat dels populars». En aquest sentit afirmen que, no preveu polítiques que durant el darrer any han rebut un ampli consens al ple com el recàrrec del 50% als pisos buits (validat per una sentència judicial) o l’actualització de la fiscalitat i els incentius mediambientals, entre d’altres.

 

Els lectors hauran vist que darrerament el front compacte format per les cinc forces polítiques de l’oposició ha tirat endavant diverses iniciatives que han mostrat clarament que el govern municipal del PP està en minoria. Això ha quedat clar en la decisió del ple de demanar el cessament de la regidora responsable de la Guàrdia Urbana, Irene González, a causa de la responsabilitat que li atribueixen en la contaminació massiva de policies locals amb la covid. En la mateixa iniciativa l’oposició va reprovar l’alcalde Xavier Garcia Albiol per «estar absent enmig de la crisi del coronavirus».

 

La situació de minoria en què viu l’equip de govern de Badalona no impedeix que, tot i no tenir suficients vots, la força política que gestiona el consistori tingui les mans lliures per fer moltes actuacions amb el ple municipal en contra.

 

Després de constituir-se un nou ajuntament es produeix un ple, anomenat pels tècnics de cartipàs, on es fixen quines de les decisions municipals dependran del plenari i quines s’adjudiquen a l’alcalde o alcaldessa.

 

El vot del plenari sempre és decisiu per aprovar els pressupostos municipals. Si el grup de govern no té prou vots es prorroguen els pressuposts, cosa que vol dir que no s’actualitzen les partides de l’any anterior (Espanya té els pressupostos prorrogats des del 2018).

 

També depenen del vot del plenari les ordenances, ja siguin les fiscals o, per exemple de ciutadania. Si el govern les vol canviar necessita tenir la meitat més un dels vots dels regidors i regidores. En aquest cas s’inclou el darrer enfrontament.

 

Però hi ha altres competències que el cartipàs adjudica al màxim responsable municipal. Per exemple, la delegació de competències. En aquest sentit, és Garcia Albiol qui ha delegat a Irene González gestionar la competència de seguretat i diguin el que diguin la resta de forces polítiques locals només és l’alcalde qui pot retirar la seva confiança en la regidora.

 

Mocions que no es compleixen

 

Altra cosa són les mocions. En els plens municipals es produeixen molts cops propostes de mocions de caire general, o vinculades a conceptes de filosofia política. Aquestes mocions si aproven, no tenen perquè ser complimentades per l’equip de govern, tot i expressar la voluntat majoritària dels representants de la ciutadania. La legislació local espanyola és així!

 

Informes dels serveis municipals

 

Tornant a les ordenances fiscals, podrien les forces opositores presentar una alternativa a la proposta oficial? Les fonts consultades expliquen que en teoria sí que podrien fer-ho. La llei ho possibilita, però és pràcticament impossible que això passi. La raó és que qualsevol proposta de canvi per exemple de la fiscalitat local hauria d’estar acompanyada pels corresponents estudis tècnics que només es poden fer des del serveis municipals i, els funcionaris només responen a les demandes de l’equip de govern. Així que, feta la llei...

 

Per tant, en el cas de les ordenances fiscals el que sembla que pot passar és que l’equip de govern hagi de buscar alguna figura creativa, com un crèdit o una subvenció, que possibilitaria els canvis que pretengués fer. I aquesta variació hauria de negociar-la amb els partits polítics de l’oposició perquè, no es pot oblidar que el PP a Badalona té 11 vots i la majoria absoluta s’aconsegueix amb 14 vots.


HABITATGE

02/12/20

la-parella-va-tenir-el-fill-dimarts-i-te-anunciat-el-desnonament-dijous-3-de-desembre-foto-srsb

Insten el desallotjament judicial del pis a Sant Roc d’una parella dos dies després de tenir una criatura

La situació és delicada perquè la dona pateix covid-19 i a la llar hi viu també la sogra amb minusvalidesa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

albiol-ha-tret-pit-en-la-presentacio-de-l-enquesta-sociopolitica-de-badalona-2020-foto-tomeu-ferrer

La població de Badalona, satisfeta de viure-hi, mentre creix la percepció de mala imatge exterior de la ciutat

L’equip de govern de l’ajuntament s’atorga la millora en seguretat i neteja tot i que l’enquesta recull tot el 2020 i no pregunta en concret pel mandat actual
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/20

la-presencia-de-lleal-ha-presidit-la-concentracio-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

La concentració a Plaça de la Vila en favor dels presos polítics esdevé un homenatge a Jordi Lleial i Giralt

Centenars de persones omplen la plaça com en els moments àlgids de la demanda popular contra la repressió i en favor de l’amnistia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/11/20

poliesportiu-de-casagemes-foto-badalona-cat

Detecten nous brots de legionel·losi a instal·lacions esportives de Bufalà i de Casagemes

En aquests llocs es va detectar l’any 2019 els primers casos d’afectació causada pel bacteri i llavors l'ajuntament va aplicar un pla d’urgència en tres mesos
Llegir l'article complet