ENTREVISTA


Marcel Vivet: 'amb la meva petició de 6 anys de presó volen atemorir els moviments pels drets socials i nacionals'


Marcel Vivet va participar en una marxa, a setembre de 2018, crítica amb una altra mobilització de diversos cossos policials espanyols a Barcelona en demanda d’augments salarials. Aquestes entitats es van aplegar a l’entitat Jusapol. Contra el que seria lògic no es van manifestar a Madrid sinó a la capital catalana perquè reclamaven cobrar igual que els mossos. De resultes de la protesta, el jove badaloní va ser apallissat i mesos després detingut. Ara li demanen sis anys de presó per aquells fets. Però aquí ja hi arribarem...


marcel-vivet-davant-del-monument-de-la-placa-pep-ventura-de-badalona-foto-tomeu-ferrer
 Marcel Vivet, davant del monument de la plaça Pep Ventura foto: Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 21/11/20         

twitter share   facebook share

Comencem pel principi, tot va passar quan us vau anar a manifestar a Barcelona?

 

Jo sóc militant de La Forja, una organització juvenil de l’esquerra independentista. En apropar-se l'aniversari de l’1 d’octubre l’associació de policia nacional espanyola, Jusapol, va decidir fer una desfilada a Barcelona portant a molta gent de fora de Catalunya. Dic desfilada perquè hi havia gent amb vestimenta militar o fins i tot vikinga....

 

Davant d’aquesta convocatòria quina va ser la posició dels joves independentistes?

 

Com és habitual quan bé a Barcelona la ultradreta, el moviment antifeixista, que és fort, respon amb la convocatòria de contra manifestacions En aquest cas, l’organització Arran, també de joves independentistes, va ser innovadora i a nosaltres ens va semblar bé, perquè era una acció en positiu.

 

Què es va decidir fer?

 

Doncs es va decidir fer una contra manifestació en un to festiu: es va acordar fer un ‘holi festival’ , una festa en la qual es llencen pols de colors. A la Forja ens va semblar bé i vam decidir donar-hi suport. També hi van anar altres militants de diverses organitzacions i gent no afiliada enlloc. Érem milers de persones allà.

 

On us vau concentrar?

 

A Via Laietana. La desfilada dels policies es dirigia des de muntanya a mar per Via Laietana, amb la voluntat, van dir, d’acabar a Plaça de Sant Jaume. Nosaltres vam fer una contramarxa entre Plaça de Sant Jaume i Via Laietana, per plantar cara!

 

Teníeu intencions agressives?

 

No, no pensàvem en cap enfrontament físic, només volíem mostrar que la població de Catalunya estava en contra d’aquella classe de desfilades que ens semblaven una provocació. A l’ànim crispat dels policies volíem contraposar-hi una manifestació festiva que mostrés que el poble català estava dempeus i organitzat.

 

La manifestació quan es va produir?

 

Va ser un diumenge, crec recordar que un 28 de setembre de 2018. La situació al principi no era gaire tensa, els policies espanyols no eren molts i estaven situats a la part de dalt de Via Laietana, a tocar d’Urquinaona. Nosaltres estàvem a la part sud del carrer i cridàvem consignes i lemes polítics, com es fa en moltes manifestacions. Com sempre hi havia banderes de les organitzacions, com passa sempre.

 

Entremig hi havia una barrera de mossos d’esquadra antiavalots que impedia que Jusapol i manifestants antifeixistes entressin en contacte, és això?

 

Si, hi havia antiavalots davant nostre i a la part nord de Via Laietana hi havia la Jusapol

 

L’ambient era festiu, dius?

 

Si, en un moment donat es va iniciar el ‘holi festival’. Van tirar un petard i la gent va començar a llançar pintura en totes direccions, cap a la manifestació i també algunes bosses van anar a petar a la barrera policial. Tothom va acabar pintat de colors!

 

Hi va haver resposta policial?

 

Si, de manera inesperada els mossos van fer una càrrega. En realitat van fer diverses càrregues i bastant seguides. Els que estàvem a les primeres files vam rebre, sense cap sentit, una càrrega violenta.

 

Els mossos van fer alguna mena d’avís dissuasori abans de la càrrega o càrregues?

 

El que jo vaig sentir va ser un avís per megafonia en el sentit que no es llencessin objectes contra el cordó policial. Aquest avís el fan els mossos habitualment a les manifestacions, el tenen gravat.

 

Tornem a la manifestació, els concentrats us hi vau tornar, hi va haver violència?

 

Després d’aquests fets hi ha hagut alguns judicis contra manifestants a causa del llançament de pintura i en tots els casos el veredicte ha estat d’absolució perquè es demostra que no hi havia cap ànim de violència, sinó que es tractà d’exercir el dret de protesta.

 

Hi va haver un segon avís?

 

No hi va haver després cap avís anunciant que carregarien , ni tampoc van demanar que es desallotgés la zona, cosa que podria haver facilitat que la manifestació de Jusapol passés. A més, els policies espanyols van decidir, sembla, canviar la ruta prevista, en veure que no podrien arribar a Sant Jaume. Senzillament la policia fa una sèrie de càrregues amb l’ànim de detenir a determinades persones a la capçalera de la nostra manifestació.

 

Perquè, amb la càrrega hi ha detencions?

 

Veient les imatges vam constatar que les càrregues tenien com a objectiu detenir persones. Es veu com la policia des de darrere del cordó assenyala algú, donen l’ordre, carreguen i aprofitant la càrrega un grup de policies s’abraona cap a una persona i la deté.

 

Els que fan les detencions son uniformats?

 

Si, tot i que també hi ha infiltrats. En el meu cas no hi ha detenció en aquell moment. Sí que rebo molt, surto de la concentració perquè m’havien apallissat. Anava coix i amb un hematoma al braç. Vaig anar a un CAP perquè em fessin una avaluació mèdica. Els metges van reconèixer que fruit d’una operació policial havia rebut hematomes, i després vaig marxar a la feina amb un company meu que també estava a la manifestació.

 

 

La teva detenció quan es produeix?

 

Torno a casa tranquil i cinc mesos després quan s’apropava el 21 de febrer, data en la que s’havia convocat una vaga general independentista que havia plantejat la Intersindical CSC. Però jo en aquell moment estava un xic desconnectat del món militant perquè acabava de traslladar-me de domicili . No estava empadronat en el nou lloc. Jo estava pintant una de les habitacions i piquen a la porta i veig que hi ha quatre agents dels mossos d’esquadra, dos uniformats i dos de paisà. M’acusen d’haver agredit a un agent de l'autoritat en el marc de la manifestació del 28 de setembre.

 

I tu que fas?

 

Els demano de canviar-me de roba. Més tard em vaig penedir d’un detall

 

Qui és aquest detall?

 

Doncs que no els vaig demanar si tenien una ordre judicial de detenció, perquè més tard vaig saber que no en tenien cap, i em podria haver negat a acompanyar-los. No tenien ordre judicial, el que els mossos feien era una investigació pel seu compte i van decidir detenir-me. Aquí hi ha diversos fets que agreugen el cas, un és que no tenen ordre, i l’altre que m’emmanillen per darrere a la comissaria. Per sort, com que a casa visc amb companys, que coneixen la meva militància, els vaig dir que esbombessin que em detenien. I se m’emporten.

 

On et duu la policia?

 

Em tanquen a la garjola de la comissaria dels mossos de Pomar. Allà estic sol. Em mostren les seves suposades proves. Em pregunten si m’identifico en les fotografies que havien pres a la manifestació. Un agent, que suposo era d’intel·ligència, em mira i em diu: ‘què, ja t’esperaves que et vinguéssim a detenir?’

 

I tu que vas fer?

 

Jo, que sé per altres companys que han estat detinguts, que es donen comportaments policials fora de la llei, tant a comissaria com a fora, no vaig dir ni una paraula que no fos estrictament necessària a cap agent.

 

Havies notat abans de la detenció, que et seguís gent estranya?

 

Realment no. Si que hi va haver un episodi, uns mesos abans, en què sortint de casa dels meus pares, on havia anat a dinar, que em vaig trobar un parell d’agents que anaven en direcció contrària a la meva i quan em van veure, em van deixar passar i a la distància van agafar la mateixa direcció que jo, i van seguir-me, vaja. Després, pensant-hi, ho vaig trobar estrany perquè jo llavors tenia tres feines i els meus horaris eren totalment irregulars i passava per casa en hores diferents.

 

Saps si van detenir també alguna altra persona vinculada amb el cas del ‘holi festival’?

 

Si, els meus advocats d’Alerta Solidària em van dir que de la primera filera de la manifestació antifeixista, pràcticament tots els que hi eren van ser acusats de desordres públics i atemptats a l’autoritat. Fins i tot uns companys em van explicar que un altre noi l’acusaven del mateix que a mi, la diferència és que a ell el van cridar a declarar i no el van detenir. (18,43)

 

Tornem a comissaria, allà vas declarar?

 

No, no declaro en cap moment. Per la meva militància jo coneixia quins eren els meus drets en cas de detenció. Sabia doncs, què fer quan et detenen, perquè militants de l’esquerra independentista han patit moltes detencions. No, no declaro en cap moment i evito establir contacte amb els agents. Els mossos em volien prendre declaració, cosa que no faig. A mi em van detenir a dos quarts de dotze del matí. L’advocat arriba a quarts de tres de la tarda i em diu que hauria de passar segurament la nit a comissaria i també m’indica que la detenció no tenia massa sentit, perquè em podien haver convocat a declarar evitant la detenció.

 

Us comuniquen ja les penes que us demanen?

 

Al principi ens espanten molt perquè afirmen que hi ha possibilitat d’una presó preventiva. A fora de comissaria la meva mare, que estava concentrada amb altres persones, va preguntar a un mosso perquè, si sabien on vivia, que treballava set dies a la setmana, perquè no em deixaven lliure després de prendre’m declaració. A això el mosso que hi havia a l’exterior li va contestar: «senyora, perquè ha agredit un company nostre», sense tenir en compte cap presumpció d’innocència ni res.

 

Com va ser el tracte a comissaria?

 

És veritat que en cap moment vaig rebre ni un insult, ni cap agressió ni res per l’estil, però va ser molt clara la fredor amb la que em van tractar igual com les mirades de menyspreu, que eren extremes. En tot moment, quan estava a fora de la cel·la em van dur emmanillat per darrere.

 

Es va produir algun moment especial?

 

En un moment, vaig demanar ser sotmès a un reconeixement mèdic, perquè sabia que hi tenia dret. Ho vaig fer per poder sortir de la cel·la. Me’l van deixar fer després de 14 hores d’estar tancat. Quan em van dur al metge, l’agent dels mossos no va abandonar la sala. Jo al doctor li vaig dir que estava bé i després em van tornar. Segur que no els va agradar, però a mi tampoc m’agradava estar a la cel·la. Jo vaig demanar el reconeixement perquè tenia presents casos de maltractaments a cel·les, com el de companys de Can Vies. A un dels quals li van trencar el nas dins de comissaria.

 

Quan vas anar a jutjats?

 

Al matí següent, hi arribo a les 7 del matí i m’hi estic fins a les 2 del migdia. Em porten davant del jutge i no presto declaració i aleshores em deixen en llibertat amb càrrecs.

 

Què passa després?

 

Des del primer moment tenim clar que la meva és una detenció que fan per espantar la gent que volia participar a la vaga convocada per Intersindical CSC al cap de dos dies. Però, jo, amb la por al cos, participo a la manifestació que es fa a Badalona i fins passat un any i mig no sabem res més.

 

Llavors us arriba la petició de penes

 

Aquest estiu ens arriba l’escrit de l’acusació. La demanen la fiscalia i la Generalitat, en aquest cas recolzant l’acusació que em fa un mosso d’esquadra.

 

Totes les acusacions et demanen el mateix?

 

En termes generals la Generalitat em demana un parell de mesos més que la fiscalia. I la suma de les penes és de sis anys de presó. I recordo que la petició es va produir el mateix any que el President Torra va dir als CDR que aprestessin.

 

Recordes en aquella època qui era el conseller d’Interior?

 

Era Miquel Buch, que la gent recorda que havia estat porter del Titus del Masnou. Després va ser alcalde i després conseller, més o menys la mateixa feina...No li tinc especial apreci.

 

Hi va haver gent que va entendre les vostres detencions com una venjança davant del sentiment de ridícul de veure policies empolsinats de colors, perquè això es va retransmetre per totes les televisions

 

Aquesta pot ser una explicació, però jo crec que aquelles càrregues formen part del model d’actuació dels mossos d’esquadra en aglomeracions molt grans. Fa un temps un cap dels mossos va fer una tesi doctoral que es deia ‘La síndrome de Serwood’, que explicava la seva forma d’actuació. En el moment en què ells es troben una manifestació festiva al davant, necessiten una justificació per actuar violentament. La forma és carregar injustificadament de manera repetida fins que aconsegueixen que hi hagi alguna mena de reacció. El que em passa és per mantenir-me dempeus mentre carregaven, per no caure a terra, o per dur una bandera. Per això m’acusen d’agredir un agent: és el ‘colmo’..

 

Repeteixes això de la bandera. Forma part de l’acusació?

 

Si, l’escrit que jo rebo, igual com en el cas d’un altre company del Clot, m’acusa d’haver agredit un mosso amb la bandera que duia a les mans. A altres els acusen d’haver tirat bosses de pintura que haurien impedit la visió dels antiavalots. En concret afirmen que els manifestants van portar la pintura amb el propòsit de forçar falta de visibilitat dels policies. Això és absurd, perquè les imatges mostren que de pintura en vam rebre tots: allò era un Holi festival! La bandera la portàvem diversos manifestants i passava de mà en mà, com es pot veure a les imatges

 

Crida l’atenció el detall que la policia sap, presumptament, amb quina intenció els manifestants fan unes coses o unes altres

 

Sí, afirmen que a la concentració la gent va anar amb la intenció d’agredir als agents, cosa que és totalment incerta. De les convocatòries i de tot el que va envoltar aquella protesta no es pot deduir que la gent i anés amb cap voluntat violenta. La nostra intenció era manifestar-nos pacíficament, i d’això hi ha mostres en els comunicats convocant i en l’actitud festiva de la gent. Perquè la festa ‘holi’ sí que s’havia anunciat.

 

Penseu que el conseller d’Interior Miquel Samper retirarà, com s’ha afirmat, l’acusació particular en el teu cas?

 

L’altre dia la parlamentària de Junts per Catalunya, Laura Borràs, va fer un tweet en el sentit que s’havia decidit retirar les acusacions de la Generalitat contra independentistes. Pel que jo sé, després d’agredir-nos en manifestacions, fer-nos seguiments pel carrer, fer tota la investigació, retirar-se després és fer la feina bruta i després marxar. Posar en safata a fiscalia suposades proves de certs delictes i després retirar-se és com a mínim criticable. En tot cas, la retirada de l’acusació de la Generalitat fa variar poc les demandes de pena. És cert que la petició de la Generalitat és la major en quan a pena i sí que esperem que la Generalitat no mantingui la seva acusació. El que jo espero del govern de Catalunya no és tant que es retiri sinó que faci la feina necessària perquè l’acusació no prosperi, i ho faig també per altres companys que han estat implicats en això.

 

I això com es podria fer?

 

Doncs que la Generalitat amb la seva força o influència política dialogui amb la fiscalia perquè es rebaixin o es retirin totes les acusacions

 

I ara com està el procés?

 

Com que em demanen més de cinc anys de presó no faran la vista en un jutjat de primera instància sinó que ho faran a l’audiència provincial, en una sala amb tres jutges.

 

 

Quines reaccions al teu cas has vist a Badalona?

 

Des del moment que em van detenir vaig rebre el suport de diverses organitzacions polítiques i sindicals de Badalona: la Forja, Poble Lliure, la CUP, el Casal Antoni Sala i Pont, l’ANC, Òmnium, Guanyem Badalona, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya. A banda dels tres partits polítics que he dit, Guanyem Badalona, on milito, Junts per Catalunya i Esquerra, cap altre partit s’ha posicionat ni m’ha donat cap suport. Però si un sentit ha de tenir la lluita antirepressiva ha de ser unir organitzacions i teixir xarxa contra la repressió. En aquest sentit quan em van detenir la resposta a Badalona va ser immediata i a mi em va emocionar. Ara fan falta accions reals. Si Junts per Catalunya i ERC em donen suport, que facin el possible que ni a nivell local ni a nivell nacional es torni a patir cap nou cas com aquest.

 

 

Tu ets independentista, creus que el que et passa té a veure amb una repressió per la teva ideologia, o ho vincules amb una degradació de la democràcia, en el teu cas el dret de manifestació?

 

Jo crec que se sumen les dues causes. Els atacs a manifestants pels drets socials i nacionals han anat a l’alça els últims temps. Fa poc afectava a militants de la crida LGBTI, als qui porten a judici per un suposat delicte de desordres públics. Un altre cas és el d’un militant pel dret a l’habitatge de Santa Coloma de Gramenet, Juan Pastor, si no m’equivoco. Que ha estat jutjat per un suposat delicte d’agressions, i és una persona històrica en la defensa del dret a l’habitatge. I També el van detenir i el van posar a la garjola 24 hores. Crec que més que buscar la justícia el que busquen és atemorir els moviments pels drets socials i nacionals.

 

 

 

 

 

 

 

 


ACTUALITAT

11/06/21

l-equip-de-professionals-de-la-sanitat-publica-que-han-tirat-endavant-la-nova-tecnica-pionera-a-catalunya-foto-hospital-germans-trias

Un equip de cirurgians de l’Hospital Germans Trias implanta la primera pròtesi mitral transcatèter de Catalunya

La intervenció per corregir la insuficiència mitral es realitza amb una incisió de set centímetres que no requereix parar el cor ni utilitzar circulació externa
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

11/06/21

manifestacio-de-les-victimes-de-l-incendi-del-gorg-foto-arxiu

L’ajuntament comunica a 40 afectats per l’incendi del Gorg que han de deixar els albergs que els acollien

Des del consistori s’afirma que els fons econòmics facilitats per la Generalitat s’estan esgotant i que cal prioritzar donant suport als més vulnerables
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

09/06/21

quadre-del-termini-de-pagament-als-proveidors-font-ajuntament-de-badalona-dades-obertes

L’Estat pot intervenir l’Ajuntament de Badalona pel greu retard amb què paga els proveïdors

L’informe de la Intervenció municipal afirma que no hi ha problema econòmic sinó de gestió i insta l’alcalde a adoptar les mesures que desbloquegin la situació
Llegir l'article complet
ESPORTS

08/06/21

components-dels-equips-de-termites-celebrant-la-participacio-a-la-final-catalana-de-bitlles-foto-termites-llefia

El club badaloní Termites de Llefià queda en cinquè lloc de la final del 26è campionat de bitlles catalanes 

La federació guardona el José Garcia com a jugador més veterà, destaca també la participació d’Elisenda Gálvez com a única dona en l’elit de l’esport tradicional català, mentre que Fernando Gómez va ser premiat com el millor jugador de la segona divisió
Llegir l'article complet