TEATRE I MÚSICA


Margarida Xirgu: avantguardista, republicana i catalanista


L’actriu, filla adoptiva de Badalona, va gaudir de l’amistat de personatges com Garcia Lorca, Enric Borràs, Azaña i Companys


margarida-xirgu-al-badiu-de-la-seva-casa-del-carrer-santa-madrona-118-de-badalona--foto-museu-de-badalona
 Margarida Xirgu al badiu de la seva casa del carrer Santa Madrona, 118 de Badalona foto: Museu de Badalona


Tomeu Ferrer - 25/11/20         

twitter share   facebook share

Un any després que s’acordès, el Teatre Principal de Badalona ja duu el nou de Margarida Xirgu. La ciutat ret així un nou homenatge a la que l’any 1933 va nomenar filla adoptiva. El teatre s’afegeix al nom d’una plaça i també el d’un centre escolar. Vista la seva trajectòria vital, segur que això li hauria agradat!

 

La Xirgu no era només una actriu avantguardista. També va ser una dona del seu temps i es va comprometre amb les seves idees. Va ser, sense amagar-s’ho mai, republicana, catalanista i partidària de la llibertat personal.

 

Xavier Lite, actor, cantant i mestre de teatre, va publicar fa un temps a L’Independent de Badalona un article on glossa i explica la trajectòria artística i vital de la Xirgu i la seva relació amb Badalona: De Teatre Principal a Teatre Margarita Xirgu

Just coincidint amb l’inici de la Guerra Civil, la Xirgu estava a Llatinoamèrica fent una gira. No va tornar més. Allà també va triomfar i hi va deixar el seu mestratge. Un dels motius que van impedir el seu retorn va ser la seva vinculació amb els ideals republicans i catalanistes als quals mai no va renunciar.

Si bé Margarida Xirgu mai va militar, que es conegui, en cap partit,sempre es va sentir republicana. El 1931, dies després de proclamar-se la República va saludar Manuel Azaña a Madrid, a les portes del teatre Muñoz Seca, amb el crit: «Visca la República». I L'any 1932 rep, junt amb Enric Borràs, la insígnia de la encomienda de la Orden de la República Isabel la Católica de mans d'Azaña.

 

És coneguda l’amistat que Margarida Xirgu va tenir amb Federico Garcia Lorca. De fet, l’actriu era la qui estrenava les obres teatrals més famoses del de Fuente Vaqueros. L'any 1935, el 23 d'octubre, se celebra una funció popular de Fuenteovejuna, de Lope de Vega, en homenatge a la Xirgu i amb l'assistència de Lorca, però en realitat l’acte es va fer a benefici dels presoners pels esdeveniments revolucionaris d'octubre del 1934. Lluís Companys, president de la Generalitat i els consellers Lluhí i Vallescà i Comorera, des del penal del Puerto de Santa Maria, van enviar flors a Margarida, i des del penal de Cartagena, Ventura Gassol, Martí Barrera, Esteve i Mestres li van fer arribar un telegrama que deia: De cor i de pensament amb vos, germana nostra.

Mentre va estar a Llatinoamèrica, Margarida Xirgu va demostrar sense embuts la seva solidaritat amb la causa republicana i en favor de les classes populars. I mai, mai, va oblidar l’afusellament del seu amic Federico.

Després de demostrar amb els seus actes que era un símbol de catalanitat i universalitat per als exiliats, al 1937 la Xirgu va ser nomenada delegada del Govern català a Montevideo. Les autoritats franquistes li ho fer pagar confiscant-li tots els seus béns, que no li seran retornats fins al 1940, cosa que la va condemnar per sempre mes a l’exili. Fins i tot l’any 1949 va fer un intent de retorn, però el periodista César Gonzalez Ruano ho va avortar amb un article que va ser àmpliament difós per la premsa governamental franquista.

En l’obituari que va fer Kathleen Massara al New York Times, afirma que Margarida Xirgu va dir , abans de morir, que els grecs tenien raó: l’exili és el més terrible dels castics.

 


ESPORTS

18/01/21

el-primer-equip-del-seagull-mante-l-esperancade-retornar-aviat-a-la-competicio-foto-seagull

La Covid colpeja el Seagull, l’equip de futbol femení més destacat de Badalona

La junta directiva ha informat que la situació és temporal i afirma que tornaran tant aviat com sigui possible
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/01/21

l-activitat-del-poliesportiu-esta-sota-minims-foto-tomeu-ferrer

Torna a aparèixer legionel·la al poliesportiu del barri de Casagemes

Una inspecció de l’agència de la Generalitat que vetlla per la salut detecta el bacteri en l’aigua de la instal·lació esportiva
Llegir l'article complet
SANITAT

13/01/21

equip-de-la-unitat-del-tractament-de-la-covid-persistent-pediatrica-de-can-ruti-foto-hospital-germans-trias-i-pujol

L’Hospital Germans Trias de Badalona crea la primera unitat pediàtrica per al tractament de la covid persistent de Catalunya

El servei es va posar en marxa a mitjans de desembre passat i ja atén 14 pacients dels àmbits territorials, Metropolitana Nord de Barcelona, Girona i Lleida
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/01/21

la-guardia-urbana-ha-actuat-davant-una-forta-pudor-de-cremat-foto-arxiu

Quatre guàrdies urbans agredits i ferits mentre investigaven un pis amb una plantació de marihuana a Sant Roc

La intervenció policial perquè a la zona s’ha notat una forta olor a cremat i han observat que un grup de persones traslladaven plantes cap a altres pisos adjacents.
Llegir l'article complet