Redacció - 09/01/21
L’onada de fred més important de l’any ha estès els talls d’electricitat a diversos barris de Badalona. A darrera hora de dijous, 7 de gener va fallar el subministre a diverses zones del barri de La Pau. Gairebé 24 hores més tard molts veïns van improvisar protestes per deixar clar el seu malestar amb la companyia Endesa. En alguns moments es van fer cassolades enmig de blocs de pisos totalment a les fosques.
El cas que afecta al barri de La Salut és un més d’un conjunt de situacions que deixen clar que hi ha coses que fallen en un servei essencial com és l’electricitat. Això passa quan es donen els dies més freds de l’any i en moltes llars no hi ha altre recurs que utilitzar sistemes de calefacció que funcionen amb resistències elèctriques, cosa que implica una alta despesa energètica.
No es pot dir que a Badalona els talls d’electricitat siguin una cosa nova. Sense anar més enrere, el 4 de desembre de 2020 es van produir els primers talls d’electricitat a zones concretes del barri de Sant Roc. Immediatament entitats com Sant Roc som Badalona, va demanar que des de l’alcaldia es reclamés a l’empresa elèctrica una solució ràpida a la situació. No hi va haver resposta i els talls de llum s’han mantingut intermitentment durant un mes amb parèntesis en què petits equips de la companyia elèctrica feien tasques de reparació. Però poques hores després tornava a fallar la llum.
En el cas de Sant Roc des de l’equip de govern de Badalona s’ha esmentat que hi ha moltes connexions il·legals a la xarxa. No obstant això, quan falla el subministre afecta tant a les persones i famílies en situació irregular com a aquelles que paguen puntualment la seva factura a la companyia. A més es donen casos en què la falta de fluït elèctric posa en perill la vida de malalts que, per exemple, depenen d’un aparell que els ajuda a respirar.
Un mes després de produir-se els primers casos a Sant Roc, va fallar el servei elèctric al barri del Centre. Unes imatges amb un pal de connexions d’on sortien espurnes i acollia un petit incendi van voltar per les xarxes socials. En aquest cas un correu electrònic de l’alcalde Xavier Garcia Albiol va assegurar que visitaria tant el carrer de Colom, al Centre, com la zona afectada de Sant Roc.
I un dia després d’aquesta primera reacció municipal es va produir el col·lapse en el subministre de llum a la Salut. Això va fer que Garcia Albiol també visités aquest barri, on els veïns es queixaven de patir 24 hores sense electricitat. En aquest punt hi va haver moments de tensió a propòsit d’un contenidor que havia estat travessat a un carrer i que l’alcalde va exigir als veïns que el tornessin al seu lloc.
En el moment de més controvèrsia, Albiol va instar els veïns que protestaven a aturar la seva acció i els va amenaçar amb denunciar-los per veure al carrer. Això va provocar més indignació entre els interpel·lats, que va ser apaivagada per altres veïns del barri.
Segons BDNcom , l’alcalde reclamarà a Endesa una indemnització pels veïns i negocis que s’han vist afectats pel tall de llum. Dilluns l’ajuntament es reuneix amb @Endesa i exigirà a la companyia el canvi del repetidor elèctric i, sinó, assegura que presentarà una querella criminal.
Reaccions polítiques
L’exalcaldessa, Maria Dolors Sabater, de Guanyem Badalona, ha estat molt crítica amb l’actuació de l’alcalde del PP. En una piulada ha indicat:
«Vaja, fa mesos que hi ha talls de llum a Sant Roc i que l'alcalde passa, mostrant només indiferència i criminalització contra el veïnat. Ara visitarà el barri, només després que hagi passat també al Centre. Això té un nom ben lleig. Més que mai @StRocSomBDN Sant Roc és #Badalona «.
Per la seva banda, la cap del grup municipal Badalona en Comú Podem, Aïda Llauradó, ha afirmat a les xarxes : «Una vergonya que pugin els preus de l'electricitat i @Endesa amb els grans beneficis que té no garanteixi el subministrament a ple hivern! #Badalona exigim que l'alcalde actuï, l'empresa ha de donar solucions».
Àlex Montornès, cap d’ERC a l’Ajuntament de Badalona, ha recordat: «Arrel de l'incendi a Sant Roc, el gener de 2019 el #PleBDN va aprovar una moció a proposta d'@ERCbadalona @Avancem_BDN, de @GuanyemBDN i ICV-EUiA per millorar l'estat de la xarxa elèctrica i resoldre aquest problema a #Badalona. El PP a l'oposició hi va votar en contra».
David Torrents, regidor de Junts x Badalona es preguntava: «Com pot ser que en ple segle XXI i en una onada de fred els veïns de #Badalona hagin de tallar el carrer per reclamar un dret bàsic com la llum?».
Portes giratòries
I és que la relació entre la companyia Endesa, que a la pràctica té a Catalunya el monopoli de la distribució d’electricitat, i el poder polític és recurrent. L’any 2011 el PP va privatitzar l’empresa. El 2014 Aznar va ser fitxat per Endesa com assessor del Consell d’Administració, amb un salari, segons es va publicar, de 200.000 euros anuals.
El cas d’Aznar és un entre molts del que s’ha anomenat portes giratòries. Així, per la banda socialista, un altre expresident del govern d’Espanya, Felipe González, del PSOE, forma part del consell d’Administració de Gas Natural, que també distribueix i produeix energia elèctrica. I la llista podria fer-se molt més llarga.
I en el món empresarial les connivències són també estretes. Així, el president de la patronal, primer catalana (Foment) i després espanyola, (CEOE), Juan Rosell, va formar part del consell d’administració de Fecsa, que va ser absorbida per Endesa, mentre era directiu empresarial, i mai va fer cap acció pública per evitar que el preu de l’electricitat creixés exponencialment també per a les empreses.
13/01/21
Quatre guàrdies urbans agredits i ferits mentre investigaven un pis amb una plantació de marihuana a Sant Roc