SANITAT


L’Hospital Germans Trias de Badalona crea la primera unitat pediàtrica per al tractament de la covid persistent de Catalunya


El servei es va posar en marxa a mitjans de desembre passat i ja atén 14 pacients dels àmbits territorials, Metropolitana Nord de Barcelona, Girona i Lleida


equip-de-la-unitat-del-tractament-de-la-covid-persistent-pediatrica-de-can-ruti-foto-hospital-germans-trias-i-pujol
 


Redacció - 13/01/21         

twitter share   facebook share

L’Hospital Germans Trias de Badalona ha engegat la primera unitat pediàtrica funcional de covid persistent a Catalunya. Aquest organisme és pioner i s’ha creat davant la necessitat d’atendre infants i adolescents que, després de passar la covid, mantenen símptomes de la malaltia durant mesos. Aquests símptomes són, principalment, fatiga, dificultat respiratòria debilitat i cefalees, segons ha anunciat l’hospital en una nota pública.

 

La persistència dels símptomes implica la incapacitat de realitzar activitats bàsiques per a la vida diària de les persones, especialment si son joves. Això afecta l’activitat escolar, social i personal. “És important, per tant, fer una valoració global i donar una atenció multidisciplinària atenent a les manifestacions físiques, cognitives i emocionals que comporta” ha manifesta la cap del servei de Pediatria, Maria Méndez.

 

La unitat va iniciar el seu funcionament el 15 de desembre passat i en l’actualitat atén 14 pacients de la regió sanitària metropolitana nord, de Lleida i Girona, amb edats entre els 1o i els17 anys.

 

Equip multidisciplinari per a una atenció d’excel·lència

 

La nova unitat funcional la integren professionals del servei de pediatria especialistes en malaies infeccioses, neurologia, pneumologia i cardiologia, així com professionals de psiquiatria, psicologia, radiologia i de l’educació. A més, l’equip compta amb professionals de l’àrea de neuropsicologia de l’Institut Guttmann fruit del conveni de col·laboració entre les dues entitats consistent en la creació d’una unitat funcional de neurorehabilitació pediàtrica, que existeix des de l’any 2006.

 

Des que es va iniciar la pandèmia de la covid-19 s’han anat descrivint casos de pacients amb simptomatologia persistent després d’haver patit la malaltia. En el cas dels infants i adolescents, el poden presentar un conjunt de símptomes neurològics, respiratoris, digestius, psicològics, alteracions de la son i dificultats escolars.

 

A causa de la incidència i la incapacitat que suposa, en molts casos, la Organització Mundial de la Salut (OMS), ha reconegut la tardor passada la covid com una patologia a tenir present estudiar i investigar. En aquest sentit també han sorgit associacions de pacients que reclamen reconeixement, atenció i seguiment.

 

“És per això que des de la Direcció Clínica de Pediatria de la Gerència Territorial Metropolitana Nord i de l’Hospital Germans Trias vam decidir crear una unitat específica per nens i adolescents  que integrés professionals experts en diferent àmbits”, afegeix, Carlos Rodrigo, director clínic de Pediatria.

 

A la Unitat de covid persistent pediàtrica de l’hospital Germans Trias de Badalona es fa una primera visita als pacients d’acollida i valoració de l’afectació en els diferents aparells i  sistemes, amb una entrevista i exploració física exhaustiva, mesurament de la força i test d’equilibri, un qüestionari de fatiga,  un qüestionari d’afectació cognitiva i també un qüestionari de salut emocional.

 

Un cop realitzada aquesta primera valoració, es realitzen les diferents exploracions complementàries necessàries i s’estableix un pla terapèutic que pot incloure tractament rehabilitador, mèdic i suport psicològic, si s’escau.

 


ESPORTS

18/01/21

el-primer-equip-del-seagull-mante-l-esperancade-retornar-aviat-a-la-competicio-foto-seagull

La Covid colpeja el Seagull, l’equip de futbol femení més destacat de Badalona

La junta directiva ha informat que la situació és temporal i afirma que tornaran tant aviat com sigui possible
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/01/21

l-activitat-del-poliesportiu-esta-sota-minims-foto-tomeu-ferrer

Torna a aparèixer legionel·la al poliesportiu del barri de Casagemes

Una inspecció de l’agència de la Generalitat que vetlla per la salut detecta el bacteri en l’aigua de la instal·lació esportiva
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/01/21

la-guardia-urbana-ha-actuat-davant-una-forta-pudor-de-cremat-foto-arxiu

Quatre guàrdies urbans agredits i ferits mentre investigaven un pis amb una plantació de marihuana a Sant Roc

La intervenció policial perquè a la zona s’ha notat una forta olor a cremat i han observat que un grup de persones traslladaven plantes cap a altres pisos adjacents.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/01/21

julio-molina-al-centre-en-una-foto-d-arxiu-foto-tomeu-ferrer

L’ajuntament de Badalona anuncia un mecanisme perquè els veïns reclamin a Endesa els perjudicis patits pels talls de llum

Les associacions dels barris afectats pel caos elèctric canalitzaran les sol·licituds dels veïns que han vist com es feien malbé aliments a causa de les interrupcions dels serveis essencials
Llegir l'article complet