ESPORTS


Avaries, covid i un embolic burocràtic fan que 15 treballadors de la piscina Mireia Belmonte de Badalona no cobrin des de novembre


L’equipament públic no funciona des de març passat a causa de la pandèmia, tot i que la darrera aturada té a veure amb que s’ha malmès maquinària essencial


piscina-municipal-mireia-belmonte-foto-j-torres
  Piscina municipal Mireia Belmonte / Foto: J. Torres


Tomeu Ferrer - 23/01/21         

twitter share   facebook share

La piscina Mireia Belmonte de Badalona fa mesos que no funciona. La situació lesiona els drets dels ciutadans que no poden fer ús d’aquest equipament i també perjudica els treballadors que asseguraven el servei, uns 15. Un embolic burocràtic de dimensions considerables és el taló de fons d’aquest conflicte. Per desfer el nus hi ha actualment negociacions a tres bandes entre treballadors, empresa adjudicatària del servei i l’ajuntament de la ciutat.

 

La piscina Mireia Belmonte és un equipament que data dels anys 60 del segle passat. Els últims anys l’ajuntament ha hagut de fer front a diverses reparacions d’importància. El juny de 2020 la piscina es va tancar, el consistori va justificar la mesura perquè s’havia malmès maquinària essencial per al seu funcionament.

 

La instal·lació funcionava a través d’una empresa a la qual l’ajuntament havia concedit, mitjançat concurs públic, la gestió. Inicialment aquesta empresa era Proactiva i després se’n va fer càrrec la societat Sportise. Els treballadors van ser, com marca la llei, subrogats en canviar el titular del servei. Fins aquí tot prou normal.

 

El fet és que amb l’aparició de la pandèmia de la covid, Proactiva, se suposa que d’acord amb l’Ajuntament de Badalona, va suspendre les activitats esportives. La societat es va fer càrrec dels salaris dels treballadors, segons expliquen fonts de la defensa legal d’aquest col·lectiu. Inicialment es va explicar l’aturada pel confinament. Després, al juny, l’avaria va allargar la situació.

 

El nus

 

Cap al mes d’octubre va canviar l’empresa que assumeix la gestió de les instal·lacions municipals. La nova societat va comunicar el 24 d’aquell mes als seus treballadors que presentava un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), una figura legal que permet aturar la producció salvaguardant en part els drets dels treballadors. I aquí s’inicia la confusió. L’expedient es va presentar l’1 de novembre emparant-se en la normativa contra la covid. A partir del 23 de novembre, data en que va finalitzar la mesura restrictiva interposada per la Generalitat, els treballadors haurien d’haver tornat als seus llocs de treball, ja que la causa de l’ERTO havia finalitzat. Però, els treballadors no van tornar als seus llocs de treball, a causa de problemes relacionats amb la maquinaria amb la piscina. I, al seu torn, l’empresa els va deixar en l’ERTO per causes vinculades amb la covid, quan el problema, ja no era la covid sinó que tenia el seu origen en la maquinària, cosa que requereix que es facin noves obres. Això mateix va fer que l’ajuntament aturés l’activitat. En opinió de Roser Castillo, advocada dels treballadors, «hauria estat millor presentar un nou ERTO per força major no covid» cosa que era a més, totalment certa»

 

Els ERTO poden ser de limitació o de suspensió. En el primer cas els treballadors no haurien de treballar mentre la normativa covid estès en vigència. Recordem que aquest tipus d’expedients inicialment s’ha pactat que arribin fins al 30 de gener i actualment es negocia allargar-los fins al maig vinent. Si es parla d’expedient de suspensió, la seva vigència acaba quan el problema que l’ha causat queda resolt.

 

El fet que es presentés l’ERTO l’1 de novembre i que s’acollís a la normativa de covid ha provocat que els treballadors tinguin ara dificultats per cobrar els fons que els hauria de pagar el Servicio Estatal de Empleo (SEPE). La norma era la continuïtat del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la covid i, precisament en el cas dels treballadors afectats no es tractava d’una pròrroga sinó que era un expedient nou.

 

Altres problemes

 

Els treballadors no estan a efectes de rebre el salari en ERTO, o encara no els ha estat reconeguda aquesta situació. Això els perjudica perquè la norma dels ERTO només garanteix el 70% del salari recollit en els seus contractes. A més, com molts d’aquests professionals tenen contractes reduïts, quan accedeixin al 70% del temps inclòs en els contractes, només cobraran en en funció de les hores contractades. Per això, des de la defensa legal del col·lectiu s’està en converses amb Sportise reclamant que completi els ingressos fins al 100% del contractat, ja que s’entén que l’aturada no és culpa dels treballadors.

 

El SEPE considera que la tramitació de l’ERTO feta per l’empresa no és correcta perquè no es pot acollir al reial decret 30/2020 a causa que la subrogació es va realitzar el 1/10/2020 i que segons indicacions del mateix SEPE, en aquests casos es cada treballador qui ha de presentar la seva sol·licitud de forma individual davant l’organisme. I mentrestant, l’ens estatal no paga, l’empresa tampoc paga, i en conseqüència des de l’1 de novembre els treballadors no hagin vist ni un euro, i el seu malestar no fa més que créixer.

 

A banda de mantenir converses amb empresa i ajuntament, l’advocada Roser Castillo Frigola planteja un mecanisme per arranjar el problema burocràtic que es dóna. Seria transformar l’ERTO per covid en un ERTO per força major, no covid , i que els treballadors, ara si, presentin de forma individual les peticions de prestacions.

 

I a l’ajuntament, quin paper se li demana des del punt de vista dels treballadors? Doncs, que acompanyi en el camí de trobar una solució, que faci de garant dels seus drets. Es vol evitar una reclamació administrativa prèvia contra el SEPE perquè això ajornaria el cobrament molt més enllà dels tres mesos que fins ara han suportat els operaris, per un assumpte que es considera a totes llums una errada de l’empresa causada per la gran burocràcia que existeix per les presentacions dels ERTO i les prestacions associades.

 

Per tant, es vol esmenar el problema del tipus d’ERTO, també es vol que l’empresa aporti aquell 30% que no cobriria el SEPE. En tercer lloc es reclama a l’organisme públic agilitar el mecanisme alternatiu, de manera que els operaris cobrarien, com molts altres en situacions similars l’ajut per la seva impossibilitat de treballar. I quedaria el serrell del pagament del consistori a l’empresa que havia de prestar els serveis de monitoratge i altres. En aquest sentit, l’Independent té constància que hi ha converses engegades i que hi podria haver una solució aviat.

 

Altra cosa són els usuaris. Aquests si volen anar a nadar, per lleure o per salut, no tenen a hores d’ara cap instal·lació pública a Badalona. Però, com diria el clàssic, «això són figues d’un altre paner».

 

 

 

 


ACTUALITAT

24/02/21

el-centre-sant-josep-es-objecte-de-nou-d-una-campanya-civica-per-convertir-lo-en-un-lloc-de-creacio-artistica-i-esportiva-foto-arxiu

Cinc entitats de Badalona inicien una campanya per recuperar i potenciar el centre Sant Josep com un gran equipament cívic i esportiu

Les associacions demanen una reunió urgent amb l’alcaldia perquè s’impliqui en la solució i afirmen que ‘hi ha un interès especulatiu’ respecte a l’edifici
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/02/21

marcel-vivet-just-abans-d-entrar-a-la-sala-de-judici-foto-tomeu-ferrer

L’inici del judici a Marcel Vivet esdevé un clam solidari i contra la repressió

Desenes de persones, sota la pluja, acompanyen el jove badaloní al tribunal al qual la Generalitat demana gairebé cinc anys de presó per manifestar-se el 2018 a Barcelona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/02/21

mentre-es-feia-el-judici-a-les-portes-de-l-audiencia-s-ha-fet-un-acte-politic-contra-la-repressio-i-en-solidaritat-amb-el-badaloni-vivet-foto-tomeu-ferrer

La Generalitat manté en el judici la petició de presó de quatre anys i nou mesos per al badaloní, Marcel Vivet

La defensa de Vivet ha impugnat un vídeo acusatori de la policia perquè considera que podria haver estat editat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/02/21

moltes-llars-de-barris-de-barcelona-han-hagut-de-comprar-aparells-per-il-luminar-les-cases-a-causa-de-la-repeticio-dels-talls-de-llum-foto-sant-roc-som-badalona

Els talls de llum tornen al barri de Sant Roc i ara apareixen també a Lloreda

La plaga de les apagades de subministrament elèctric torna i s’estén a altres barris de Badalona
Llegir l'article complet